21.1 C
București
miercuri, 11 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodFeticidul feminin, o sinistră tradiţie a Indiei

Feticidul feminin, o sinistră tradiţie a Indiei

 

După apariţia fetuşilor, poliţia a început o anchetă în mai multe spitale din apropiere cu bănuiala, mai mult decât consistentă, că s-au practicat avorturi ilegale când femeile însărcinate au aflat că bebeluşii lor erau de sex feminin. Feticidul selectiv nu este o noutate într-o ţară unde, prin tradiţie, naşterea unei fete nu este motiv de bucurie. Dimpotrivă. Măritişul este una dintre cele mai mari cheltuieli pentru o familie, scrie El Periodico, citat de Agerpres.

În afară de nuntă se consideră că fata trebuie să facă parte din familia soţului, care cere o zestre pe măsură. Deşi zestrea a fost interzisă din 1961, când a fost oficial recunoscută ca un abuz, practica rămâne în vigoare şi a devenit un motiv de şantaj. „Obiceiul zestrei, care în loc să scadă se extinde, este principala cauză a devalorizării femeii”, spune Ludha Sundanaraman, directoarea AIDWA, primul ONG indian de apărare a drepturilor femeilor.

În a doua ţară cea mai populată a lumii, avortul este legal din 1971. Totuşi nu se permite întreruperea selectivă a sarcinii, după determinarea sexului copilului prin noile tehnologii, fiind interzisă din 1994. Chiar şi aşa în India, alături de vecina China, scăderea numărului naşterilor de fete presupune „cel mai mare genocid din lume”, susţine activista. Legea care interzice personalului medical să dezvăluie sexul copilului este amplu ignorată din cauza uneia din marile probleme ale ţării: corupţia.

„Mulţi doctori dau informaţii despre sexul copilului pentru a câştiga bani”, spune doctoriţa Lalita Babhwar, ginecolog la prestigiosul Hospital Apollo din New Delhi. Totuşi, tehnologia necesară pentru determinarea sexului nu se găseşte decât în marile oraşe. Însă în zonele rurale există unităţi dotate cu ultrasunete, care consultă gravidele, îndemnându-le pe femeile însărcinate cu fete să avorteze: „Mai bine acum zece rupii, decât mai târziu 1.500 pentru zestre”, sunt ele ademenite.

„În ziua când am născut a doua fată, l-am auzit pe soţul meu urlând să nu venim niciuna acasă”, spune Sunita. „Dacă ştiam că este tot fată mai bine avortam”. Pentru cei 600 milioane de indieni care trăiesc cu sub un euro pe zi a mărita una sau două fete înseamnă falimentul, de aceea majoritatea populaţiei recurge la feticid, sau chiar infanticid pentru a evita o sărăcie şi mai mare.

Un mai mare progres, nu a presupus o mai mică marginalizare socială a fetelor. Surprinzător, în oraşe ca Bombay sau New Delhi, sau în state populate precum Haryana sau Punjab, diferenţa dintre numărul băieţilor şi cel al fetelor devine tot mai mare. La ultimul recensământ din 2001, raportul dintre băieţii şi fetele de 6 ani era de 1.000 la 967. Azi, la fiecare 1.000 de băieţi există 934 de fete. La Bombay diferenţa este cea mai mare: 919 fete la 1.000 de băieţi.

Cele mai citite

Săptămâna modei politice: între eleganță și extravaganță

După dezbaterea dintre Kamala Harris și Donald Trump, am rămas cu un gând: cum ar fi ca cei doi să se înfrunte, într-un univers...

S-a plimbat dezbrăcat într-o intersecție din municipiul Târgu Jiu. Poliția a deschis un dosar penal

Un bărbat care s-a plimbat dezbrăcat în intersecția cu sens giratoriu de la Piața Centrală din zona centrală a municipiului Târgu Jiu s-a ales...

Ministrul Educației dezminte un fake news apărut pe rețelele sociale

O declarație falsă, atribuită ministrului Deca spune că autoritatea tutelară nu mai aparține părinților, pe durata școlii Ministerul Educaţiei atrage atenţia, printr-un mesaj postat pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă