5.3 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeLifestyleFoodO ilegalitate privita cu ochi blanzi

O ilegalitate privita cu ochi blanzi

Reportajul despre zidul segregationist de la Tarlungeni, vazut de primar drept solutie pentru aplanarea conflictului dintre romi si restul populatiei, a starnit, la randu-i, reactii vehemente. Multi cititori ii dau dreptate primarului, putini sunt cei care vad ilegalitatea acestei masuri. Un cititor descrie cum a fost rezolvata o situatie similara in Vest.
Sami: "si-o merita. Sunt convins ca tiganii nu au fost izolati acolo de exemple bune ce erau in sat, de linistiti ce erau. Cunosc tigani foarte de treaba, cu unul jucam fotbal regulat si este un baiat excelent, dar trebuie sa recunoastem ca majoritatea constituie miezul infractional din Romania. Nu condamn deloc ceea ce a facut primarul. Cred, din contra, ca ar fi bine sa fie facut si in alte localitati…"

Raluca: "E o solutie aparent ok. In realitate, nu toti romii din zona respectiva furau, nu toti copiii chinuiau batranii etc. Au fost izolati si cei nevinovati, pentru simplul motiv ca locuiau in aceeasi zona. Cum v-ati simti daca ati fi in locul lor?"

Adi:
"Ei traiesc dupa legile lor. Daca nu vor sa sufere si cei nevinovati, sa-i disciplineze pe cei care fac prostii. E simplu! Cat despre compasiune, ma lasa rece orice incercare de victimizare a tiganilor cand imi aduc aminte cum sunt tratat din cauza lor in Europa de fiecare data cand sunt nevoit sa prezint actele romanesti la control!"

Magazioneru’: "Am vazut la TV, in Germania, un documentar foarte interesant. Era vorba despre cateva familii mai mari de romani (sic!!!), care pe drumul lor prin Europa s-au oprit la Bochum. Locuiau in niste case pe la marginea orasului. Cu timpul, toti locuitorii cartierului respectiv au fost terorizati, fizic si psihic, de catre acesti tigani. Administratia publica a incercat sa-i integreze, le-a dat cursuri de limba, ajutoare etc. Cand a observat ca aceste masuri nu folosesc la nimic, a inceput partea mai interesanta a filmului documentar. Politia trece de cateva ori pe zi pe langa locuintele lor. Mercedes-urile si BMW-urile primeau in fiecare zi amenzi, deoarece proprietarii le parcau cum le convenea lor.

Amenzile bineinteles ca nu au fost platite de catre tigani. Dupa cateva saptamani, a venit «Jugendamt»-ul (Biroul de protectie a copiilor), a intrat in locuintele lor cu forta si a filmat in ce conditii isi tineau copiii acasa. O zi mai tarziu, au venit politia si Jugendamt-ul cu dube si le-au luat copiii cu forta, pentru a-i proteja. Tigancile si-au sunat barbatii, care au si venit de la afaceri (cumparari si vanzari de masini). Barbatii au fost primiti de politie, care le-au cerut pe loc o suma importanta de bani, acumulata din cauza amenzilor neplatite. Ei, povestea asta a tinut cam o saptamana, dupa care s-au carat cu totii. Asa ar trebui actionat si in Romania. Care-i de treaba, ok, care nu, sa-si caute un alt loc de viata mai comod".

Lavana:
"Nu vreau sa fiu rea, in general, n-am o problema cu etniile. Dar si eu locuiesc in Bucuresti, intr-o zona unde sunt romi, si fara nici o exagerare, nu exista saptamana sa nu ma cert cu un copil de rom. Sa nu vreau sa-i dau vreo palma sau sa nu-l intreb: «Asa te-au educat acasa?». Sunt absolut fenomenali. Copiilor astora le e imposibil sa se joace pe strada in legea lor, fara sa se lege de nimeni! Vin la mine sa-mi puna mana pe diverse parti ale corpului si au maximum 10 ani! Sunt si eu om si rabdarea mea are o limita! Imi pare rau pentru ei, dar ce sa le facem noi, romanii, daca numai ei si copiii lor au un anume tip de comportament?! Nu ii discriminam si nu ii izolam noi, ei se autoizoleaza de societate pentru ca refuza sa se afilieze la strandardele ei! Nu poti sa fii ca in jungla, sa ai un comportament deplasat, si apoi sa te intrebi de ce esti tratat diferit!"

Cele mai citite

Cătălin Predoiu: mulțumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat...

Elevii români, performanță mare la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori

România a obţinut o medalie de aur şi trei de argint la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori.''O medalie de aur şi trei de...

Cătălin Predoiu: mulțumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă