Peste 1.100 de vile ar fi trebuit finalizate în urmฤ cu ลase ani într-un cartier din nordul Capitalei, realizat de Agenลฃia Naลฃionalฤ pentru Locuinลฃe. Astฤzi ansamblul rezidenลฃial aratฤ de parcฤ ar fi fost lovit de tsunami, fฤrฤ drumuri ลi utilitฤลฃi ลi cu majoritatea caselor neterminate.
Drumul cฤtre cartierul ANL „Henri Coandฤ” este cunoscut doar locuitorilor. Nici mฤcar taximetriลtii din Capitalฤ nu ลtiu exact cum se ajunge acolo. În partea de nord a Capitalei, în zona complexului Sere Pipera – Aeroportul Bฤneasa – Comuna Voluntari, pe 119 hectare de teren, în una dintre cele mai râvnite zone ale Bucureลtiului, se întinde poate cel mai cunoscut proiect rezidenลฃial al ANL.
Ca sฤ ajungi cu maลina în „Henri Coandฤ” trebuie sฤ ai spirit de aventurฤ. Pe sub podul din Pipera, în drum spre cartier, asfaltul, apoi cimentul, se terminฤ dupฤ câteva sute de metri, lฤsând locul noroaielor. Nici aleile dintre vile nu sunt asfaltate. Peisajul este dezolant, ai impresia cฤ în aceastฤ zonฤ, care s-a dorit a fi una civilizatฤ, a trecut un tsunami, care a lฤsat în urma lui munลฃi de gunoaie ลi resturi de materiale de construcลฃie. „Situaลฃia noastrฤ e groaznicฤ. Nu avem nimic. Nici apฤ, nici drumuri, nici infrastructurฤ. Sฤ veniลฃi aici când plouฤ. Nu mai ieลiลฃi de aici. Totul se transformฤ într-un mare noroi”, spune Adriana Mircea, unul dintre beneficiari, care locuieลte într-o vilฤ. „Seara e horror. Nu e luminฤ stradalฤ, nu e ลฃipenie de om. Doar câini, foarte mulลฃi
câini care s-au sฤlbฤticit. De aceea avem grijฤ de ei”, povesteลte soลฃul Adrianei, care scoate din portbagajul maลinii un sac cu mâncare pentru maidanezi ลi începe s-o împartฤ acestora. „Dacฤ ลฃi se întâmplฤ seara ceva, dacฤ ai nevoie de o ambulanลฃฤ sau suni la 112, nici nu ลtii unde sฤProxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0
e spui acelor oameni sฤ vinฤ. Ce adresฤ sฤ le dai? Dacฤ nu au maลinฤ 4×4, rฤmân împotmoliลฃi”, afirmฤ Adriana Mircea.
Membrii familiei Mircea au declarat pentru RL cฤ au mai cheltuit din propriul buzunar încฤ 10.000 de euro pentru a se muta în propria casฤ. „Ne-am tras curent electric, aลa cum am putut. Am sฤpat o fosฤ septicฤ pentru a suplini canalizarea ลi ne descurcฤm destul de greu. Noi am avut noroc cฤ ne-am vฤzut casa finalizatฤ, pentru cฤ am stat pe capul muncitorilor. Altfel, eram în situaลฃia vecinilor noลtri, care nu au terminat nici acum”, povesteลte Adriana Mircea. „Deocamdatฤ, suntem puลฃini cei care am avut îndrฤzneala sฤ ne mutฤm în condiลฃii de utilitate ca la începutul secolui 20. Avem curent electric de organizare de ลantier, cu firele pe stâlpi care stau sฤ cadฤ, apฤ luฤm de unde apucฤm, iar de canal ce sฤ mai vorbim. Toamna ลi primฤvara, când plouฤ, nici cu maลina 4×4 nu eลti sigur cฤ mai poลฃi intra pe acele drumuri”, spune Angela Bubulac, vicepreลedintele Asociaลฃiei Deลฃinฤtorilor de Lot Cartier Henri Coandฤ.
Dramele beneficiarilor
În urmฤ cu opt ani, când a fost lansat proiectul, reprezentanลฃii ANL au anunลฃat cฤ scot la bฤtaie 1.109 vile, cu suprafaลฃฤ construibilฤ între 120 ลi 340 de metri pฤtraลฃi, care costau între 55.000 de euro ลi 160.000 de euro. Având în vedere cฤ TVA-ul a fost subvenลฃionat, iar terenul fusese pus la dispoziลฃie gratuit de cฤtre autoritฤลฃile locale, care s-au angajat cฤ se vor ocupa ลi de infrastructurฤ (apฤ, canal, gaze, drumuri), oferta pฤrea foarte, foarte tentantฤ.
Prin urmare, foarte mulลฃi bucureลteni au vrut sฤ fie beneficiarii unei vile ANL la un preลฃ mult sub cel al pieลฃei. „Eu mi-am vândut apartamentul cu trei camere, cu 14.000 de dolari, ca sฤ am bani de avans, ลi m-am mutat împreunฤ cu familia cu chirie. În cei opt ani care au trecut, preลฃul apartamentului meu pe care l-am vândut ajunsese la 160.000 de euro, iar eu am rฤmas doar cu 14.000 de dolari blocaลฃi în bancฤ de ANL. Pentru asta i-am dat în judecatฤ”, spune Sorin, unul dintre beneficiari. „Noi am vândut în 2003 un apartament cu douฤ camere cu 12.000 de dolari. Noi am avut încredere în Guvern care a spus cฤ ne vor termina casa în 2005. În 2008, apartamentul nostru ajunsese sฤ valoreze 100.000 de euro, iar noi încฤ nu luasem în primire casa. Prin urmare, noi am pierdut 100.000 de euro”, considerฤ Adriana Mircea.
ANL: Primฤria Capitalei este de vinฤ
Întrebaลฃi cum explicฤ întârzierea lucrฤrilor la cartierul „Henri Coandฤ”, reprezentanลฃii ANL ne-au declarat: „Proiectul nu a putut fi finalizat din cauza cererilor de retrocedare apฤrute ulterior, dintre care cea mai importantฤ este cea a lui Radu Ioan Fotino, care a determinat o suspendare temporarฤ a lucrฤrilor, ลi din cauza problemelor permanente legate de utilitฤลฃi”. Despre actualul stadiu al lucrฤrilor, conducerea ANL afirmฤ: „O serie de beneficiari ลi-au preluat locuinลฃele fฤrฤ însฤ a beneficia de utilitฤลฃi. Lucrฤrile de construcลฃie la majoritatea loturilor din cartier sunt executate, în medie, în proporลฃie de 80%, ele neputând fi terminate din cauza inexistenลฃei utilitฤลฃilor, a cฤror execuลฃie este în sarcina Primฤriei Bucureลti”.
Primฤria Capitalei: Consiliul Judeลฃean Ilfov este de vinฤ
Conducerea ANL susลฃine în rฤspunsul trimis cฤtre RL cฤ existฤ o serie de convenลฃii încheiate cu PMB cu privire la cartierul „Henri Coandฤ”, în care PMB îลi asumฤ obligaลฃia realizฤrii reลฃelelor de apฤ ลi canal ลi de „sistematizare verticalฤ ลi a reลฃelelor de drumuri interioare de pe toatฤ suprafaลฃa ansamblului”.
De cealaltฤ parte, conducerea PMB declarฤ RL cฤ „nu are posibilitatea legalฤ de a investi în realizarea lucrฤrilor de utilitฤลฃi necesare pe Ansamblul „Henri Coandฤ”, deoarece strฤzile aflate pe teritoriul oraลului Voluntari sunt proprietatea publicฤ a judeลฃului Ilfov. „Cu toate cฤ în ลedinลฃa din 28 februarie consilierii PDL au alocat fonduri pentru acest proiect, nu existฤ o Hotฤrâre de Guvern prin care sฤ fie trecutฤ proprietatea terenurilor aferente strฤzilor de pe raza teritorialฤ a oraลului Voluntari ลi care aparลฃin cartierului ANL Henri Coandฤ, cฤtre CGMB”, se disculpฤ reprezentanลฃii Primฤriei Capitalei.
„Interesul politic” poate termina cartierul
Angela Bubulac, vicepre-ลedintele Asociaลฃiei Deลฃinฤ-torilor de Lot Cartier Henri Coandฤ, afirmฤ cฤ „toate proiectele de acest tip din Bucureลti sunt privite politic”. „Acest cartier se va finaliza, probabil, doar dacฤ interesul politic de moment este favorabil acestui proiect guvernamental sau când justiลฃia îลi va spune hotฤrârea”, afirmฤ Bubulac, a cฤrei asociaลฃie este acum în proces cu toate instituลฃiile implicate în proiectul Henri Coandฤ. „Ceea ce este tragic este cฤ noi am investit bani, plฤtim rate la bฤnci pe niลte imobile supuse acum furturilor, vandalizฤrii ลi autodistrugerii, din cauza lipsei de responsabilitate ลi a lipsei capacitฤลฃii de management a primarilor aleลi”, considerฤ Bubulac.
Dupฤ ce criterii s-au împฤrลฃit casele în Henri Coandฤ
vârsta pânฤ în 35 la ani (10 puncte)
evacuat dintr-o locuinลฃฤ naลฃionalizatฤ (50 puncte)
cฤsฤtorit (15 puncte)
familie monoparentalฤ (10 puncte)
pentru fiecare copil aflat în întreลฃinere (5 puncte)
sฤ nu mai fi beneficiat de o locuinลฃฤ construitฤ prin ANL (10 puncte)
dacฤ solicitantul are handicap (10 puncte)
Printre beneficiari se aflฤ ลi politicieni
Printre cei care au dorit în 2003 sฤ obลฃinฤ o vilฤ în cartierul „Henri Coandฤ” s-au aflat ลi mai mulลฃi politicieni, potrivit presei.Printre numele vehiculate se numฤrฤ Tudor Mohora (fost deputat PSD), Octavian ลtireanu (fost deputat PSD), Decebal Ilina (general MApN), Roxana Bichel (prietena ลi partenera de afaceri a Danei Nฤstase), Ileana Stana Ionescu (fost deputat), Silvia Ciornei (fost senator PC), Constantin Buchet (membru CNSAS).
Cum ajungi acasฤ, noaptea, în Henri Coandฤ?
Pฤลฃania unui locuitor al cartierului „Henri Coandฤ”, povestitฤ pe blogul sฤu www.dono.ro: „Dupฤ vreo 2 minute am pฤrฤsit asfaltul ลi am ajuns pe pฤmânt bฤtฤtorit. Vreo 2 renunลฃaserฤ. Mai mergem un pic ลi ajungem pe pฤmânt nebฤtฤtorit, casele dispฤreau, iluminatul public nu mai existฤ. Mai renunลฃฤ 2… Io merg mai departe, mai erau doi în faลฃa mea. Dispare ลi pฤmânul nebฤtฤtorit, apar bฤlลฃile, mocirla. Case nu mai erau, în fatzฤ se cascฤ un hฤu de beznฤ”.