In comparatie cu valoarea totala a tunurilor bancare date in ultimii 15 ani, restantele inregistrate de persoanele fizice la rambursarea creditelor contractate de la banci reprezinta o simpla picatura intr-un ocean. Asa reiese din datele pe care ni le-a pus la dispozitie Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit, institutie infiintata in 2003, dar care a inceput sa functioneze efectiv in luna august a anului trecut.
La data de 30 iunie a.c., restantele persoanelor fizice catre sistemul bancar se ridicau la 1.050 miliarde de lei vechi, la care se adaugau un milion de dolari si 2,3 milioane de euro. Numarul persoanelor care au restante curente se ridica la 159.000, din care 136.000 catre o singura banca. Categoria de varsta cea mai prezenta in randul restantierilor catre banci este cea cuprinsa intre 35 si 39 de ani, urmata de cei cu 30-34 de ani.
Actionarii Biroului de Credit au stabilit un plan de dezvoltare a institutiei in trei etape. In prima faza, Biroul de Credit monitorizeaza numai restantele inregistrate la rambursarea creditelor de catre persoanele fizice. Ulterior, se vor colecta si informatiile pozitive referitoare la toate creditele acordate, urmand ca in final, in cea de-a treia etapa, fiecare client sa primeasca un scor, un fel de nota care va arata comportamentul sau in relatia cu sistemul bancar. In momentul de fata, furnizeaza informatii catre Biroul de Credit un numar de 18 banci, care reprezinta aproximativ 95% din piata de retail.