4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleFood„Cruciada“ medicilor fără de arginți. Cum sunt ajutați oamenii săraci să ajungă...

„Cruciada“ medicilor fără de arginți. Cum sunt ajutați oamenii săraci să ajungă la doctor | FOTO

O echipă de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, printre care zece medici și cinci asistenți medicali, a pornit o campanie de prevenție și educație medicală în zonele limitrofe Bucureștilor, ajutând persoane care nu au mers în viața lor la doctor. Timp de două ediții, prin poveștile medicilor implicați în aceste proiecte, vom încerca să vă arătăm o lume aflată lângă noi, dar care de multe ori ne rămâne total necunoscută.

Biserica este locul în care mergem să ne rugăm, să ne sfințim viața, să ne înfrumusețăm sufletele, să devenim mai buni. Există, însă, și situații în care oamenii primesc vizita Bisericii pentru ajutor trupesc, pentru vindecare de boli, pentru prevenție medicală și educație, iar acest lucru nu este o metaforă.

Pentru lumea secolului al XXI-lea, acest fapt ar putea părea o „anomalie“, dat fiind că de aceste situații se ocupă medicii, spitalele, profesorii, Ministerul Sănătății etc. Pe de altă parte, medicii sunt tot oameni și, la rândul lor, fac parte din Biserică, iar Biserica este locul în care suntem învățați să ne punem în slujba semenilor. La toate acestea se adaugă și faptul că în România, din păcate, sistemul medical nu reușește să acopere nevoile pacienților, iar prevenția, un instrument extrem de util, aproape că lipsește.

Totuși, în București există un loc în care atât prevenția medicală, educația, cât și consultațiile sunt puse cu adevărat în slujba oamenilor și nu costă nimic, totul se bazează pe voluntariat. Acest lucru se întâmplă chiar în buricul Capitalei, lângă Parlamentul României, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Totul a început după ce părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru a reușit să închege un grup format din medici, asistenți medicali și voluntari. Așa a luat naștere una dintre cele mai frumoase campanii medicale din România:
„Sănătate pentru Sate“.

Prin această campanie, doar într-un an de zile au fost consultate și tratate gratuit peste 3.500 de persoane, provenind din mediile defavorizate. Mulți dintre acești oameni nu erau asigurați sau nu călcaseră măcar o singură dată pragul unui cabinet medical. Din această campanie, cei implicați au ajuns la o concluzie elementară: degeaba tratezi dacă nu lucrezi și pe partea de prevenție. Așa avea să se nască o nouă campanie: „Prevenţie și Educaţie pentru Sănătate”.

„Ne-am dori să lăsăm spitalele goale“

„Aceste campanii sunt un răspuns firesc la îndemnul Mântuitorului, care ne spune: «flămând am fost şi Mi‑aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat». Totul pleacă de la suferința oamenilor. Ceea ce ne dorim este să aducem cât mai multă bucurie și alinare, să existe cât mai puțini pacienți. Dacă se poate, ne-am dori chiar să lăsăm spitalele goale. Pentru noi este un lucru firesc, deoarece tratăm și sufletul, și trupul. Să nu uităm că cele dintâi spitale existente în  România s-au format în jurul Bisericii. Este vorba de așa-numitele bolnițe. Chiar dacă astăzi se uită acest lucru, tradiția este una veche, noi nu facem altceva decât să o continuăm cu mijloacele de astăzi“, explică preotul Ciprian Grădinaru. 

„La îndemnul Părintelui Patriarh Daniel, am ales să ne implicăm în zonele defavorizate din jurul Bucureștilor, acolo unde mulți oameni nu au călcat niciodată într-o policlinică sau într-un spital, așa că ne-am dus noi la ei. Dar ceea ce am constatat împreună cu medicii a fost faptul că oamenii au nevoie de prevenție, doar așa vom putea avea o Românie sănătoasă în viitor“, adaugă părintele Ciprian Grădinaru.

Educație medicală pentru 1.015 copii

Evident, categoria-țintă a fost reprezentată de copii. Și uite așa, medicii au pornit să facă instrucție cu micuții din zonele aflate în parohiile din  jurul Bucureștiului. În doar câteva luni, peste 1.000 de copii din Pantelimon, Cio­ceni, Găneasa, Șindrilița, Urlați, Merii Petchii, Nuci, Vidra, Bragadiru și Mălă­iești au fost vizitați de medicii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

„1.015 copii din județele Ilfov și Prahova au fost beneficiarii programului «Prevenţie și Educaţie pentru Sănătate», desfășurat în perioada 4 august – 5 decembrie 2016. La această campanie au participat 20 de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, printre care și personal medical specializat: zece medici și cinci asistenți medicali. Necesitatea unui program de prevenție și educație pentru sănătate a fost sesizată în timpul campaniei «Sănătate pentru Sate», pentru care exista în vigoare un protocol semnat la data de 3 septembrie 2015 între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Voluntarii implicați s-au deplasat în localitățile identificate anterior, unde au pregătit și susținut sesiuni de informare pentru prevenirea problemelor de sănătate din mai multe specialități: stomatologie, boli de nutriție și metabolism, psihiatrie pediatrică, recuperare medicală, igienă și sănătate publică“, explică preotul Ciprian Ioniţă, consilier în cadrul Sectorului Social-Filantropic al Administraţiei Patriarhale.    

Studii alarmante

Din nefericire, România nu stă foarte bine la capitolul prevenție stomatologică. Studiile indică faptul că românii folosesc în medie un tub de pastă de dinți pe an în mediul urban, iar în mediul rural acest consum se extinde până la trei ani, pentru un tub, de persoană. Tot în mediul rural românii folosesc aceeași periuță de dinți timp de 10 ani. Prin comparaţie, 77% dintre germani își  schimbă periuța cel puțin o dată la trei luni.

„Este mult mai ieftin să previi decât să tratezi“

„Nivelul de educație și informație medicală cu caracter preventiv în cadrul colectivităților, în special rurale, este scăzut deoarece cei mai mulți dintre copii nu au fost niciodată la medicul dentist. Necesitatea unor programe preventive pe plan național prin profilaxia instituită în fiecare cabinet stomatologic din școli ar duce la o scădere semnificativă a incidenței cariei dentare. Nu este doar o rațiune medicală, ci și financiară – este mult mai ieftin să previi decât să tratezi, terapia conservativă înseamnă costuri mult mai mari față de terapia profilactică“, explică Irina Molnar, medic stomatolog și voluntar în cadrul campaniei „Prevenţie și Educaţie pentru Sănătate“.

„Educația în ceea ce privește igiena orală trebuie inițiată de la vârsta preșcolară, iar o educație pentru o alimentație necariogenă este punctul-cheie în prevenirea cariei dentare. Motivația pentru igiena dentară trebuie începută cu părinții, în colaborare cu medicul dentist, și continuată toată viața. Rolul medicului stomatolog în această campanie este esențial pentru  a înțelege natura și evoluția cariei dentare. Copilăria este perioada în care trebuie acordate cele mai atente îngrijiri profilactice, pe de o parte datorită frecvenței crescute a cariei dentare în această perioadă și, pe de altă parte, pentru a modifica favorizarea eventualelor predispoziții legate de alimentația bogată în hidrocarbonate, controlul ineficient al plăcii dentare, deficiența factorilor de protecție naturali“, adaugă medicul stomatolog.

Dr. Molnar a ținut să precizeze că sfaturile oferite micuților sunt la fel de valabile pentru oricare dintre noi.

De ce ne spălăm pe dinți?

„Este foarte importantă conștientizarea unei igiene orale eficiente, prin îndepărtarea plăcii bacteriene de pe suprafața dintelui. Această placă este o combinație de bacterii, produși de degradare și componente salivare. Anumite bacterii din cavitatea bucală au capacitatea de a transforma hidrații de carbon în acizi organici, iar aceștia, în contact cu dintele, produc demineralizarea smalțului. Prin spălarea eficientă pe dinți se îndepărtează această placă microbiană astfel încât nu se vor mai produce cantități semnificative de acizi în contact cu suprafața dintelui. Leziunile incipiente sunt reversibile, se pot remineraliza, iar dacă ionul de fluor este prezent în procesul de remineralizare se obține o rezistență crescută la atacul acid ulterior“ explică medicul stomatolog. 

„Frecvența consumului de hidrocarbonate fermentabile este unul dintre cei mai importanți factori cariogeni. Anumite alimente protejează împotriva demineralizării. În această categorie se încadrează produsele lactate, mai ales brânzeturile. În prezența grăsimilor, placa bacteriană nu poate ataca dintele. Un alt factor protector este saliva, cu rol în protejarea dinților împotriva atacului acid.“

O igienă orală eficientă

Pentru o igienă orală eficientă este important să efectuăm periajul dentar de 2 ori pe zi. Primul periaj dentar trebuie făcut dimineața, cu scopul de a îndepărta placa bacteriană care s-a format în timpul nopții. Al doilea periaj trebuie făcut chiar înainte de culcare. În timpul somnului, secreția salivară este scăzută și se pierde capacitatea de protecție a salivei la atacul acid.

Îndepărtarea plăcii bacteriene trebuie să fie completă și întărită de măsuri profilactice prin folosirea pastelor de dinți cu conținut de fluor. Pentru spațiile interdentare este necesară folosirea aței dentare. Apele de gură cu fluor sunt de asemenea benefice.

Pentru inflamațiile gingivale determinate de placa bacteriană (gingivitele), o igienă corectă este singurul tratament, avertizează medicul Irina Molnar.

Citiți continuarea poveștii în următorul număr al RL Weekend Plus din 27 ianuarie!

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă