6 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodPresa straina despre Caderea Guvernului Boc

Presa straina despre Caderea Guvernului Boc

Presa internationala a anuntat cu promptitudine marti caderea Guvernului Boc in urma unei motiuni de cenzura, notand ca ca noile tulburari politice de la Bucuresti, ce s-ar putea prelungi pana dupa al doilea tur al alegerilor prezidentiale, risca sa pericliteze acordul cu FMI, transmite NewsIn.

"Romania plonjeaza in incertitudine dupa caderea guvernului", titreaza agentia France-Presse. Guvernul roman de centru-dreapta al premierului Emil Boc a cazut marti dupa adoptarea unei motiuni de cenzura in Parlament, la mai putin de o luna si jumatate de alegerile prezidentiale, scrie France-Presse.

Este pentru prima oara dupa 1990 cand un guvern roman cade in urma adoptarii unei motiuni de cenzura, remarca AFP, care consemneaza declaratia premierului Boc referitoare la reforma pensiilor: "Este o onoare de un guvern sa cada in timp ce promite o reforma vizand sa anuleze privilegii".

Cele doua formatiuni aflate la originea acestui demers, PNL si UDMR, carora li s-a alaturat si PSD, ii reprosau lui Boc ca a instituit un guvern "ilegitim", format numai din ministri ai partidului sau. PSD a parasit coalitia de la putere la 1 octombrie, pentru a protesta fata de demiterea unuia dintre ministrii sai, explica AFP.

Analistii politici consultati de AFP se asteapta ca incertitudinea politica sa se prelungeasca pana dupa al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Noul presedinte ales va desemna atunci un prim-ministru, iar Romania va avea din nou un guvern stabil in decembrie sau ianuarie, a declarat Cristian Parvulescu.

Revine acum presedintelui Traian Basescu, provenit din randurile PDL, sa desemneze un nou premier, asa cum prevede Constitutia romana. Analistii nu exclud posibilitatea ca Basescu sa il insarcineze din nou pe Boc sa formeze un guvern a carui durata de viata nu ar urma sa depaseasca alegerile prezidentiale prevazute cu doua tururi, la 22 noiembrie si 6 decembrie.

"Deznodamantul acestei crize va avea loc cand vom sti rezultatul alegerilor prezidentiale", a declarat pentru AFP Ioan Stanomir, profesor de stiinte politice la Universitatea Bucuresti. Chiar daca cele trei partide de opozitie se pun de acord asupra unui posibil premier care ar putea conduce un guvern de tehnocrati, Basescu nu este obligat sa-l accepte. "Presedintele este cel care face majoritatea, nu Parlamentul. Mai mult, el poate alege un premier tot de la PDL, pentru ca are prerogative constitutionale in acest sens", a explicat Stanomir.

Economistii subliniaza ca aceasta cadere a guvernului risca sa lase in suspensie mai multe reforme lansate de Bucuresti pentru a reduce cheltuielile publice, in conditiile in care Romania este in pragul unei recesiuni severe. Aceste reforme fac parte dintr-un acord incheiat cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala pentru un imprumut de 20 de miliarde de euro.

"Daca Romania ramane fara bani pentru a plati pensiile si salariile in sectorul public va fi, de asemenea, responsabilitatea dumnevoastra", le-a spus Boc parlamentarilor inainte de vot.

Acordarea unei noi transe din imprumutul de la FMI va depinde de concluziile misiunii acestui organism la Bucuresti, asteptate la 21 octombrie.

Potrivit unui raport ING Bank Romania, rasturnarea guvernului risca sa "sporeasca presiunile asupra monedei nationale si sa antreneze o crestere a ratei dobanzii".

In timp ce Bucurestiul mizeaza pe o reluarea a cresterii in 2010, cu 0,5% din PIB, ING estimeaza ca recesiunea s-ar putea prelungi, in timp ce somajul ar depasi 10,5%, fata de rata prevazuta de 7,5% la sfarsitul anului 2009.

Caderea guvernului lasa, in plus, sa planeze indoiala asupra adoptarii proiectului de buget pe 2010, care teoretic ar trebui sa fie prezentat Parlamentului inainte de 15 octombrie.

Parlamentarii romani au adoptat o motiune de cenzura marti, ceea ce a dus la caderea guvernului, ridicand spectrul unei instabilitati politice si mai mari, care ameninta acordul cu FMI, comenteaza la randul sau agentia Reuters.

Guvernul de centru va ramane la putere pana cand Parlamentul va aproba o noua echipa, explica Reuters. Potrivit unor analisti citati de Reuters, acest lucru s-ar putea intampla abia dupa alegerile prezidentiale din 22 noiembrie, care au polarizat grupurile politice si au dus la scindarea brusca a coalitiei de guvernare luna aceasta. Situatia ar putea pune dificultati in indeplinirea conditiilor pentru imprumutul FMI sau pentru a adopta bugetul pentru anul 2010, au explicat economistii.

Opozitia liberala si de stanga este nerabdatoare sa il acuze pe premierul in exercitiu Emil Boc, un aliat al presedintelui Traian Basescu, pentru recesiunea dureroasa, cresterea somajului si scaderea salariului. Basescu este favorit in alegerile din luna noiembrie, noteaza Reuters. "Ce este mai important, candidatura presedintelui si lupta politica sau milioane de persoane care si-au pierdut locurile de munca si o economie fragila care se prabuseste? Raspunsul este clar", a declarat liberalul Eugen Nicolaescu inainte de vot.

Romania a trecut printr-o pronuntata criza economica in ultimul an in urma crizei financiare globale. Din caua politicilor economice neinspirate, Romania a trecut de la economia Uniunii Europene cu cea mai rapida crestere si de la o destinatie atractiva pentru investitorii straini la o zona-problema cu o acuta nevoie de ajutor, noteaza Reuters.

Associated Press informeaza ca "Guvernul Romaniei a cazut in urma unui vot de neincredere".

"Parlamentarii au acordat un vot de neincredere luni, motivand ca Guvernul a esuat in a imbunatati situatia economica dupa intrarea in recesiune, in conditiile a trei ani de crestere anterioara", scrie AP, remarcand ca este prima data cand Parlamentul demite guvernul din Romania dupa sfarsitul comunismului, in 1989.

Agentia il citeaza si pe premierul Boc, care a spus ca guvernul "a pierdut batalia, dar nu si razboiul". El a mai spus ca parlamentarii au votat impotriva sa din cauza reformei pensiilor, care ar reduce inclusiv pensiile deputatilor si senatorilor si alte pensii speciale.

"Chiar daca votul a fost in mod aparent indreptat catre amendarea lui Boc pentru slabele performante economice, situatia apare inaintea alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie, in care favorit este Traian Basescu. Basescu este un apropiat al lui Boc, care conduce Partidul Democrat Liberal, iar parlamentarii de opozitie spera sa ii stirbeasca astfel din sanse", explica AP.

Guvernul Boc, mai scrie AP, poate ramane in functie, cu puteri limitate, depinzand de numirea de catre Basescu a unui nou premier. Odata numit, premierul are zece zile pentru a forma un nou Cabinet, care are nevoie de aprobarea parlamentarilor.

Agentia il citeaza si pe Calin Popescu-Tariceanu, care a acuzat guvernul ca "a reusit sa distruga economia tarii, a devalorizat moneda tarii, a crescut taxele si tot nu are suficienti bani pentru salarii si pensii, iar investitiile sunt blocate".

"Romania a fost lovita puternic de recesiunea mondiala si a recurs la un imprumut FMI de 17,1 miliarde de dolari, destinat echilibarii deficitului bugetar si platii pensiilor si salariilor. Rata de somaj a ajuns deja la 7% de la 4% anul trecut si este de asteptat ca economia sa se contracteze cu opt procente anul acesta, dupa trei ani de crestere economica de 8%", atrage atentia AP.

Totodata, AP remarca faptul ca Boc a declarat ca demiterea guvernului ca urmare a reformelor dificile cerute de FMI ar putea "pune in pericol acordul" Romaniei cu aceasta institutie, ai carei reprezentanti urmeaza sa vina la Bucuresti pentru un nou raport in noiembrie.

"Trebuie sa vedem care vor fi implicatiile acestei instabilitati politice intr-un an care este destul de dificil… Nu ar trebui sa neglijam impactul indirect al instabilitatii politice numai de dragul jocurilor politice", a spus ministrul de finante Gheorghe Pogea, citat de Associated Press.

Bloomberg scrie ca evenimentele politice de la Bucuresti ameninta reformele economice legate de acordul international de finantare externa necesar tarii pentru a se mentine la suprafata.

Partidul Liberal-Democrat al premierului Boc va ramane la putere, cu puteri limitate, pana cand presedintele Traian Basescu, care candideaza la 22 noiembrie pentru un al doilea mandat de cinci ani, numeste o noua administratie sau pana cand sunt convocate alegeri legislative anticipate. Bloomberg noteaza in acest context ca moneda nationala s-a depreciat fata de euro, iar indicele de referinta BET a scazut cu 0,5%.

Romania risca o scadere a ratingului de creditare pe masura ce angajamentul ei politic fata de termenii acordului de imprumut este pus sub semnul intrebarii, au avertizat la 2 octombrie agentiile de evaluare financiara Fitch Ratings si Standard & Poor’s, consemneaza Bloomberg.

Agentia cu profil economic aminteste ca Romania incearca sa-si reduca cheltuielile in acest an ca sa atinga tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB trimitand angajatii din sectorul bugetar zece zile in concediu fara plata, iar anul viitor intentioneaza sa faca disponibilizari. Tara trebuie sa adopte o reforma a pensiilor ceruta de FMI prin care isi propune sa economiseasca 0,5% din PIB in 2010 si 2,1% in 2020.

Agentia relateaza despre controversata lege a salarizarii pe care a aprobat-o guvernul luna trecuta, spre nemultumirea a trei sferturi dintre cei peste un milion de bugetari care au protestat in strada si au amenintat ca vor declansa in noiembrie o greva pe termen nelimitat pentru a boicota alegerile, daca nu li se dau salarii mai mari.

"Din perspectiva politicii fiscale si a ratingului, sigur ca lipsa unei guvernari efective reprezinta un risc semnificativ. In viitorul apropiat ne asteptam ca FMI si Uniunea Europeana sa adopte o atitudine de asteptare si sa asistam la o amanare a platilor in decembrie, insa nu un colaps total al programului", a declarat Rozalia Pal, economistul-sef de la Unicredit Tiriac Bank SA din Bucuresti.

Deutsche Presse Agentur (DPA) consemneaza la randul ei ca, intr-o premiera pentru perioada postcomunista, Guvernul Romaniei nu a mai obtinut votul de incredere al Parlamentului, la doua saptamani dupa ce coalitia de guvernamant s-a destramat si cu numai 40 de zile inainte de alegerile prezidentiale.

Agentia mai relateaza ca presedintele Traian Basescu a inceput deja consultarile cu partidele parlamentare in vederea numirii unui nou premier. Totodata, DPA observa ca fostul partener de coalitie al democrat-liberarilor, PSD, l-a acuzat pe Boc ca ar fi incercat sa manipuleze alegerile prezidentiale in favoarea lui Basescu, care "are legaturi stranse cu PDL".

"Acum, in situatia in care Basescu este pus in fata numirii unui nou premier care trebuie sa formeze un guvern, a aparut un nou nume ca posibil premier: Klaus Johannis, primarul independent, de etnie germana, al Sibiului. Numele sau a fost inaintat de PNL. O alta varianta care se mai vehiculeaza este ca PNL ar putea incerca sa formeze o coalitie cu PSD", mai scrie DPA.

"Guvernul roman de centru-dreapta al premierului Emil Boc a cazut, dupa ce Parlamentul a aprobat o motiune de cenzura prezentata de opozitie", informeaza site-ul Euronews, precizand ca Boc "si echipa sa guvernamentala sunt acuzati ca nu au stiut sa faca fata crizei economice: in centrul polemicii s-a aflat reforma pensiilor, sustinuta de Fondul Monetar International (FMI) si de Uniunea Europeana".

Si RaiNews24 anunta ca a cazut Guvernul Boc. Cu 254 de voturi pentru si 176 de voturi impotriva, guvernul minoritar al Partidului Democrat-Liberal (PDL), apropiat sefului statului Traian Basescu, a pierdut increderea Parlamentului de la Bucuresti, in urma unei motiuni prezentate de liberali si de UDMR.

Pentru a fi adoptata, motiunea trebuia sa primeasca cel putin 236 de voturi pentru, din totalul celor 471 de deputati si senatori. Textul a fost votat si de social-democrati, retrasi de la guvernare in octombrie, in solidaritate cu fostul vicepremier social-democrat si ministru de interne Dan Nica, revocat de Basescu la propunerea premierului.

Cotidianul italian L'Occidentale aminteste ca este prima data dupa 1989 cand un guvern cade din cauza unei motiuni de cenzura adoptate de Parlamentul din Romania. "Criza politica, (survenita – n.red.) cu mai putin de doua luni inainte de alegerile prezidentiale din 22 noiembrie, coincide cu o recesiune economica grava in tara. Promotorii motiunii de cenzura au acuzat Guvernul ca a creat instabilitate politica, a saracit populatia si i-au reprosat manevre obscure pentru favorizarea candidaturii presedintelui Traian Basescu", scrie ziarul.

"Triumf pentru opozitia din Romania: a daramat guvernarea printr-o motiune de cenzura", scrie si Der Spiegel, care explica faptul ca premierului Boc i s-a reprosat ca fotoliile ministeriale interimare au fost ocupate ilegal in urma destramarii coalitiei. Publicatia remarca, de asemenea, ca este prima cadere de guvern printr-o motiune de cezura in perioada postcomunista.

"Partidul de opozitie PNL a depus o motiune de cenzura in semn de protest fata de activitatea Guvernului in cele noua luni de mandat. De asemenea, PNL a evidentiat ca noua structura a cabinetului nu a fost trecuta prin Parlament, fiiind astfel in afara legii", explica publicatia. Der Spiegel aminteste ca la inceputul lunii cei noua ministri ai PSD si-au dat demisia, determinand ruptura coalitiei de guvernare. De asemenea, publicatia germana scrie ca aceasta cadere de guvern are loc la numai cateva saptamani inainte de alegerile prezidentiale din 22 noiembrie.

Si Frankfurter Allgemeine Zeitung(FAZ) scrie ca "la numai 40 de zile inaintea alegerilor prezidentiale" guvernul a fost rasturnat de opozitie. Cotidianul remarca, de asemenea, faptul ca este o premiera, dupa 1989, ca un un guvern roman sa fie demis prin motiune de cenzura.

FAZ consemneaza ca motiunea a trecut cu 254 de voturi pentru si 176 impotriva, opozitia reprosandu-i premierului Boc ca "guverneaza tara ilegal, ca a distrus-o din punct de vedere moral si economic si ca singurul obiectiv este asigurarea realegerii lui Traian Basescu".

Totodata, cotidianul german subliniaza ideea ca liderul PNL, Crin Antonescu, s-a pronuntat pentru o guvernare tehnocrata, in discutie pentru functia de premier intrand "primarul german independent al Sibiului, Klaus Johannis".

Ziarul austriac Krone este intrucatva mirat ca noua guvernare democrat-liberala este demisa dupa numai zece zile. "Guvernul premierului Emil Boc a picat in urma unei motiuni de cenzura. Cu sase saptamani inainte de alegerile prezidentiale si dupa dezbateri extrem de incinse, Parlamentul a decis sa rastoarne guvernul, care s-a format numai cu doua saptamani in urma", comenteaza ziarul.  "Romaniei i-a fost dat sa vada deja doua guverne in ultimele patru saptamani", continua Krone, explicand ca in guvernul interimar au existat 20 de posturi de ministri ocupate de 11 demnitari. "Seful PSD, Mircea Geoana, candidat pentru alegerile din 22 noiembrie, ar fi dorit, potrivit declaratiilor sale, sa evite prin votarea acestei motiuni o fraudare masiva a alegerilor in favoarea actualului presedinte Traian Basescu, sustinut de PDL", scrie cotidianul. Pe de alta parte, ziarul se intreaba daca "opozitia se teme de taierile din pensie", explicand ca Boc a atras atentia ca, inainte de toate, PSD a dorit sa isi pastreze privilegiile si sa stopeze reforma sistemului de pensii.  Krone atrage atentia ca Romania a fost puternic lovita de efectele crizei economice si ca instabilitatea politica a afectat deja leul, care a ajuns la cea mai scazuta valoare din ultimele sapte luni.

La randul sau, cotidianul austriac de afaceri Wirtschaftsblatt vorbeste despre criza politica de la Bucuresti, atragand atentia ca autoritatile romane trebuie sa se asigure ca transele de bani de la FMI vor fi in continuare platite Romaniei pentru a acoperi deficitul bugetar, dar pentru aceasta este necesara implementarea unor reforme esentiale. In ultimele luni, aminteste cotidianul, in Romania au avut loc o serie de proteste de masa si greve ale lucratorilor CFR, ale magistratilor si ale functionarilor. a

Cotidianul Sofia Echo si agentia de presa Sofia News Agency anunta ca Guvernul de la Bucuresti a cazut.

Si agentia chineza Xinhua sau chiar cotidianul argentinian Buenos Aires Herald consemneaza la sectiunea "breaking news" caderea guvernului roman.

Cele mai citite

Mesajul transmis de Barry Keoghan, după despărțirea de Sabrina Carpenter

Barry Keoghan, actorul din „Saltburn”, a transmis un mesaj public pe platforma X în care a cerut respect și a explicat decizia de a-și...

Simona Halep servește direct din Tribunal!

Simona Halep a anunțat că va încerca o nouă strategie în 2024: în loc să folosească o rachetă de tenis, va lovi adversarii...

Raul Florucz, cursă spectaculoasă și gol de senzație pentru Olimpija Ljubljana!

Atacantul Raul Florucz (23 de ani) a reușit un gol impresionant în partida dintre Olimpija Ljubljana și NK Bravo, încheiată la egalitate, scor 1-1....
Ultima oră
Pe aceeași temă