19.4 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 14 iunie 2025
AcasฤƒLifestyleFoodMisterele sfinxilor din Pacific

Misterele sfinxilor din Pacific

Insula PaลŸtelui, Rapa Nui – cum o numesc localnicii, este insula cea mai izolatฤƒ din lume ลŸi a devenit celebrฤƒ prin  sutele de statui din piatrฤƒ, „moais”, coloลŸi monstruoลŸi care stau cu spatele la ocean. Zone de umbrฤƒ continuฤƒ sฤƒ învฤƒluie micuลฃa insulฤƒ pierdutฤƒ în apele Pacificului.

În mijlocul marelui ocean, într-o regiune pe unde nu trecem niciodatฤƒ, existฤƒ o insulฤƒ misterioasฤƒ ลŸi izolatฤƒ; nici o bucatฤƒ de pฤƒmânt nu se vede în apropierea ei. Este plantatฤƒ cu statui înalte, monstruoase, opere ale unei rase neลŸtiute, astฤƒzi dispฤƒrutฤƒ, trecutul ei rฤƒmânând o enigmฤƒ. Descrierea aparลฃine scriitorului francez Pierre Loti, aflat în expediลฃie cu fregata La Flore spre aceastฤƒ insulฤƒ misterioasฤƒ, în ianuarie 1872.

Un punct minuscul – 160 kmp – situat la mijlocul drumului dintre Oceania ลŸi America de Sud. Peisajul acestei insule vulcanice, cu trei vulcani stinลŸi, este cenuลŸiu, cu o vegetaลฃie sฤƒracฤƒ ลŸi coastele bฤƒtute de o mare violentฤƒ. Insula adฤƒposteลŸte câteva zeci de specii de plante, câteva pฤƒsฤƒri, câลฃiva ลŸoareci ลŸi ลŸopârle care îลŸi disputฤƒ apa dulce, foarte rarฤƒ. ลži totuลŸi, peste zece mii de locuitori  au supravieลฃuit pe aceastฤƒ insulฤƒ, unde au fost construite o mie de statui gigantice, cele mai stranii de pe glob.

Primul care a vฤƒzut acest pฤƒmânt spulberat de vânturi puternice a fost Edward Davis, un vânฤƒtor de balene.  Plecat din Galapagos, el a cฤƒzut „nas în nas” cu aceastฤƒ insulฤƒ în 1687, dar nu a putut acosta din cauza curenลฃilor  violenลฃi. S-a mulลฃumit sฤƒ o semnaleze fฤƒrฤƒ prea multe precizฤƒri. Ani de zile, toลฃi navigatorii care strฤƒbฤƒteau Pacificul au cฤƒutat în van acest pฤƒmânt necunoscut. Primul care a pus piciorul pe el este amiralul olandez Jacob Roggeveen, în 1722, în ziua de PaลŸti, de unde ลŸi numele micuลฃei insule. Sosirea nu a fost pe gustul localnicilor, dar au fost puลŸi rapid la locul lor cu o salvฤƒ de tun. Amiralul ลŸi-a exprimat mirarea la vederea acestor incredibili coloลŸi de piatrฤƒ, cu înฤƒlลฃimi între 3-20 m, cântฤƒrind sute de tone. În 1744, celebrul cฤƒpitan Cook a remarcat cฤƒ multe statui erau rฤƒsturnate. Pentru cฤƒ localnicii nu pฤƒreau sฤƒ le venereze în mod special, el a emis ipoteza cฤƒ statuile sunt opera unei civilizaลฃii diferite de cea care se afla pe insulฤƒ. „Este greu de înลฃeles cum aceลŸti insulari, care nu cunosc în nici un fel puterea mecanicii, au putut ridica greutฤƒลฃi atât de  uimitoare ลŸi apoi sฤƒ plaseze dedesubtul lor pietre cilindrice.” A urmat sosirea  altor nave, unele prietenoase, altele inamice.

Cercetฤƒtorii au lansat primele expediลฃii abia dupฤƒ primul rฤƒzboi mondial pentru a afla de unde veneau pascuanii, de ce au ridicat uriaลŸele statui ลŸi cum o civilizaลฃie izolatฤƒ, pe o insulฤƒ fฤƒrฤƒ resurse, a putut construi astfel de piese monumentale. Când expediลฃia a ajuns pe insulฤƒ, cercetฤƒtorii s-au  confruntat cu o problemฤƒ majorฤƒ – moartea ultimului pascuan capabil sฤƒ citeascฤƒ scrierea lor. De atunci, nu a putut fi tradus nici un singur semn. Incursiunile din Peru ลŸi alte state din America de Sud au adus pe insulฤƒ diverลŸi viruลŸi, populaลฃia a fost decimatฤƒ de variolฤƒ ลŸi în 1878 nu mai existau decât 111 locuitori ลŸi frânturi din istoria lor oralฤƒ. Cum sฤƒ cunoลŸti istoria acestor statui?

Teorii bizare

Au fost lansate  teorii din cele mai ciudate: sunt resturile unui oraลŸ dispฤƒrut, unii au emis ideea cฤƒ pascuanii sunt descendenลฃii atlanลฃilor. Toatฤƒ lumea avea ipoteze, dar nici o dovadฤƒ incontestabilฤƒ.

Problema a cristalizat mereu energiile. Este vorba de peste 900 de statui ลŸi 300 terase de piatrฤƒ, „ahu”. Se ลŸtie cฤƒ au fost extrase din vulcanul Rano Raraku, de unde au fost împrฤƒลŸtiate peste tot în jurul insulei, dar de la vulcan au  trebuit parcurลŸi peste 25 km. Tฤƒiate în bazalt, ele mฤƒsoarฤƒ peste 4 m înฤƒlลฃime ลŸi cântฤƒresc între 20 ลŸi 80 tone.

Cum a reuลŸit un popor primitiv sฤƒ înalลฃe statui cu greutฤƒลฃi care ating 60 tone? Numeroase teorii pretind cฤƒ statuile au fost deplasate apoi ridicate cu ajutorul trunchiurilor de copac, dar asta nu explicฤƒ de ce aceste statui seamฤƒnฤƒ cu incaลŸii. Toate statuile sunt îndreptate cu spatele spre ocean dintr-un motiv necunoscut, iar unele teorii avanseazฤƒ ideea cฤƒ aceste figuri de piatrฤƒ reprezintฤƒ vechi ลŸefi de trib. 

Rongo rongo

Enigmele care înconjoarฤƒ Insula PaลŸtelui sunt numeroase ลŸi nu legate doar de celebrele statui. În timp, mulลฃi au încercat sฤƒ explice mister cu mister. Pentru protejarea locuitorilor, pascuanii,  de cei veniลฃi din Peru pentru extracลฃia de guano, episcopul de Lima a trimis misionari pe insulฤƒ. Dar zelul lor a contribuit la distrugerea totalฤƒ a arhivelor. În 1870, un misionar a descoperit în mâinile ultimilor localnici tablete de lemn acoperite cu semne gravate, o scriere necunoscutฤƒ. Au numit-o „kohau rongo rongo”, adicฤƒ „lemn vorbitor”. Descoperirea a fost fatalฤƒ pentru arhivele civilizaลฃiei pascuane, misionarii dând ordin sฤƒ se distrugฤƒ toate tabletele existente pe insulฤƒ. Dr.  Fabrice Bardeau, fost director de personal la Centrul de studii spaลฃiale Kourou din Guyana, a relevat într-un articol consacrat insulei cฤƒ din aceste tablete au rฤƒmas circa 30 de exemplare, acoperite de semne. Dar scrierea a rฤƒmas indescifrabilฤƒ, la fel  ลŸi funcลฃia lor.

Se spune cฤƒ Insula PaลŸtelui este vestigiul unui continent scufundat, populat cu o civilizaลฃie de înalt nivel. Locuitorii acestui continent ar fi fost cei care au sculptat ลŸi ridicat în picioare uriaลŸii de piatrฤƒ aflaลฃi acum pe insulฤƒ. Alลฃi cercetฤƒtori, ca James Churchward, jurฤƒ cฤƒ Insula PaลŸtelui „nu este decât promontoriul unui continent din care nu a mai rฤƒmas nimic, Mu, patria-mamฤƒ a omului”. Pentru Henry Bac, civilizaลฃia pascuanฤƒ era cea a vechilor atlanลฃi, care, din leagฤƒnul lor din Sahara, au ajuns la Carnac, în Bretania ลŸi de acolo în Anzi ลŸi Peru.

Graลฃie analizelor cu carbon-14, arheologii au descoperit cฤƒ primii pascuani au sosit între anii 300 ลŸi 700 d.H ลŸi au construit ahu, platformele pe care au ridicat mumiile de piatrฤƒ care reprezintฤƒ personajele lor celebre. Despre aceste mase de piatrฤƒ, testul cu  carbon-14 nu a furnizat nici un rezultat. S-a lucrat în schimb cu tuful vulcanic ลŸi rezultatele au dus la o concluzie neaลŸteptatฤƒ. Crearea giganลฃilor este mult mai recentฤƒ decât s-a crezut – ar fi început spre anul 1600 pentru a se încheia în 1730. O altฤƒ ipotezฤƒ susลฃine cฤƒ elaborarea statuilor a debutat spre anul 800 d.H. Bazate la început pe cultul strฤƒmoลŸilor ลŸi a „mana” – puterea spiritualฤƒ -, ele au devenit în timp un simbol al puterii tribale. Pe insulฤƒ trฤƒiau circa 12 clanuri ลŸi s-a instaurat o competiลฃie. A celui care ridicฤƒ cea mai monumentalฤƒ statuie. La acea vreme, sculptorii pascuani au încetat brusc sฤƒ lucreze. În cariere existฤƒ statui în diverse etape ale fabricฤƒrii, cu unelte ลŸi bucฤƒลฃi de piatrฤƒ în jur. Pare cฤƒ, timp de 150 de ani, un rฤƒzboi între clanuri a fฤƒcut ravagii pe insulฤƒ. O legendฤƒ evocฤƒ marea bฤƒtฤƒlie dintre „Urechile mari” ลŸi „Urechile mici”, sclavii lor. Primii au fost masacraลฃi ลŸi asta a însemnat afârลŸitul fabricฤƒrii statuilor uriaลŸe.

TotuลŸi, ce nebunie colectivฤƒ a  împins acest popor de marinari sฤƒ se distrugฤƒ cu o macetฤƒ în mânฤƒ? Existฤƒ ลŸi o altฤƒ explicaลฃie? Unele capete ale coloลŸilor sunt aproape terminate, altele incomplete, ca ลŸi când sculptorii au abandonat brutal munca din motive necunoscute de noi. Cert este cฤƒ doar acลฃiunea omului nu explicฤƒ totul. Potrivit vestigiilor arheologice, biodiversitatea s-a distrus sensibil într-o perioadฤƒ scurtฤƒ, între 1650 ลŸi 1722. Ipoteza cea mai plauzibilฤƒ este cฤƒ asupra insulei s-a abฤƒtut o secetฤƒ drasticฤƒ, posibil provocatฤƒ de un uriaลŸ El Nino,  a distrus recoltele ลŸi a dus la dispariลฃia peลŸtilor de coastฤƒ, din cauza încฤƒlzirii apelor. Vegetaลฃia, caracteristicฤƒ unei regiuni polineziene mai umede, nu a rezistat stresului hidric ลŸi termic.

Locuitorii au implorat zeiii ลŸi au construit acei „moais”  din ce în ce mai numeroลŸi ลŸi din ce în ce mai superdimensionaลฃi. Cea mai uriaลŸฤƒ statuie, sculptatฤƒ pe o lungime de 30 m, este încฤƒ inseratฤƒ în rocฤƒ ลŸi ar cântฤƒri pânฤƒ la 270 tone. Realizând cฤƒ ploaia nu vine, s-au revoltat sfฤƒrâmând ei singuri idolii într-o furie colectivฤƒ brutalฤƒ, aruncând insula în haos. În contextul rarefierii resurselor, au izbucnit rฤƒzboaiele dintre clanuri ลŸi producลฃia  marilor statui a încetat brusc.

Cine a populat Rapa Nui

De unde vin pascuanii? Consensul general estimeazฤƒ cฤƒ primul val de colonizare a plecat din Insulele Marchize. Potrivit principalei legende din Rapa Nui, un rege cฤƒzut, Hotu Matua, a venit sฤƒ se instaleze pe insulฤƒ cu soลฃia Avareipua, ลŸi a adus cu el bฤƒrbaลฃi, femei ลŸi copii, animale ลŸi hranฤƒ. Pascuanii au imortalizat primii descoperitori ai insulei ridicând ลŸapte moais cu efigia lor. Statuile sunt dispuse pe Ahu Akivi, singura platformฤƒ sacrฤƒ ridicatฤƒ în interiorul insulei, ลŸi nu pe mal. Orientate spre mare, ele privesc simbolic în direcลฃia insulei lor polineziene. Analize genetice efectuate pe schelete dovedesc cฤƒ pascuanii sunt identici cu populaลฃia polinezianฤƒ actualฤƒ. ลži totuลŸi, un detaliu intrigฤƒ. De ce statuile seamฤƒnฤƒ cu incaลŸii?  Ele reprezintฤƒ persoane cu urechi lungi, nasuri fine, pe cap cu un soi de turban roลŸu, caracteristici ce aparลฃin civilizaลฃiei inca, ลŸi nu polineziene. Amprenta inca este perceptibilฤƒ doar în vestigiile operelor din piatrฤƒ, ลŸi nu în rândul populaลฃiei.

Potrivit unei teorii atestate de numeroลŸi specialiลŸti, regele inca Pachacutec ลŸi-a trimis fiul, Tupac Yucanqui, sฤƒ cucereascฤƒ noi pฤƒmânturi, susลฃinut de o armatฤƒ  puternicฤƒ. AjunลŸi pe Insula PaลŸtelui, incaลŸii au redus la sclavie pascuanii, neputincioลŸi în faลฃa armatei lor. Astfel, douฤƒ populaลฃii au împฤƒrลฃit insula ลŸi, în timp, populaลฃia polinezianฤƒ a crescut, pânฤƒ a atins punctul de suprapopulaลฃie. Au izbucnit numeroase revolte ลŸi populaลฃia inca a fost decimatฤƒ de polinezieni.

O altฤƒ enigmฤƒ persistentฤƒ este legatฤƒ de actualul peisaj total pustiu. Când, la 5 aprilie 1722, zi de PaลŸti, navigatorul olandez Jacob Roggeveen a vizitat pentru prima oarฤƒ insula, nu existau arbori ลŸi deci nici un mijloc de a fabrica rondele de lemn, platforme rulante ลŸi leviere. De atunci, analizele au demonstrat cฤƒ, în trecut, regiunea era acoperitฤƒ de pฤƒdure.  Din acea pฤƒdure milenarฤƒ au luat pascuanii lemnul indispensabil pentru a transporta uriaลŸii moais.  

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ