Crima organizata o duce si ea foarte bine in Rusia lui Putin. Potrivit procurorului general rus, crima organizata este prezenta "peste tot in complexul energetic rus, de la puturile petroliere la benzinarii si mari companii petroliere".
Mafia rusa, puternica si omniprezenta in anii ‘90 , si-a schimbat imaginea si statutul, investind din ce in ce mai mult in activitati care au baza pe strazi si ajung pana in inima puterii federale ruse. La inceputul anului, adjunctul directorului departamentului de lupta contra crimei organizate din Ministerul rus de Interne declara ca peste 2.000 de situri industriale sunt controlate de mari grupuri criminale. Fenomenul atinge inainte de toate Moscova, Extremul Orient si regiunea Volga, sectoarele productiei chimice si metalelor, ca si companii de transport sau administrare a porturilor.
Responsabilii rusi ai luptei contra mafiei arata ca lumea crimei organizate, practicand crime la comanda, furturi, trafic de fiinte umane si droguri, "investeste in economie si aspira de acum la putere". Analizand relatiile tumultuoase dintre stat si lumea afacerilor, expertii rezuma fenomenul referindu-se la "Nasul" lui Coppola. "Suntem in stadiul in care Don Corleone ai nostri doresc ca fiii lor sa ocupe locuri in Senatul Rusiei."
Universul obscur al bancilor
Bani negri, coruptie, crime. Ancheta privind moartea vicepresedintelui Bancii Centrale (BC) a Rusiei, Andrei Kozlov, impuscat in timp ce iesea de pe un stadion de fotbal din Moscova, a aruncat o lumina cruda asupra partii ascunse a sectorului bancar rus. Kozlov era cunoscut pentru lupta sa contra bancilor corupte, dar si in BC "problema coruptiei este imensa". Bancherul rus Alexei Frenkel, arestat si acuzat ca a comandat uciderea lui Kozlov, a publicat in presa o scrisoare in care acuza BC ca participa la o retea de banci care spala bani negri. El afirma ca bancile ruse au recurs la o practica semilegala, "obnalisivanie", care le permite oamenilor de afaceri sa-si recupereze banii din banci fara a plati impozite, via societati-ecran. Banii murdari sunt utilizati pentru finantarea tuturor sectoarelor economiei ruse si chiar a alegerilor.
In Rusia, cei care vor sa spele bani pot sa o faca in multe feluri, declara Mark Galeotti, expert in criminalistica din zona de est a Europei. Multi care lucreaza cu bani spalati in Rusia si in afara ei nu fac parte din ceea ce numim crima organizata. Ei sunt pur si simplu oameni de afaceri care vor sa evite plata taxelor catre stat ori sa-si plaseze banii fara a tine cont de restrictiile guvernamentale. Nu se stie exact ce suma se spala anual, insa calculele sugereaza ca ar fi vorba de 2-3.000 de miliarde de dolari.
Costume scumpe si valize cu bani
Spalarea banilor a devenit un fenomen global. Miami Beach, in sudul statului american Florida, a devenit una dintre destinatiile de vacanta ale mafiotilor rusi, care abia asteapta sa scape de iernile grele de acasa si de autoritati. Plus ca in apropiere se afla Caraibele, zona cunoscuta drept un rai al spalarii banilor. Imaginea clasica a celor care spala bani este binecunoscuta – oameni in costume scumpe, care zboara cu avioane mici pana in centrele bancare din zonele unde nu se percep taxe si poarta o geanta diplomat plina de bani cash.
Iata relatarea unui astfel de "om de afaceri" rus, prins pana la urma de autoritatile americane. "Imbracam de obicei un costum albastru inchis. Aratam ca un om de afaceri care merge la o conferinta, insa in mana aveam o servieta cu aproximativ 6 milioane de dolari. Zburam spre Statele Unite total neobservat. Plasam apoi banii intr-o banca off-shore si petreceam cateva ore pana cand aveam certitudinea ca sunt in siguranta, intr-un depozit, asa cum procedeaza orice om de afaceri. Autoritatile din Caraibe nu m-au intrebat niciodata despre provenienta banilor sau despre activitatile pe care le desfasuram."
Probleme in exil
Vladimir Gusinski, magnatul media ruso-israelian, primul oligarh care a plecat din Rusia dupa conflictul cu Vladimir Putin, are probleme cu politia din Israel care cerceteaza spalarea de bani de la banca Hapoalim. El a fost audiat de doua ori, casa din Ierusalim perchezitionata, politia dorind sa afle rolul mogulului presei in ceea ce pare a fi cel mai mare scandal de spalare de bani din istoria Israelului. Leonid Nevzlin, alt oligarh refugiat in Israel, pare a fi implicat si el in afacerea Hapoalim. El a fugit din Rusia in timpul anchetei care a dus la prabusirea Iukos si la arestarea lui Horokovski, managerul holdingului energetic si candva cel mai bogat om din Rusia.
Tarul aluminiului
Oleg Deripaska, magnatul aluminiului si metalurgiei, este prieten cu Vladimir Putin si a acumulat o avere de 21,2 miliarde de dolari, devenind cel mai bogat om din Rusia, detronandu-l pe Roman Abramovici, care are "doar" 21 de miliarde de dolari. Pe locul trei se afla Mihail Prohorov, aflat recent in centrul unui scandal mediatic dupa valul de arestari dintr-o statiune din Franta, intr-o operatiune de dezmembrare a unei retele internationale de prostitutie.
Gabriela Anghel