Am intalnit cetateni moldoveni in Romania, mai multi in decursul ultimilor ani, dar nu cunosc romani care sa fi plecat acolo, ca sa-si deschida o afacere, ca sa lucreze sau sa-si insoteasca partenerul de viata. Doar foarte recent o data cu restructurrarile majore petrecute intr-un anume trust media am aflat ca se ofera multe joburi romanilor la o firma similara deschisa recent in republica Moldova. Nu stiu cati romani au acceptat provocarea dar sunt convinsa ca o parte au plecat. L-am intrebat si pe ministrul de externe al republicii Moldova, Iurie Leanca ce stie el despre cetatenii romani din Moldova. „Spre deosebire de anii ’90 la Chisinau exista tot mai multe firme romanesti; multe din zona hich tech. Romanii care vin in ultimii ani in Moldova au un nivel foarte mare de sofisticare intelectuala, sunt oameni de succes si asta nu doar in context strict romanesc. Pe plan regional e o evolutie foarte pozitiva, prezenta romanilor se simte de exemplu foarte bine in sistemul bancar, chiar zilele astea l-am cunoscut pe reprezentantul BCR-ului la noi, un cetatean roman.
Ceea ce ne lipseste cred eu, si vorbesc acum si in calitate de parinte sunt profesorii din Pomania. La un moment dat au venit mai multi dascali din Romania, acum a ramas o singura familie, oameni absolut deosebiti, familia Juncu – dar ei sunt aici ca ultimii mohicani. Ma gandesc ca ar fi bine ca impreuna cu autoritatile romane sa ne gandim la un program special care sa ajute schimbul de cadre didactice. Asa cum exista in multe tari (si in Romania, n.red.) scoli britanice, scoli americane, la fel de bine ar fi ca in Moldova sa avem scoli romanesti.” Aceleasi cerinte le veti gasi in forumurile cu aceasta tema de pe internet (studii in Moldova), am gasit forumisti care comentau intre ei necesitatea unor scoli private cu predare in limba romana si profesori romani in Moldova. Aceasta nevoie a unor cadre didactice din Romania atat de clar exprimata si oficial de catre ministrul de externe si neoficial prin canale accesibile tuturor ma duce imediat cu gandul la intrebarea: de ce nu s-a facut asta pana acum? Sa fi fost doar fostul regim la putere in Moldova de vina? Sau o oarecare reticenta de-a nu interveni, de-a nu veni nepoftiti, de-a nu strica nu se stie ce, reticenta nefiresc de mare, sa opreasca orice gen de initiativa in sensul asta? E de vina doar politica sau si anchilozarea (deja!!!) a sistemelor sociale de la noi, din Romania?
Migratie bazata pe nevoi
Majoritatea cetatenilor moldoveni care vor sa vina in Romania sunt motivati de nevoi fundamentale. De exemplu cei tineri vin aici la studii. Chiar fiul ministrului de externe isi face studiile la facultatea de drept din Bucuresti. Cei care au terminat scoala isi cauta de lucru. Pana acum cativa ani erau multi care fugeau de influenta Rusiei si de atmosfera oarecum comunista de acolo. Pasaportul romanesc inseamna pentru ei mai mult decat apartenenta la natiunea romana, inseamna libertate. Sunt cativa care au venit aici cu diverse sarcini, oficiale sau nu si au ramas sa faca afaceri. Sunt firme din industria prelucrarii lemnului care au patroni moldoveni. Si poate cei mai bine cunoscuti sunt artistii lor care au reusit sa se faca cunoscuti aici relativ usor, sa castige simpatia publicului, sa se simta ca acasa si pana la urma sa ne faca pe tosi sa simtim ca suntem din acelasi os.
Bine de stiut
Numele tarii: Republica Moldova
Populatie: 3,57 milioane de locuitori
Suprafata: 33700 km²
Impartire teritorial administrativa: 32 districte, teritoriul administrativ teritorial Gagauzia si municipalitatile Chisinau si Balti
Moneda: Leu Moldovean
Religie: ortodoxa (98 %)
Clima: continental temperata, cu ierni reci si uscate si veri calduroase si umede
Prefix: +37
Domeniu internet: md