Palatul Princiar din Alba Iulia, cladire veche de cinci secole in care a locuit si Mihai Viteazul, se degradeaza vizibil, in conditiile in care imobilul aflat in administrarea Ministerului Apararii este parasit de cinci ani. Cladirea are sute de incaperi si a apartinut unei unitati militare din Alba Iulia care a fost desfiintata.
atat consiliul judetean alba, cat si Consiliul Local Alba Iulia au cerut Guvernului, in ultimii ani, in mai multe randuri, trecerea imobilului din domeniul public al statului in cel al unitatii administrativ-teritoriale in cauza, dar solicitarile au ramas fara raspuns. Potrivit legii privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, aceasta "trecere" trebuie efectuata printr-o hotarare de guvern si necesita, de asemenea, avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. In urma cu trei ani, Consiliul Judetean Alba a inaintat o cerere catre Guvernul Romaniei prin care s-a solicitat trecerea Palatului Princiar din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Apararii Nationale in domeniul public al judetului Alba si in administrarea institutiei. Conducerea CJ intentiona ca, odata aceasta solicitare rezolvata favorabil, sa reabiliteze cladirea astfel incat aceasta sa gazduiasca sediul institutiei, in conditiile in care in prezent functioneaza intr-o cladire ce nu are suficient spatiu si care este administrata de Institutia Prefectului.
si Primaria Alba Iulia a cuprins fosta resedinta princiara in cererea lor catre Guvern privind trecerea in domeniul public al localitatii a unor imobile din zona istorica a orasului. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei, Dorin Sava, cererea autoritatilor locale a ramas, de ani de zile, fara raspuns.
In tot acest timp, cladirea construita in secolele XV-XVII se degradeaza vizibil, iar balariile cresc nestingherite in curtile interioare si in jurul acestora. In fata cladirii se afla statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul. Modul de amplasare a statuii a determinat ca la nivel local cladirea sa mai fie denumita si "la coada calului".
Imobilul a gazduit pana in urma cu aproximativ cinci ani o unitate de geniu, care a fost desfiintata, iar cladirea a ramas doar sub supravegherea catorva paznici. La plecare, fostii ocupanti ai cladirii au luat tot ce se putea lua, de la instalatii electrice pana la parchet.
Palatul are aproape 250 de incaperi, cu o suprafata totala de peste 6.500 de metri patrati. In ultima perioada, pe "firul" cererilor de transfer al cladirii a intrat si Institutia Prefectului Alba. Faptul ca aceasta este condusa de un fost liberal ar explica refuzul reprezentantilor Ministerului Apararii de a raspunde solicitarilor Consiliului Judetean si Primariei Alba Iulia, institutii conduse de membri PD-L. Nu se explica insa faptul ca o cladire de o asemenea valoare este lasata in paragina de atata vreme. Pentru a readuce cladirea la standardele actuale este nevoie de o investitie mare, care se justifica avand in vedere importanta istorica a cladirii, dar si criza de spatii pentru institutii publice care se inregistreaza in prezent la Alba Iulia. Fostul palat princiar are si o sala de spectacole folosita ultima data pe vremea cand Teodor Atanasiu (presedintele PNL Alba) era ministrul Apararii. Aici a avut loc o sedinta a organizatiei de femei a PNL Alba in timpul careia actualul ministru Ludovic Orban a facut celebra remarca prin care le-a recomandat femeilor liberale sa nu ia exemplul Elenei Udrea, adica sa nu treaca prin patul sefilor pentru a reusi in politica.
» Resedinta lui Mihai Viteazul
Aflat in apropierea Catedralei Romano-Catolice si a Salii Unirii, fostul palat al principilor Transilvaniei a fost construit in secolul al XV-lea, fiind modificat si extins in secolele XVI- XVII. In anii 1599 si 1600, palatul a servit ca resedinta a voievodului Mihai Viteazul. Cladirea a fost grav avariata de turci si tatari, in timpul mariilor invazii din 1658 si 1662. O data cu cucerirea Transilvaniei de catre Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat in cazarma, ramanand cu acest statut timp de trei secole. In cronicile straine ale vremii, Palatul Princiar a fost descris ca un edificiu foarte luxos, impodobit cu fresce si scari de marmura. Cladirea este grupata in jurul a doua curti de forma patrata.