4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodREPORTAJ. În mijlocul protestului din Piaţa Universităţii: „Uniţi salvăm Roşia Montană!”

REPORTAJ. În mijlocul protestului din Piaţa Universităţii: „Uniţi salvăm Roşia Montană!”

Jandarmii strâng rândurile. Se aşază unul lângă altul, îmbrăcaţi în uniformele bleumarin. Protestatarii din faţa librăriei Eminescu din piaţa Universităţii sunt rugaţi să urce pe trotuar şi, fiindcă nu îndeplinesc de îndată solicitarea oficialităţilor, sunt împinşi. Un fotograf vrea să se strecoare prin zidul de jandarmi. „Nu aveţi voie să ieşiţi!”, i se răspunde. Degeaba insistă fotograful, zidul e tot mai strâns.

E joi seară. Sute de oameni s-au adunat, la Universitate, să protesteze faţă de proiectul de exploatare de la Roşia Montană. E deja a cincea zi de manifestaţii, iar numărul de protestatarii creşte. Căsătoriţi sau studenţi, cu aparate foto sau cu bicicletele, la costum sau cu bentiţă tricoloră, oamenii s-au adunat să-şi spună punctul de vedere: „Coabitarea merge strună, Ponta, Băse plus cianură!”.

Cu sticle, tobe şi pancarte, manifestanţii încearcă să spargă, prin lozinci, zidurile de jandarmi, ridicate în jurul fântânii arteziene.  Se scandează sincronizat, se flutură steagul României şi se fac mii de fotografii. „Apreciez că sunteţi aici”, le spune Alin unor tineri veniţi pentru prima dată la protestele Roşia Montană.

Când grupurile de jandarmi nu-i mai pot opri pe manifestanţi de toate vârstele să se deplaseze către bulevardul Elisabeta, zona de la fântâna arteziană se goleşte. În urma protestatariilor, rămân însă tineri care adună mucurile de ţigară, singurele „gunoaie” lăsate de aceştia.

Manifestanţii ocupă, după câteva minute, bulevardul Elisabeta, iar jandarmii, la fel de numeroşi ca şi în alte seri, încearcă să blocheze şi să restrângă deplasarea acestora. Nu se ţine cont de articolul 25 din Constituţie, care garantează dreptul la libera circulaţie, deşi documentul legislativ este prezentat jandarmilor.

E agitaţie, dar oamenii sunt paşnici, iar confruntările cu jandarmii sunt non-violente. Între timp, Gabriela povesteşte cum mişcarea contra proiectului de exploatare de la Roşia Montană s-a extins de la Sala Palatului până în Centrul Vechi.

„Toţi cei care au ieşit de la concert, îmbrăcaţi frumos, au început să aplaude şi să scandeze cu noi, pe scările de la Sala Palatului. Eram aproximativ 70 de oameni. După zece minute, ne-am alăturat lor şi am scandat împreună. I-am invitat să vină cu noi la Universitate; o parte s-au alăturat. Am ieşit pe Calea Victoriei, am ocupat o bandă şi am înaintat spre Centrul Vechi. Eram chiar în faţă şi când am privit înapoi mi-am dat seama că eram peste 100 de oameni. Am scandat, ne-am oprit la terase. Majoritatea petrecăreţilor au fost deschişi şi zâmbitori”, spune Gabriela.

Când manifestanţii ies din perimetrul blocat de jandarmi, nu se duc acasă, ca în alte seri. Se merge spre Unirii, în faţa Casei Poporului. „Uniţi salvăm Roşia Montană!” se aude târziu în noapte. E ora 2:00 şi oamenii sunt încă aici.

Protestele faţă de proiectul de exploatare a minereurilor de la Roşia Montană au început la întâi septembrie şi continuă.

Cele mai citite

Banca Națională a României lansează o monedă din aur dedicată Tezaurului de la Apahida

Banca Națională a României (BNR) anunță lansarea, începând de luni, a unei monede din aur cu tema "Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida",...

Comisia Europeană menține politicile stricte privind emisiile auto, în ciuda presiunilor

Comisia Europeană nu are în vedere modificarea politicilor actuale pentru reducerea emisiilor de carbon ale autoturismelor, a declarat comisarul pentru climă, Wopke Hoekstra, într-o...

Banca Națională a României lansează o monedă din aur dedicată Tezaurului de la Apahida

Banca Națională a României (BNR) anunță lansarea, începând de luni, a unei monede din aur cu tema "Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida",...
Ultima oră
Pe aceeași temă