15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodProprietarii intra in posesia imobilelor in termen de cel mult cinci ani...

Proprietarii intra in posesia imobilelor in termen de cel mult cinci ani de la dobandire

Bunurile imobile la care se refera Legea nr. 247/2005 reprezinta terenurile, cu sau fara constructii, cu oricare dintre destinatiile avute la data preluarii in mod abuziv, precum si bunurile mobile devenite imobile prin incorporare in aceste constructii. In cazul in care pe terenurile pe care s-au aflat constructii preluate in mod abuziv s-au edificat noi constructii, autorizate, persoana indreptatita va obtine restituirea in natura a partii de teren ramase libera. Pentru suprafata ocupata de constructii noi, cea afectata servitutilor legale si altor amenajari de utilitate publica ale localitatilor urbane si rurale, masurile reparatorii se stabilesc in echivalent.
Contractele de locatiune pentru imobilele restituite in natura se prelungesc pentru o perioada cuprinsa intre unu si trei ani, in functie de destinatia pe care o au. O situatie speciala o au imobilele in care se desfasoara activitati de interes public: unitatile de invatamant, spitalele, obiectivele socioculturale etc. In cazul acestora imobilele se restituie fostilor proprietari cu obligatia de a mentine respectiva destinatie pe o perioada cuprinsa intre trei si cinci ani, conform legii. In acest interval plata cheltuielilor de intretinere aferente imobilului revine detinatorilor. Proprietarii vor intra in posesia imobilelor restituite in termen de cel mult cinci ani de la dobandirea dreptului de proprietate (data emiterii deciziei sau dispozitiei detinatorului imobilului sau a entitatii investite potrivit Legii nr. 10/2001 cu solutionarea notificarii). In cazul in care proprietarul pune la dispozitie un alt imobil corespunzator, care respecta normele si cerintele legale desfasurarii activitatii respective, utilizatorul este obligat ca in termen de 90 de zile sa elibereze imobilul. Terenurile si constructiile vor fi restituite in natura, chiar daca sunt detinute de o regie autonoma, o societate sau o companie nationala, o societate comerciala la care statul sau o autoritate a administratiei publice centrale ori locale este actionar sau asociat majoritar, de o organizatie cooperatista sau de orice alta persoana juridica. In cazul imobilelor detinute de unitatile administrativ-teritoriale restituirea in natura sau prin echivalent se face prin dispozitie motivata a primarilor, respectiv a primarului general ori a presedintelui consiliului judetean.
Persoanele care au cumparat case in baza Legii nr. 112/1995 nu au voie sa le instraineze pana la solutionarea definitiva si irevocabila a actiunilor formulate de persoanele indreptatite. Daca totusi le instraineaza, actele intocmite in acest sens sunt nule absolut.
Imobilele care au apartinut cultelor religioase si minoritatilor nationale din Romania se retrocedeaza fostilor proprietari. In cazul in care in imobilele retrocedate se desfasoara activitati de interes public din invatamant sau sanatate, finantate sau cofinantate de la bugetul de stat ori de la bugetele locale, noul proprietar trebuie sa mentina activitatea respectiva pe o perioada de pana la cinci ani de la emiterea deciziei.

Actele necesare

Conform completarilor aduse Legii nr. 10/2001 referitoare la actele prin care se face dovada dreptului de proprietate, solicitantii pot depune pentru stabilirea dreptului de proprietate dovezi scrise, declaratii de martori autentificate, expertize extrajudiciare, precum si orice acte care, coroborate, intemeiaza prezumtia existentei dreptului de proprietate la data preluarii abuzive a imobilului. In absenta unor probe contrare, existenta dreptului de proprietate se presupune a fi cea recunoscuta in actul normativ sau de autoritate prin care s-a dispus masura preluarii abuzive ori s-a pus in executare.
In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, procesele-verbale incheiate de prefecturi prin care s-au consemnat sumele ce urmeaza sa fie acordate ca despagubiri vor fi reanalizate. In situatia in care, potrivit Legii nr. 10/2001, restituirea in natura nu este posibila, dar se constata ca solicitantii sunt indreptatiti la acordarea de despagubiri, dosarul va fi inaintat secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă