21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodRosia Montana a ramas pustie

Rosia Montana a ramas pustie

» La Rosia Montana, strazile pustii unde au stat cei care si-au vandut proprietatile investitorului strain contrasteaza puternic cu zonele locuite.

Chiar daca in comuna din Apuseni
nu a mai fost eliberata nici o autorizatie de constructie de mai bine de cinci ani, multi proprietari au construit ilegal cabane, cu scopul de a scoate cat mai multi bani de pe compania miniera. Acum, ca proiectul a fost blocat, localnicii au ramas cu constructiile ridicate in curte, fara a sti daca le vor mai putea vinde vreodata.

Imbogatiti peste noapte
Imaginatia locuitorilor din Rosia Montana a fost debordanta atunci cand au stors miliarde de lei vechi de pe urma celor de la Gabriel Resources. Terenuri intregi au fost plantate peste noapte cu copaci, in special nuci, care erau cei mai scumpi la vanzare, iar peretii caselor vechi erau acoperiti cu tencuiala ca sa para noi. Multi dintre cei care au procedat astfel au reusit sa obtina bani in plus. Evident ca acest lucru nu era posibil decat cu complicitatea celor care negociau din partea companiei straine. Sute de rosieni s-au imbogatit peste noapte, majoritatea alegand sa se mute la Alba Iulia. Afluxul miliardelor de la Rosia Montana a dublat in scurt timp valoarea proprietatilor din Alba Iulia, preturile ajungand la valori existente doar in orasele mari ale tarii. Reprezentantii companiei miniere s-au folosit mult timp de cei care au plecat pentru a arata cat de bine o duc dupa ce au plecat din Rosia, dar si pentru a-i convinge pe nehotarati si pe cei care refuzau categoric plecarea.

Cabane pentru Rosia – industrie in Apuseni
Mai nou, o alta inventie a fost pusa la cale de cei care nu au apucat sa-si vanda proprietatile la Gabriel Resources. Zeci de cabane sau case de vacanta au aparut peste noapte in curtile oamenilor. De altfel, constructia de cabane pentru locuitorii din Rosia Montana a devenit in ultimii doi ani o veritabila industrie in Muntii Apuseni. Cu maximum o suta de milioane de lei vechi se poate achizitiona o astfel de constructie, care ar putea fi vanduta ulterior companiei cu un profit important. Nu se stie daca cei de la Gabriel Resources au acceptat includerea acestora in pretul total al proprietatilor. Probabil ca da, avand in vedere ca trebuie sa-i convinga pe toti cei ale caror terenuri si constructii ar fi afectate de viitorul proiect minier. Nu se stie insa daca vor mai exista astfel de tranzactii, avand in vedere incertitudinea in care se gaseste in prezent investitia de la Rosia Montana. La momentul la care directorul Gabriel Resources, Alan Hill, anunta intreruperea activitatilor la Rosia Montana si concedierea a 60% din cei 325 de angajati, acesta sustinea ca s-a reusit achizitionarea a 73% din proprietatile afectate de proiect.
"Din pacate, nu avem alta solutie decat sa suspendam programul de achizitionare a terenului, demarat inca din 2002. Pana in prezent, 73% din proprietatile din amprenta proiectului au fost achizitiona-te intr-un regim de cumparator voluntar, vanzator voluntar. Programul va fi suspendat in februarie 2008", a spus Hill. Primarul din Rosia Montana, Virgil Narita, unul dintre sustinatorii proiectului, a afirmat ca, dintre cei 800 de proprietari din cele 16 sate afectate de proiect, doar unu la suta nu au vrut sa plece si sa-si vanda proprietatile. "Sunt circa 150 de familii foarte hotarate sa ramana. Initial au fost 450, insa au cedat banilor", a spus Eugen David, reprezentantul Asociatiei Alburnus Maior, una dintre principalele ONG-uri ce se opun proiectului minier.

» Publicitate favorabila

Pentru rosieni, nerealizarea proiectului nu mai reprezinta o pierdere foarte mare. Publicitatea realizata comunei in ultimii ani poate duce la o dezvoltare turistica fara precedent a zonei. Aceasta in conditiile in care un turist care urca la Rosia Montana are ce sa vada – atat peisaje naturale, cat si vestigii istorice. De cealalta parte, compania straina nu ar pierde atat de mult pe cat declara reprezentantii acesteia. Gabriel Resources, prin Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), ar deveni o importanta companie imobiliara. Proprietatile detinute in Rosia Montana si in Alba Iulia ar putea face din RMGC un jucator important pe piata imobiliara din zona. Aceasta cu atat mai mult cu cat supraevaluarea terenurilor si locuintelor din Rosia de catre compania miniera a dus la explozia de preturi inregistrata in ultimii ani in judetul Alba.

Cele mai citite

Ucraina roagă România să doboare drone rusești

Ministrul ucrainean de Externe a spus că este "recunoscător" pentru decizia "istorică" a ţării noastre de a dona un sistem Patriot Ucrainei Ministrul Afacerilor Externe,...

400 de dosare de daună au fost avizate, în urma inundațiilor din Moldova și Dobrogea

64% dintre aceste dosare de daună sunt pentru județul Galați Peste 82% dintre aceste daune au fost notificate în baza asigurărilor de locuințe. Diferența o...

INS: Câştigul salarial mediu brut în 2022 a fost de 77.416 lei

Salariaţii cu studii superioare au avut o pondere de 36,5%, iar femeile au reprezentat majoritatea, cu 58,5% La nivelul anului 2022, câştigul salarial mediu brut...
Ultima oră
Pe aceeași temă