22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodMisterele mafiei din partidul comunist (ARTICOL INTEGRAL)

Misterele mafiei din partidul comunist (ARTICOL INTEGRAL)

Cea mai mare furtună politică din China din ultimele două decenii, iscată după  demiterea din funcţie a starului politic chinez Bo Xilai, unul din „prinţii roşii”, departe de a se calma, capătă noi dimensiuni. Speculaţiile privind un război de succesiune în curs pentru poziţionarea la vârful puterii în stat pentru viitorul deceniu, zvonurile legate chiar de o lovitură de stat agită internauţii în pofida cenzurii decise de autorităţile care se străduiesc să calmeze situaţia.

Misterul legat de moartea britanicului Neil Heywood, considerat un element-cheie în căderea ambiţiosului şef al partidului comunist chinez, Bo Xilai, care viza un loc în rândul celor 9 „înţelepţi” din Biroul Permanent, a luat o altă turnură după dezvăluirea că şeful poliţiei din Chongqing, Wang Lijun, braţul său drept, a solicitat o întâlnire la consulatul britanic înainte de tentativa de a cere azil politic în SUA.

 

Heywood, consultant de afaceri, practic necunoscut până în urmă cu câteva zile, a fost propulsat în prim-planul afacerii politice din China din cauza legăturilor sale strânse cu familia Bo. Consultantul, în vârstă de 41 de ani,  a fost descoperit mort în noiembrie în camera sa de hotel din Chongqing. Atunci, funcţionarii britanici au acceptat declaraţia oficialilor chinezi că Heywood a decedat din cauza unui consum exagerat de alcool, deşi era un băutor de… apă. Mai ciudat este că nu i s-a făcut nici o autopsie, iar trupul a fost incinerat în grabă. Wall Street Journal (WSJ) relata zilele trecute că Heywood avea relaţii de afaceri cu soţia lui Bo Xilai, avocata Gu Kailai, şi se pare că ar fi fost otrăvit. Numele britanicului a fost şters de cenzură de pe internetul chinez şi în Chongqing nimeni nu cunoaşte cazul său. La fel de straniu este că în noiembrie moartea lui nu a fost raportată în media.

După căderea lui Bo Xilai, puternicul şef al partidului comunist care ţinea cu mână de fier megapolisul Chongqing, limbile par a se fi dezlegat. Toate detaliile scot la lumină speculaţii privind luptele de palate între înalţii conducători chinezi în contextul tranziţiei politice din toamnă, când la putere va veni o nouă echipă.

Moartea suspectă a lui Heywood reaşază piesele puzzle-ului care apar cu fiecare nouă acţiune legată de Bo Xilai, o poveste tenebroasă ce poate fi sursa furtunii politice care continuă.  WSJ arată că superpoliţistul cel mai celebru în China, Wang Lijun, omul de încredere al politicianului Bo,  primar al Chongqing, a avut o dispută cu şeful său după ce i-a spus că britanicul fusese otrăvit. Surse din poliţia chineză estimează că ancheta lui Wang privind moartea lui Heywood conţinea acuzaţii vizând-o pe soţia lui Bo şi, după confruntarea dintre cei doi bărbaţi, Bo l-a transferat pe Wang din funcţia de şef al poliţiei într-un post legat de educaţie în cadrul primăriei.

Ani de zile, Wang a fost un aliat al lui Bo şi un element-cheie în eforturile acestuia de a zdrobi triadele, mafiile chinezeşti şi corupţia. Un război soldat cu peste 2.000 de arestaţi, între care responsabili guvernamentali şi oameni din poliţie. După acea ceartă, a fost demis din funcţia de şef al poliţiei şi mutat pe un post în primărie legat de educaţie. Temându-se pentru viaţa sa şi pentru a evita represaliile familiei Bo, în februarie Wang a fugit şi s-a refugiat la consulatul american din Cheng-du, unde a  spus că Bo se află în spatele morţii lui Heywood şi că se teme pentru viaţa lui după ce încercase să ancheteze crima. Cu acea ocazie, se  pare că a livrat detalii privind reţeaua de corupţie din Chongqing, protejată de Bo.

Acum s-a dezvăluit că el prevăzuse o întâlnire la consulatul britanic din Chongqing, câteva ore înainte de a-şi schimba brusc decizia şi s-a îndreptat spre Chengdu, aflat la patru ore distanţă. După o noapte petrecută la consulatul american, a cărui clădire fusese împresurată de numeroase maşini negre ale poliţiei lui Bo, Wang a fost exfiltrat şi protejat de un convoi de maşini negre care l-au dus la Beijing. Era o echipă a Unităţii speciale 8341 trimisă la Chengdu de primul ministru al Chinei, echipă însărcinată cu securitatea înalţilor demnitari. Surse din capitala Chinei arată că folosirea de către premier a Unităţii 8341 pentru protejarea lui Wang se află la originea tensiunilor grave cu Zhou Yongkang,  fost ministru al securităţii publice, preşedintele Comisiei centrale pentru afaceri legislative şi politice şi membru şi principalul susţinător al lui Bo Xilai.

Final tragic

Primele elemente ale anchetei legate de moartea lui Neil Heywood arată că acesta era căsătorit cu o chinezoaică originară din Dalian şi susţinătorul fiului lui Bo Xilai în instituţii de învăţământ din Marea Britanie. Haroww şi apoi Oxford. Afacerea se complică după ce principalele ziare britanice au dezvăluit că britanicul lucra pentru o societate de informaţii strategice, Haklyut&Co, creată în 1995 de un fost membru al MI6, celebrul serviciu secret  britanic. Anchetatorii au afirmat că au găsit relaţii de afaceri între soţia lui Bo Xilai şi acest cetăţean britanic, lăsând de înţeles că un diferend comercial a luat proporţii.

Un ziarist chinez de inves-tigaţii a primit zilele trecute un mesaj anonim pe mobil: „Neil Heywood a fost ucis”.Un nou raport citat de WSJ relevă că britanicul le declarase amicilor din China că se teme pentru siguranţa lui după cearta cu Gu Kailai. Temându-se că cineva din cercul interior al familiei i-a trădat, ea i-a cerut lui Heywood să divorţeze şi să facă jurământ de fidelitate, ceea ce el a refuzat. Aflat în China de un deceniu, britanicul a avut succes. Trăia într-o locuinţă de lux într-un cartier şic din Beijing, în apropierea parcului olimpic, împreună cu soţia sa, Lulu, şi cei doi copii ai cuplului. Povestea lui s-a sfârşit brusc în noiembrie, printr-o tragedie. După un zbor cu destinaţia Chongqing pentru o întâlnire cu Bo sau un membru al familiei acestuia, Heywood, 41 de ani, a fost descoperit mort în camera de hotel.

Soţia lui Bo, pe care toată lumea în China o ştie sub numele de Gu Kailai, descendentă pe linie maternă dintr-un mandarin din timpul dinastiei Song, este o strălucită avocată de afaceri care a sudiat şi apoi a lucrat şi pledat în SUA, devenită celebră pentru cartea sa „Cum să câştigi un proces în Statele Unite”. Ea se află sub anchetă pentru corupţie dar mai grave sunt suspiciunile legate de cearta cu Heywood, despre care toată lumea crede acum că a fost asasinat. Dacă ancheta va stabili că Bo Xilai, soţia sa şi fiul sunt implicaţi în asasinat, va urma un proces public şi persoana responsabilă va fi condamnată la moarte. Între altele, fiul lui Bo, Guagua, a fost exclus de la Oxford din cauza eşecului şcolar, dar este dat dispărut de două luni.

Heywood a fost şi reprezentantul Aston Martin – maşina preferată de James Bond – în China şi era cunoscut în această ţară ca fiind un „Bai Shoutao”, o „mănuşă albă”, un intermediar care a permis familiei Bo să facă tranzacţii comerciale fără a-şi murdări „mâinile curate”. Heywood era nodul esenţial pentru numeroase tranzacţii cu întreprinderi chineze, ceea ce înseamnă relaţii apropiate cu Bo Xilai, liderul partidului comunist în Chongqing.

Drum spre „nemurire”

Înlăturarea lui Bo Xilai din funcţia de secretar al partidului comunist din Chongqing şi din alte funcţii la primărie a dus la dezvăluirea unei intrigi care poate fi sciziunea cea mai gravă în materie de leadership în China din ultimii 20 de ani. Bo era candidat la viitorul congres din toamnă al PC pentru ascensiunea în Biroul Politic, inima puterii chineze, unde există doar 9 membri, numiţi şi „cei 9 nemuritori”, dar se presupune că scandalul Wang şi moartea lui Heywood au oferit rivalilor săi motivul pentru a-l scoate din joc.

Toată China ştia despre faptul că Bo şi Wang au combătut mafiile locale,dar bilanţul oferă şi imaginea unui control economic şi politic strâns al municipalităţii. Împărţirea proiectelor imobiliare, a ajutoarelor financiare către întreprinderi, atribuite în schimbul comisioanelor, presiunile efectuate asupra avocaţilor grupurilor industriale reticente, diversele drepturi distribuite aliaţilor erau strâns plasate sub controlul secretarului general al partidului comunist din Chongqing şi al clanului său. Totul, într-o atmosferă generală de vânătoare de vrăjitoare, punctată de arestări masive, torturarea suspecţilor şi procese colective puternic mediatizate. Deşi PC nu a făcut cunoscute cauzele reale ale destituirii lui Bo Xilai, nici ale afacerii Heywood, zvonurile arată că Wang Lijun ar fi scos la lumină corupţia patronului său care l-a ameninţat, declanşând o înlănţuire dezastruoasă pentru imaginea Chinei.

Bo Xilai face parte din acei „prinţi roşii”, descendenţii liderilor maoişti, care, la rândul lor, aparţin noii elite chineze, datorită averilor şi influenţei părinţilor. Bo era fiul unuia dintre fondatorii partidului comunist chinez.  Era prevăzut că la congresul din toamnă ar putea fi numit în conclavul celor 9 nemuritori membrii Biroului Politic, şi el era sigur că va reuşi să acceadă în acest  templu al puterii chineze. Dar, brusca sa înlăturare a relevat tensiunile crescânde din partid, unde se înfruntă tabăra conservatoare, de stânga, căreia îi aparţinea şi Bo Xilai, şi tabăra liberală, deschisă reformelor.

Bo şi-a pregătit de ani de zile creşterea influenţei în partid. Încă de la început, numit primar la Dalian, fostul Port Arthur, apoi secretar general între 1992-2000, el a început să-şi construiască imaginea unui salvator al partidului. A convins că mişcarea Falungong – care combină meditaţia şi filosofia morală – este un pericol şi a început o represiune brutală a acesteia cu derapări etnice şi morale care au fost denunţate de comunitatea internaţională. Influenţa lui Bo a crescut, iar Heywood a folosit relaţiile acestuia pentru a susţine o activitate de consilier şi a început prin a ajuta întreprinderi britanice să se implanteze în China.

Rivalităţi şi intrigi

Presa din Hong Kong şi site-uri chineze  din străinătate au vehiculat informaţii considerate fanteziste, dar o agitaţie neobişnuită la Beijing atestă că ceva se petrece. Ultimele zvonuri se refereau la o „lovitură militară de stat” al cărei instigator ar fi Zhou Yongkang, sprijinindu-se pe poliţia armatei populare, o forţă paramilitară. Apropiat de Bo Xilai, acesta supervizează aparatul de securitate din cadrul „celor 9″ membri ai Comitetului permanent al Biroului Politic. S-au menţionat un schimb de focuri la Zhongnanhai, „noul Oraş interzis”, un cartier rezidenţial din inima Beijingului, destinat înalţilor demnitari chinezi, şi vehicule militare pe Bulevardul Păcii Celeste, care traversează capitala de la este la vest.

Sigur că, deşi totul este posibil, în China nu se poate vorbi de acest gen de sport pucist practicat în ţări africane. În schimb, pare verosimilă accentuarea luptelor politice între cele două principale clanuri politice rivale. Între tabăra preşedintelui Hu Jintao şi cea a protejaţilor fostului preşedinte, Jiang Zemin. Diverse surse citate de media străină asigură că un diferend puternic privind soarta lui Bo Xilai i-a opus pe Zhou Yongkang, „ţarul securităţii”, şi pe premierul Wen Jiabao. Acesta şi grupul său de apropiaţi făceau obiectul unei anchete, chiar înaintea evenimentelor care au dus la precipitarea demiterii din funcţia de şef al PC în Chongqing.

Acum, chiar soţia lui Bo, Gu Kailai, este vizată de o anchetă şi cuplul ar fi în reşedinţă supravegheată la Beijing, în staţiunea Beidaihe, staţiunea balneară a nomenklaturii. Alţi apropiaţi ai lui Bo Xilai din armată au fost plasaţi în arest şi există suspiciunea că împreună cu Zhou Yongkang ar fi încercat să pună beţe în roate fiilor lui Wen Jiabao şi relaţiilor de afaceri, dar şi obstacole în calea viitorului preşedinte al Chinei, Xi Jinping, punând în discuţie capacitatea acestuia de a conduce ţara.

În acest context de intrigi de palat, la Beijing a avut loc un spectaculos accident mortal de maşină. Un Ferrari în care cel de la volan a decedat şi două  tinere femei au fost rănite. Identitatea ocupanţilor este încă un mister, dar se pare că este vorba despre fiul unuia dintre „cei 9″, fiind evocat numele lui Jia Qinglin. 

La Washington, Comisia pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor a cerut  să afle de ce un înalt funcţionar chinez ca Wang Lujin a fost aparent deturnat de diplomaţia americană când a cerut azil la consulatul SUA din Chingdu.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă