Un reportaj incognito realizat de „România liberă“ demonstrează că frica de opoziţie este foarte mare pentru aleşii locali ai PSD, mai ales pentru cei trecuţi recent în acest partid. Edilii se tem în primul rând de tăierea fondurilor de la bugetul central.
Va rămâne sau nu PSD la guvernare, acesta este cel mai dezbătut subiect din interiorul acestui partid, după ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidențiale. Imediat după cel de-al doilea tur de scrutin, vicepreședintele Partidului Social Democrat, Robert Negoiță, a declarat public că o retragere din Guvern este “așteptată și de cetățeni”, iar noul președinte ales trebuie să-și instaleze propria echipă la conducerea Guvernului. Nu de aceeași părere sunt și reprezentanții PSD Olt, care într-o scrisoare deschisă au cerut conducerii de la București “continuarea procesului de guvernare pentru care, în 2012, am primit voturile a peste 70% din electoratul român.”
De altfel, primarii PSD din țară, indiferent dacă sunt dintre cei vechi sau dintre cei intrați recent în Partidul Social Democrat, nu doresc ca Victor Ponta să își dea demisia din fruntea guvernului și, mai ales, nici ca formațiunea lor politică să iasă de la guvernare. Sub pretextul că vorbesc în numele conducerii centrale a PSD, reporterii „României libere“ au sunat mai mulţi primari din ţară şi i-au întrebat ce părere ar avea despre o eventuală retragere de la guvernare. Din zece primari care au răspuns demersului nostru, toţi au declarat că vor ca PSD să păstreze guvernarea cel puțin și anul viitor.
„Am finanţare prin Ministerul -Dezvoltării“
“Pentru noi, primarii, ar fi foarte bine rămânerea la guvernare. Dacă ceilalți tot au președintele, măcar să nu aibă puterea, că am fi ca înainte, ca în 2009. Ar fi cea mai mare prostie să ne retragem. Acum la București se știe mai bine proiectul de buget, dacă putem să nu creștem impozitele și taxele și să ne ținem promisiunile pe care le-am făcut deja, e bine să rămânem. Dacă nu, atunci ar fi mai bine să ieșim, să nu fim taxați de alegători în 2016”, ne-a declarat Mariana Avorniciții, primar în comuna Terebești din Satu Mare.
O opinie similară a avut și Irina Iusco, primărița din comuna maramureșeană Șieu. “Eu nu sunt de acord să ieșim de la guvernare, dar am mai pățit ca noi să zicem da și ei nu. Eu aici, la primărie, am finanțare prin Ministerul Dezvoltării și în momentul în care ar intra altcineva, probabil ar fi mai greu de derulat programul”, a recunoscut edilul local. În plus, și aceasta a insistat asupra faptului că nu e bine ca un singur partid să aibă monopol asupra puterii. “Totuși, au fost cinci milioane de oameni care au votat PSD, măcar să fie împărțită puterea”, a menționat Irina Iusco.
Două luni la PSD cât zece ani la PNL
Chiar dacă PSD a pierdut alegerile prezidențiale din Transilvania și în primul și în al doilea tur de scrutin, primarii acestui partid din regiune nu consideră că este un motiv pentru ieșirea de la guvernare. “Ar fi bine să rămânem. Dacă ieșim, să ieșim la primăvară, nu chiar acum, să mai prindem și noi proiectele ce le mai avem pe acolo”, a declarat Vasile Jurj, primarul din comuna Arieșeni, județul Alba, reporterilor incognito ai României libere. Acesta a trecut de la PNL la PSD în octombrie, profitând de ordonanța traseiștilor care a permis schimbarea partidului fără consecințe. Vasile Jurj susține că nu vrea să revină la liberali, în noul context. “Ce am realizat cu PSD în două luni, nu am realizat în zece ani cu ei. Și nu mă mai duc acolo”, a menționat primarul din Arieșeni.
Lucreția Cadar, un alt edil local care a trecut la PSD în octombrie de la PDL, susține de asemenea rămânerea la guvernare. “99,9% suntem pentru rămânerea la guvernare. Avem proiecte în curs de finanțare, proiecte pentru care s-au semnat contracte, altele care urmează să fie deschise și e bine să rămânem la Guvern. Este părerea alegătorilor din comuna Deda”, a susținut primărița din comuna mureșeană Deda, care a reprezentat până acum două luni PDL. Aceasta ne-a explicat că în comuna sa Victor Ponta a obținut 54% din voturile localnicilor.
Opinia conform căreia PSD trebuie să rămână la guvernare, indiferent de consecințe, este și mai puternică în fiefurile tradiționale ale acestui partid. Primarul orașului Tismana, din județul Gorj, Marian Slivilescu, a declarat deschis că nu poate exprima decât dorința ca PSD să păstreze conducerea guvernului. “Oricât de dificilă este situația, eu cred că trebuie să fim pe poziții. Noi trebuie să respectăm și votul exprimat în urmă cu doi ani de cetățeni, în privința parlamentarilor”, a declamat Marian Slivilescu. Acesta a insistat asupra faptului că PSD nu are nimic de demonstrat prin ieșirea de la guvernare. “Ce, noi suntem Albă ca Zăpada? Alții s-ar gândi oare la acest lucru?”, a precizat edilul din Tismana.
Un coleg de-al său din județ, Ştefan Făsuiescu, administratorul comunei Polovragi, crede că rămânerea la guvernare e necesară, dar nu a dorit să explice de ce crede acest lucru.
„Sunt de acord cu ce a zis domnul Dragnea“
În alte două regiuni dominate politic de PSD, primarii nici măcar nu îndrăznesc să iasă din cuvântul liderilor centrali. “Am văzut o emisiune aseară cu domnul Liviu Dragnea și dumnealui a spus că nu trebuie să ieșim de la guvernare”, a declarat Ioana Magereanu, primarul din comuna Ștorobăneasa din Teleorman, județ condus multă vreme de Liviu Dragnea din postura de președinte al Consiliului Județean. Aceasta, care a trecut recent la PSD de la PNL, a menționat că dacă se ia o altă decizie, Partidul Social Democrat va avea numai probleme. “Ar fi doi ani de calvar pentru noi, deci nu se merită. Avem proiecte începute și mă gândesc ca nu cumva să fie oprite”, a menționat Ioana Magereanu.
În fine, primarii din Vrancea dominată de baronul PSD Marian Oprișan nu puteau avea o opinie diferită față de colegii lor din celeltalte “baronate”. Viceprimarul orașului Adjud și alesul local al comunei Vânători, Ionel Lupu, sunt de asemenea pentru păstrarea conducerii guvernului. “Există riscul să nu terminăm proiectele începute”, a menționat viceprimarul din Adjud, ca o concluzie a opiniei majorității colegilor săi din admnistrația locală pesedistă.