20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodREPORTAJ: Cum a ajuns Casa Domnului scoasă la vânzare

REPORTAJ: Cum a ajuns Casa Domnului scoasă la vânzare

Un conflict între cultele ortodox și greco-catolic a dus la scoaterea la licitație a unei biserici. Confiscat de comuniști, lăcașul fusese recâștigat, în instanță, de greco-catolici. Dar cu un preț.

Un executor judecătoresc din Reghin are de organizat o licitație neobișnuită: vânzarea unui lăcaș de cult din Ardeal. De peste 13 ani, Biserica Greco-Catolică și Biserica Ortodoxă Română duc o luptă la nivel local pentru o bisericuță din satul Cașva, județul Mureș. Istoria bisericii râvnite de ambele culte începe în 1858, când a fost ridicată de sătenii din Cașva, pe atunci în totalitate greco-catolici. În 1948, comuniștii au scos în ilegalitate religia greco-catolică și, printre bunurile confiscate, s-au numărat și biserica și casa parohială din Cașva. În 2010, greco-catolicii au câștigat-o în instanță, dar decizia nu a fost pusă în aplicare. O decizie judecătorească ulterioară a decis ca noul proprietar, cultul greco-catolic, să plătească 650.000 de lei despăgubiri pentru investițiile făcute de ortodocși în cei peste 50 de ani. La sumă s-au adunat și cheltuieli de judecată și executare, totalul ajungând la 900.000 de lei. Cum greco-catolicii nu au putut plăti o asemenea sumă, biserica e acum de vânzare.

“A fost scoasă la licitație, nu s-a prezentat nimeni. La următoarea înfățișare prețul va scădea la 75 la sută”, spune executorul judecătoresc Sorin Roga.

Satul Cașva, de 600 de locuitori, a devenit astfel celebru pentru scoaterea la licitație a Casei Domnului. “Am ajuns o premieră pe țară, ne scoatem biserica la vânzare,” spune primarul comunei Gurghiu, de care aparține satul Cașva. Edilul vrea să se țină departe de conflictul confesional și-și transmite punctul de vedere prin cifre: “Mai sunt doar 4-5 greco-catolici în sat, restul până la 600 sunt ortodocși. Li s-a oferit biserica mai mică din sat, dar ei au refuzat-o.”

BOR va participa la licitație

Preotului greco-catolic din localitate, Sorin Bogdan, i se pare anormală situația. “Da, suntem puțini, dar este un drept câștigat în instanță. Noi am căutat doar adevărul și dreptatea. Biserica ne-a fost confiscată, oamenii care voiau să mai meargă la biserică puteau doar la ortodocși, pe noi ne-au scos în afara legii. Noi n-am cerut nimic pentru cei peste 50 de ani în care ortodocșii au folosit-o, fără voia noastră,” spune preotul. Acesta neagă faptul că ar fi primit vreodată oferta să folosească biserica mai mică și spune că ține slujbele în casa unui credincios greco-catolic, în timp ce ortodocșii au trei lăcașuri: biserica disputată, una mai mică și o mănăstire.

Dacă greco-catolicii merg înapoi până în comunism pentru a-și căuta dreptatea, ortodocșii merg și mai departe în istorie.

“Biserica a fost ridicată de săteni, în 1858. Da, pe atunci erau toți greco-catolici, dar nu de bună voie. Au fost forțați să renunțe la ortodoxism de stăpânirea străină”, spune avocata Cristina Negrean, care i-a consiliat pe reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit acesteia, BOR se va prezenta la licitație odată ce prețul va scădea, pentru a o recâștiga astfel.

Bisericuța din Cașva a fost subiectul unor discuții la nivel înalt între cele două culte, dar a rămas fără soluție. Cardinalul greco-catolic Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia, a trimis o scrisoare Președinției și Guvernului român în care acuză autoritățile statului că „i-au lăsat pe greco-catolici cu dreptatea în mână afară din propria biserică, forțați de împrejurări să continue să se roage într-o casă particulară”.

Preotul ortodox din Cașva nu a putut fi ieri contactat, iar Patriarhia Română a refuzat să transmită un punct de vedere, trimițând spre Arhiepiscopia Alba Iulia, ai cărei reprezentanți au cerut timp pentru a furniza un răspuns.   

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă