Nฤscut în 1913, în Germania, într-o familie de origine cehฤ, Rudolf îลi descoperฤ homosexualitatea încฤ din adolescenลฃฤ. În 1937, este condamnat la ลase luni de închisoare „pentru comportament imoral între bฤrbaลฃi”, înainte de a fi expulzat în Cehoslovacia, scrie Le Figaro.
Acolo, dupฤ anexarea Regiunii Sudeลฃilor la Germania Nazistฤ, el este judecat din nou ลi condamnat de aceastฤ datฤ la 14 luni de închisoare. Dupฤ executarea pedepsei, Brazda este internat în lagฤrul de concentrare de la Buchenwald, din centrul Germaniei. Obligat sฤ poarte în permanenลฃฤ un triunghi roz, semnul folosit de naziลti pentru identificarea prizonierilor care au fost trimiลi acolo pentru homosexualitate, el trฤieลte un adevฤrat infern în acest lagฤr.
Se estimeazฤ cฤ un numฤr cuprins între 10.000 ลi 15.000 de persoane au fost deportate de naziลti pe motivul orientฤrii sexuale.
„Naziลtii considerau homosexualitatea drept o epidemie periculoasฤ pentru perpetuarea rasei”, explicฤ Jean-Luc Schwab, cel care a cules mฤrturisirile lui Rudolf Brazda pentru aceastฤ carte. „Ceea ce este îngrozitor este faptul cฤ exact acelaลi tip de argumentaลฃie este folosit ลi în zilele noastre de unii homofobi”, potrivit acestuia.
Timp de mai multe decenii, drama „triunghiurilor roz” a fost ascunsฤ. A început sฤ fie evocatฤ prin anii 1980 de piese de teatru, filme sau cฤrลฃi. Mฤrturia lui Pierre Seel (1923-2005), care a fost trimis în 1941 în „lagฤrul de reeducare” de la Schirmeck, din Alsacia, are rolul de a scoate din uitare acest dosar. Dar când în mai 2008, Germania inaugureazฤ solemn un monument în memoria „triunghiurilor roz”, la Berlin, organizatorii afirmฤ cฤ nu mai existฤ niciun supravieลฃuitor al acestei drame. Atunci, Brazda, care trฤieลte în anonimat din 1945, ia decizia sฤ iasฤ la vedere.
„Acum sunt foarte bine ลi nu îmi pasฤ de ce gândesc ceilalลฃi despre mine”, afirmฤ Rudolf. De la moartea lui Edi, marea sa iubire timp de peste 50 de ani, bฤtrânul trฤieลte singur în casa lui de la periferia oraลului alsacian Mulhouse. „Aceastฤ carte este pentru tinerele generaลฃii, ca sฤ ลtie ce am trฤit noi”, spune Brazda.