» Ziua de munca la Grupul de Elicoptere Tuzla incepe devreme. Sedinta de dimineata este un prilej de a pune la punct ultimele detalii, discutarea planului de zbor si vizita medicala. Trei piloti cu state vechi si opt aviatori tineri, prima generatie de marinari zburatori, formeaza personalul navigant al escadrilei. Ziua este incarcata. Toate cele trei aeronave IAR 330 Puma Naval vor decola. Una va zbura in zona Cazinoului, iar celelalte doua, in zona farului Tuzla. Pregatirile pentru Ziua Marinei constituie, dincolo de spectacolul prezentat publicului, un antrenament dificil pentru piloti si, dupa cum am aflat la briefing, pentru scafandrii din fortele speciale.
Putini stiu ca o buna parte din demonstratiile prezentate publicului pe 15 august sunt, in realitate, proceduri specifice trupelor de elita. Grupul Naval Forta Operatii Speciale este o structura similara trupelor americane SEAL.
"Terapie intensiva"
Comandorul Tudorel Duta, loctiitorul sefului Statului Major al Flotei si instructor de zbor, prezinta planul. Aflu ca voi fi pasagerul aeronavelor care participa la antrenamentul cu scafandrii pe plaja Tuzla. Efectivele SEAL sunt deja acolo. Primul elicopter decoleaza putin dupa ora 10.00 pentru verificare si calibrare. Dupa o serie de manevre deasupra bazei, plecam spre farul Tuzla. Aici faleza ingusta ingreuneaza aterizarea. Pilotii aleg o palma de pamant drept si pret de cateva zeci de secunde pun rotile pe sol. Scafandrii se imbarca rapid la bord si aeronavele decoleaza. Undeva in larg, elicopterul coboara la nivelul apei, se deschid usile laterale, iar luptatorii dispar cat ai clipi in valuri. Puma se intoarce la mal, de unde preia alti scafandri. Aceleasi miscari, care se repeta iar si iar. Luptatorii care au sarit mai inainte inoata la mal, unde se incoloneaza pentru un nou salt.
La randul lor pilotii efectueaza aceleasi manevre stranse. La un moment dat se schimba "placa". In elicopter urca aceiasi scafandri, dar echipati pentru alt antrenament. Arme automate, colaci de coarda si dispozitive silentioase de respirat sub apa. Urmeaza coborarea in rapel. Se deschid usile laterale, doi luptatori se avanta cu capul in jos pe funie si cu degetul pe tragaciul armelor. Recunosc fetele celor care au sarit inainte, dar nu ai timp sa schimbi doua vorbe cu luptatorii GNFOS. Timp de peste o ora se tot repeta salturile. In cele din urma plecam spre baza Tuzla. Scafandrii de lupta au timp de odihna cateva zeci de minute.
"Dispari in 10 secunde"
Urc in al doilea elicopter. Comandantul este chiar comandorul Duta. Imi explica pe scurt exercitiul. Denumit in termeni tehnici "evacuare din mediul ostil", procedeul mi se pare o nebunie. De la bordul elicopterului este desfasurata o funie, aeronava zboara cu viteza redusa in zona de intalnire, iar scafandrii aflati in apa se agata "din mers" de parama, dupa care sunt ridicati in aer si evacuati. Pe tot timpul transportului luptatorii raman prinsi de funie sub elicopter. In caz real se face o singura trecere. Cei care nu reusesc sa se agate din prima nu mai au o a doua posibilitate. Elicopterul aterizeaza in buza falezei si imbarca patru scafandri.
Acestia sunt lansati in mare, dupa care se desfasoara parama. Am ramas pe mal pentru a observa mai bine antrenamentul. Puma Naval poposeste cateva secunde deasupra apei, dupa care tureaza motoarele si pleaca. La vreo zece metri sub elicopter, cei patru luptatori "zboara" la propriu. Aeronava executa o serie de manevre stranse menite sa reproduca cat mai real o situatie-limita, dupa care cei patru sunt lasati din nou in valuri. Vor face din nou exercitiul.
Cautare si salvare
Pe langa misiunile strict militare, grupul de elicoptere este specializat si se antreneaza pentru executarea operatiunilor de cautare si salvare pe mare (Search and Rescue). Gratie sistemelor de navigatie si detectie pe timp de noapte, dar si echipamentelor de bord, elicopterele pot asigura evacuarea naufragiatilor. Ranitii sunt ridicati din apa cu ajutorul unei targi speciale, iar aeronava este dotata cu echipamente de flotabilitate. Personalul de bord dispune de echipament standard pentru supravietuire in caz de accident deasupra marii.
Din pacate, pana in prezent, desi se discuta de ani buni despre acest lucru, autoritatile de la malul marii nu au pus la punct un plan de interventie in caz de necesitate care sa inglobeze toate componentele: serviciul medical de urgenta, nave de salvare, elicoptere si sistemul de supraveghere cu camere video a litoralului. Aceste structuri nu functioneaza sub o comanda unica in caz de necesitate.
1963 – prima operatiune SAR
Grupul de elicoptere al Marinei Militare functioneaza de doi ani in fosta baza a Grupului 59 Elicoptere Tuzla, unitate de elita a aviatiei militare, care, timp de 25 de ani, a asigurat serviciul de salvare pe mare. De altfel, cei trei instructori de zbor, printre care si comandorul Duta, provin din vechea scoala de elicoptere de la Tuzla. Unitatea aviatiei a fost desfiintata in 2001, iar cinci ani mai tarziu hangarele au fost deschise pentru noile IAR 330 Puma Naval. Prima actiune de salvare pe mare (SAR) cu elicoptere s-a desfasurat in 1963, atunci cand 22 de marinari turci de pe un vas naufragiat au fost evacuati cu ajutorul Grupului 59 Elicoptere.
» Apuntare pe timp de noapte
Unul dintre cele trei elicoptere ale Fortelor Navale a executat, in premiera, in cursul saptamanii trecute, prima apuntare pe timp de noapte la bordul fregatei tip 22. Considerata drept una dintre cele mai dificile manevre de catre pilotii militari din intreaga lume, apuntarea pe timp de noapte a primei aeronave IAR 330 Puma Naval incheie o etapa importanta in pregatirea pilotilor militari de marina. "Vizibilitatea este extrem de redusa. S-au produs numeroase accidente in timpul unor astfel de manevre. Trebuie sa te ghidezi dupa aparatura de bord", a precizat comandorul Tudorel Duta, loctiitorul sefului de Stat Major al Flotei si instructor de zbor. Cele trei Puma Naval sunt primele aparate dintr-o serie conceputa special pentru fortele navale la IAR Ghimbav.
Realizata pe platforma vechiului IAR 330 Puma, varianta navala dispune de echipamente sofisticate pentru zborul in conditii grele, cautare si salvare pe mare, precum sisteme militare conform standardelor internationale. Timp de doi ani, aparatele au fost testate in conditii reale chiar de catre pilotii marinei. Grupul de elicoptere serveste Flotila de Fregate. Pana in prezent, fregatele romanesti au participat la misiuni NATO fara elicopter la bord, insa o data cu parcurgerea intregului program de instruire a Grupului de Elicoptere, prima misiune internationala Active Endeavour ar putea fi executata de catre fregate cu elicopterul ambarcat.