4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodDestinul tragic al Castelului din Sanmiclaus

Destinul tragic al Castelului din Sanmiclaus

» Castelul Bethlen din Sanmiclaus, judetul Alba, pare rupt de lume. Construit in urma cu 350 de ani, edificiul a fost reprezentativ pentru Renasterea tarzie din Transilvania. sansa monumentului istoric din Sanmiclaus, in comparatie cu altele aflate intr-o situatie similara, este ca se afla in proprietatea unei firme private care este decisa sa investeasca o suma importanta de bani pentru modernizarea acestuia.

Castelul a fost construit intre anii 1667 si 1683 de Bethlen Miklos, care a studiat arhitectura in Olanda, la Utrecht si Leyden. A fost construit intr-o zona frumoasa si linistita, departe de agitatia acelor vremuri. Castelul are un plan patrulater, dezvoltat pe doua niveluri. Odinioara, era aparat de un zid cu cinci bastioane si un sant cu apa. Contele a folosit piatra de la fostul conac al familiei si de la vechea cetate medievala Egur, care se inalta pe un deal din apropierea satului. Din cauza materialelor vechi, o parte din boltile pivnitei si fundatia au avut de suferit de-a lungul timpului si au fost de mai multe ori refacute. Cand au incetat nobilii Bethlen sa locuiasca la castel nu prea stie nimeni. O legenda care circula prin partea locului spune ca grofii au fugit intr-o noapte, cu doar cateva valize, de teama iobagilor rasculati. Nu s-au mai oprit pana la Viena. In 1719, aici s-a cununat fiica lui Bethlen cu baronul Kemény Zsigmond. In 1856, castelul a ajuns in proprietatea baronului Bruckenthal, care s-a ocupat de restaurarea cladirii si a infiintat o scoala agricola. Pe vremuri aici aveau loc baluri fastuoase la care participau contese imbracate dupa jurnalele de moda de la Viena si Paris.
Dupa ce au ajuns comunistii la putere, castelul a trecut in proprietatea unui IAS. In camerele cu mobila luxoasa s-au mutat familiile inginerilor repartizati la Sanmiclaus, dar si mulgatorii de la ferma, adusi de prin alte parti ale tarii. Timp de 50 de ani, castelul a fost, pe rand, gradinita de copii, inchisoare, cantina, carmangerie, sectie de sampanizare. Frescele si stucaturile colorate, sculpturile lui Elios Nicolae au disparut rand pe rand. Scara interioara in spirala, o adevarata minunatie, zace acum deposedata de sculpturile ce o ornau odinioara, iar balconul nu se stie cand se va prabusi.

Terasa unde se tineau balurile grofilor da spre raul Tarnava Mica. Pe partea cealalta a raului, pe la 1700 nobilii de la castel au construit un parc. O alta legenda mai spune ca un tunel subteran lega acest castel de cel de la Cetatea de Balta. Tunelul ar fi fost atat de lat incat nobilii puteau sa-si faca vizite unul altuia cu trasura. Chiriasii castelului au confirmat ca o parte a unui tunel construit pe sub castel s-a prabusit prin anii ’80 si ca un inginer a astupat in totalitate galeria, pentru a evita accidentele.
La Castelul Bethlen s-a turnat o parte din filmul "Horea". Unii spun ca scenaristii au demontat o parte din stucatura ca sa le iasa mai bine la socoteala cadrele si au lasat vraiste in urma lor. Este trecut pe lista monumentelor istorice ca bun de patrimoniu national cu o valoare exceptionala.
"Castelul nu se afla intr-o stare prea buna. Este pacat de el, pentru ca e un monument foarte frumos. Am discutat cu proprietarul, care doreste sa-l renoveze, iar din partea noastra va avea tot sprijinul", a declarat Ioan Horsia, primarul comunei sona, de care apartine satul Sanmiclaus.

» Fiul cancelarului Transilvaniei
Miklós Bethlen (1642-1716) a fost un arhitect si scriitor maghiar, singurul fiu al lui János Bethlen, cancelar al Transilvaniei. Intre 1691 si 1704, a indeplinit, la randul sau, functia de cancelar al Transilvaniei. Anterior, fusese comandant al Cetatii Chioarului si al comitatului Maramures.

Cele mai citite

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...
Ultima oră
Pe aceeași temă