15.6 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodHenri Coandฤƒ, cartierul fantomฤƒ al ANL

Henri Coandฤƒ, cartierul fantomฤƒ al ANL

Peste 1.100 de vile ar fi trebuit finalizate în urmฤƒ cu ลŸase ani într-un cartier din nordul Capitalei, realizat de Agenลฃia Naลฃionalฤƒ pentru Locuinลฃe. Astฤƒzi ansamblul rezidenลฃial aratฤƒ de parcฤƒ ar fi fost lovit de tsunami, fฤƒrฤƒ drumuri ลŸi utilitฤƒลฃi ลŸi cu majoritatea caselor neterminate.

Drumul cฤƒtre cartierul ANL „Henri Coandฤƒ” este cunoscut doar locuitorilor. Nici mฤƒcar taximetriลŸtii din Capitalฤƒ nu ลŸtiu exact cum se ajunge acolo. În partea de nord a Capitalei, în zona complexului Sere Pipera – Aeroportul Bฤƒneasa – Comuna Voluntari, pe 119 hectare de teren, în una dintre cele mai râvnite zone ale BucureลŸtiului, se întinde poate cel mai cunoscut proiect rezidenลฃial al ANL.

Ca sฤƒ ajungi cu maลŸina în „Henri Coandฤƒ” trebuie sฤƒ ai spirit de aventurฤƒ. Pe sub podul din Pipera, în drum spre cartier, asfaltul, apoi cimentul, se terminฤƒ dupฤƒ câteva sute de metri, lฤƒsând locul noroaielor. Nici aleile dintre vile nu sunt asfaltate. Peisajul este dezolant, ai impresia cฤƒ în aceastฤƒ zonฤƒ, care s-a dorit a fi una civilizatฤƒ, a trecut un tsunami, care a lฤƒsat în urma lui munลฃi de gunoaie ลŸi resturi de materiale de construcลฃie. „Situaลฃia noastrฤƒ e groaznicฤƒ. Nu avem nimic. Nici apฤƒ, nici drumuri, nici infrastructurฤƒ. Sฤƒ veniลฃi aici când plouฤƒ. Nu mai ieลŸiลฃi de aici. Totul se transformฤƒ într-un mare noroi”, spune Adriana Mircea, unul dintre beneficiari, care locuieลŸte într-o vilฤƒ. „Seara e horror. Nu e luminฤƒ stradalฤƒ, nu e ลฃipenie de om. Doar câini, foarte mulลฃi

câini care s-au sฤƒlbฤƒticit. De aceea avem grijฤƒ de ei”, povesteลŸte soลฃul Adrianei, care scoate din portbagajul maลŸinii un sac cu mâncare pentru maidanezi ลŸi începe s-o împartฤƒ acestora. „Dacฤƒ ลฃi se întâmplฤƒ seara ceva, dacฤƒ ai nevoie de o ambulanลฃฤƒ sau suni la 112, nici nu ลŸtii unde sฤƒProxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0

e spui acelor oameni sฤƒ vinฤƒ. Ce adresฤƒ sฤƒ le dai? Dacฤƒ nu au maลŸinฤƒ 4×4, rฤƒmân împotmoliลฃi”, afirmฤƒ Adriana Mircea.

Membrii familiei Mircea au declarat pentru RL cฤƒ au mai cheltuit din propriul buzunar încฤƒ 10.000 de euro pentru a se muta în propria casฤƒ. „Ne-am tras curent electric, aลŸa cum am putut. Am sฤƒpat o fosฤƒ septicฤƒ pentru a suplini canalizarea ลŸi ne descurcฤƒm destul de greu. Noi am avut noroc cฤƒ ne-am vฤƒzut casa finalizatฤƒ, pentru cฤƒ am stat pe capul muncitorilor. Altfel, eram în situaลฃia vecinilor noลŸtri, care nu au terminat nici acum”, povesteลŸte Adriana Mircea. „Deocamdatฤƒ, suntem puลฃini cei care am avut îndrฤƒzneala sฤƒ ne mutฤƒm în condiลฃii de utilitate ca la începutul secolui 20. Avem curent electric de organizare de ลŸantier, cu firele pe stâlpi care stau sฤƒ cadฤƒ, apฤƒ luฤƒm de unde apucฤƒm, iar de canal ce sฤƒ mai vorbim. Toamna ลŸi primฤƒvara, când plouฤƒ, nici cu maลŸina 4×4 nu eลŸti sigur cฤƒ mai poลฃi intra pe acele drumuri”, spune Angela Bubulac, vicepreลŸedintele Asociaลฃiei Deลฃinฤƒtorilor de Lot Cartier Henri Coandฤƒ.

Dramele beneficiarilor

În urmฤƒ cu opt ani, când a fost lansat proiectul, reprezentanลฃii ANL au anunลฃat cฤƒ scot la bฤƒtaie 1.109 vile, cu suprafaลฃฤƒ construibilฤƒ între 120 ลŸi 340 de metri pฤƒtraลฃi, care costau între 55.000 de euro ลŸi 160.000 de euro. Având în vedere cฤƒ TVA-ul a fost subvenลฃionat, iar terenul fusese pus la dispoziลฃie gratuit de cฤƒtre autoritฤƒลฃile locale, care s-au angajat cฤƒ se vor ocupa ลŸi de infrastructurฤƒ (apฤƒ, canal, gaze, drumuri), oferta pฤƒrea foarte, foarte tentantฤƒ.

Prin urmare, foarte mulลฃi bucureลŸteni au vrut sฤƒ fie beneficiarii unei vile ANL la un preลฃ mult sub cel al pieลฃei. „Eu mi-am vândut apartamentul cu trei camere, cu 14.000 de dolari, ca sฤƒ am bani de avans, ลŸi m-am mutat împreunฤƒ cu familia cu chirie. În cei opt ani care au trecut, preลฃul apartamentului meu pe care l-am vândut ajunsese la 160.000 de euro, iar eu am rฤƒmas doar cu 14.000 de dolari blocaลฃi în bancฤƒ de ANL. Pentru asta i-am dat în judecatฤƒ”, spune Sorin, unul dintre beneficiari. „Noi am vândut în 2003 un apartament cu douฤƒ camere cu 12.000 de dolari. Noi am avut încredere în Guvern care a spus cฤƒ ne vor termina casa în 2005. În 2008, apartamentul nostru ajunsese sฤƒ valoreze 100.000 de euro, iar noi încฤƒ nu luasem în primire casa. Prin urmare, noi am pierdut 100.000 de euro”, considerฤƒ Adriana Mircea.

ANL: Primฤƒria Capitalei este de vinฤƒ

Întrebaลฃi cum explicฤƒ întârzierea lucrฤƒrilor la cartierul „Henri Coandฤƒ”, reprezentanลฃii ANL ne-au declarat: „Proiectul nu a putut fi finalizat din cauza cererilor de retrocedare apฤƒrute ulterior, dintre care cea mai importantฤƒ este cea a lui Radu Ioan Fotino, care a determinat o suspendare temporarฤƒ a lucrฤƒrilor, ลŸi din cauza problemelor permanente legate de utilitฤƒลฃi”. Despre actualul stadiu al lucrฤƒrilor, conducerea ANL afirmฤƒ: „O serie de beneficiari ลŸi-au preluat locuinลฃele fฤƒrฤƒ însฤƒ a beneficia de utilitฤƒลฃi. Lucrฤƒrile de construcลฃie la majoritatea loturilor din cartier sunt executate, în medie, în proporลฃie de 80%, ele neputând fi terminate din cauza inexistenลฃei utilitฤƒลฃilor, a cฤƒror execuลฃie este în sarcina Primฤƒriei BucureลŸti”.

Primฤƒria Capitalei: Consiliul Judeลฃean Ilfov este de vinฤƒ

Conducerea ANL susลฃine în rฤƒspunsul trimis cฤƒtre RL cฤƒ existฤƒ o serie de convenลฃii încheiate cu PMB cu privire la cartierul „Henri Coandฤƒ”, în care PMB îลŸi asumฤƒ obligaลฃia realizฤƒrii reลฃelelor de apฤƒ ลŸi canal ลŸi de „sistematizare verticalฤƒ ลŸi a reลฃelelor de drumuri interioare de pe toatฤƒ suprafaลฃa ansamblului”.

De cealaltฤƒ parte, conducerea PMB declarฤƒ RL cฤƒ „nu are posibilitatea legalฤƒ de a investi în realizarea lucrฤƒrilor de utilitฤƒลฃi necesare pe Ansamblul „Henri Coandฤƒ”, deoarece strฤƒzile aflate pe teritoriul oraลŸului Voluntari sunt proprietatea publicฤƒ a judeลฃului Ilfov. „Cu toate cฤƒ în ลŸedinลฃa din 28 februarie consilierii PDL au alocat fonduri pentru acest proiect, nu existฤƒ o Hotฤƒrâre de Guvern prin care sฤƒ fie trecutฤƒ proprietatea terenurilor aferente strฤƒzilor de pe raza teritorialฤƒ a oraลŸului Voluntari ลŸi care aparลฃin cartierului ANL Henri Coandฤƒ, cฤƒtre CGMB”, se disculpฤƒ reprezentanลฃii Primฤƒriei Capitalei.

„Interesul politic” poate termina cartierul

Angela Bubulac, vicepre-ลŸedintele Asociaลฃiei Deลฃinฤƒ-torilor de Lot Cartier Henri Coandฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ „toate proiectele de acest tip din BucureลŸti sunt privite politic”. „Acest cartier se va finaliza, probabil, doar dacฤƒ interesul politic de moment este favorabil acestui proiect guvernamental sau când justiลฃia îลŸi va spune hotฤƒrârea”, afirmฤƒ Bubulac, a cฤƒrei asociaลฃie este acum în proces cu toate instituลฃiile implicate în proiectul Henri Coandฤƒ. „Ceea ce este tragic este cฤƒ noi am investit bani, plฤƒtim rate la bฤƒnci pe niลŸte imobile supuse acum furturilor, vandalizฤƒrii ลŸi autodistrugerii, din cauza lipsei de responsabilitate ลŸi a lipsei capacitฤƒลฃii de management a primarilor aleลŸi”, considerฤƒ Bubulac.

Dupฤƒ ce criterii s-au împฤƒrลฃit casele în Henri Coandฤƒ

vârsta pânฤƒ în 35 la ani (10 puncte)

evacuat dintr-o locuinลฃฤƒ naลฃionalizatฤƒ (50 puncte)

cฤƒsฤƒtorit (15 puncte)

familie monoparentalฤƒ (10 puncte)

pentru fiecare copil aflat în întreลฃinere (5 puncte)

sฤƒ nu mai fi beneficiat de o locuinลฃฤƒ construitฤƒ prin ANL (10 puncte)

dacฤƒ solicitantul are handicap (10 puncte)

Printre beneficiari se aflฤƒ ลŸi politicieni

Printre cei care au dorit în 2003 sฤƒ obลฃinฤƒ o vilฤƒ în cartierul „Henri Coandฤƒ” s-au aflat ลŸi mai mulลฃi politicieni, potrivit presei.Printre numele vehiculate se numฤƒrฤƒ Tudor Mohora (fost deputat PSD), Octavian ลžtireanu (fost deputat PSD), Decebal Ilina (general MApN), Roxana Bichel (prietena ลŸi partenera de afaceri a Danei Nฤƒstase), Ileana Stana Ionescu (fost deputat), Silvia Ciornei (fost senator PC), Constantin Buchet (membru CNSAS).

Cum ajungi acasฤƒ, noaptea, în Henri Coandฤƒ?

Pฤƒลฃania unui locuitor al cartierului „Henri Coandฤƒ”, povestitฤƒ pe blogul sฤƒu www.dono.ro: „Dupฤƒ vreo 2 minute am pฤƒrฤƒsit asfaltul ลŸi am ajuns pe pฤƒmânt bฤƒtฤƒtorit. Vreo 2 renunลฃaserฤƒ. Mai mergem un pic ลŸi ajungem pe pฤƒmânt nebฤƒtฤƒtorit, casele dispฤƒreau, iluminatul public nu mai existฤƒ. Mai renunลฃฤƒ 2… Io merg mai departe, mai erau doi în faลฃa mea. Dispare ลŸi pฤƒmânul nebฤƒtฤƒtorit, apar bฤƒlลฃile, mocirla. Case nu mai erau, în fatzฤƒ se cascฤƒ un hฤƒu de beznฤƒ”.

Cele mai citite

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Dopamina politicii sau genetica minciunii

Oamenii politici care nu-ศ™i recunosc greศ™elile, devin antipatici. Tac sau รฎศ™i raศ›ionalizeazฤƒ rฤƒspunsul, se uitฤƒ รฎn jur ศ™i-ศ™i recalibreazฤƒ discursul. Avem un recul cรขnd...

Oglinda uscatฤƒ a Moldovei: peste jumฤƒtate dintre locuitori, nu au apฤƒ potabilฤƒ

Datele INS aratฤƒ cฤƒ 1.800 de ลŸcoli ลŸi grฤƒdiniลฃe nu au acces la reลฃeaua de apฤƒ Cel mai recent raport al Institutului Naลฃional de Statisticฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ