19.2 C
București
joi, 12 septembrie 2024
AcasăLifestyleFood"Mostenirea" ADS Constanta, in paragina

„Mostenirea” ADS Constanta, in paragina

Judetul Constanta este campionul privatizarilor nereusite in domeniul agricol. Nu mai putin de 64 de foste IAS au suprafete de teren necontractate si pentru care nu exista nici o oferta din partea investitorilor privati.

Din cele peste 22.000 de hectare de terenuri agricole detinute de ADS la nivelul judetului Constanta, 13.050,53 hectare sunt in paragina. In zona localitatilor Sacele, Mircea Voda si Adamclisi se concentreaza cea mai mare parte a suprafetelor nelucrate. De altfel, imaginile cu productii calamitate si campuri parasite nu mai impresioneaza pe nimeni. "Asa e in fiecare an. Pamantul ramane parloaga. astia care au cumparat IAS-ul si l-au taiat la fier vechi nu dau doi bani pe productia agricola. Ii intereseaza doar sa vanda pamantul, nu sa-l lucreze. Cand am vrut sa-l luam noi in locatie, au zis ca nu avem putere financiara. Oricum, la cat se scoate acum la hectar, abia daca apuci sa-ti platesti datoriile. S-a ales praful de tot", isi spune oful Vasile Mihai, un producator agricol din Rasova.
"Portretul-robot" al unei societati din administrarea ADS este urmatorul: lacatul pe usa, aceasta in cazul in care mai exista porti la intrare. Cladirile dezafectate sunt atacate in fiecare noapte de hotii de fier, care au reusit sa devalizeze pana si instalatia electrica din pereti. Caramizile si eternita de la grajduri au ajuns materiale de constructii in gospodariile din regiune. IAS-urile nu mai sunt de mult pazite, astfel ca oricine poate sa ia orice. In ultimii doi ani, ADS nu a mai vandut nimic in judet. S-a ajuns pana acolo incat au fost organizate 4-5 licitatii repetate, fara nici un ofertant. Singurele operatiuni au fost anularea unor contracte de arenda, care a facut ca portofoliul sa creasca, in loc sa scada. Cat despre infrastructura de irigatii, aceasta nu mai exista. Din cele aproape 400.000 de hectare amenajate pentru udat inainte de 1989, in prezent s-au pastrat cu mari eforturi mai putin de un sfert.
Producatorii agricoli constanteni s-au bulucit in centrele locale pentru a solicita ajutor din partea statului. La nivelul intregului judet s-au inregistrat pana acum peste 5.000 de solicitari la subventii si mai mult de jumatate sunt pentru culturile de grau.

AGRICULTORI
Cum recolta de cereale pe 2007 este considerata cea mai slaba din ultimii 7 ani, producatorii agricoli privati si-au pierdut orice speranta. "Noi incercam, dar nu cred ca vom obtine cine stie ce profit. Statul ne da 500 de lei pentru hectar – la grau si un pic mai putin la orz. Daca banii intarzie, totul este pierdut", a precizat un agricultor din Mihail Kogalniceanu.

"Asa e in fiecare an. Pamantul ramane parloaga."
Vasile Mihai

Cele mai citite

Craiova: Un bărbat urmărit internațional, extrădat în România

Un bărbat în vârstă de 38 de ani, originar din Craiova, a fost extrădat în România după ce a fost urmărit internațional pentru o...

Oaidă și-a găsit o nouă echipă! Cu cine semnează fostul mijlocaș al Rapidului

Mijlocașul defensiv Răzvan Oaidă este foarte aproape de a reveni la UTA Arad, clubul unde și-a început cariera. Răzvan Oaidă, în vârstă de 26 de...

Pericol pentru utilizatorii WhatsApp! Un bug pune în pericol confidențialitatea

WhatsApp, cea mai utilizată aplicație de mesagerie criptată end-to-end, cu peste două miliarde de utilizatori la nivel global, se confruntă cu o problemă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă