21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodCine sunt "idioţii" care pot obliga statul să facă ce vor ei

Cine sunt “idioţii” care pot obliga statul să facă ce vor ei

Ce faci dacă nu eşti de acord cu taxele pe care le impune statul? Ce faci dacă nu eşti de acord cu creşterea preţului benzinei? Ce faci dacă salariul este prea mic şi nu reuşeşti să fii cu plăţile la zi? Unii au ales să protesteze şi au adoptat “nesupunerea civică”, concept care presupune alegerea unei persoane sau a unui grup de persoane de a nu respecta legile pe care el sau ei le consideră nedrepte.

Acest lucru este amintit într-o sinteză despre conceptul de nesupunere civică. Autorul documentului este ONG-ul Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), iar iniţiativa aparţine regretatului lider al societăţii civile româneşti Ion Olteanu.

Romanialibera.ro îşi propune să explice acest concept şi să clarifice graniţele dintre nesupunere şi infracţiune, nebunie, respectiv teribilism.

În august 2010, câteva zeci de jurnalişti şi artişti din diferite medii protestau zdrăngănind monezi în faţa Ministerului de Finanţe. Era un flash-mob anunţat cu o zi înainte şi având o motivaţie clară: desconsiderarea autorităţilor faţă de cetăţenii pe care îi puneau să stea lunar la coadă la trei institiuţii diferite pentru a-şi plăti obligaţiile suplimentare pe care guvernanţii tocmai le introduseseră în cazul contractelor pe baza drepturilor de autor.

Participanţii la scurtul protest din 27 august 2010 ameninţau cu greva fiscală, idee popularizată în special în mediul online de publicistul Cristian Ghinea. Acţiunea de atunci, chiar dacă susţinută la faţa locului de un număr neglijabil de persoane, a avut parte, prin natura protestatarilor, de o acoperire media foarte bună. Autorităţile au cedat presiunii televizoarelor şi au reglat neregulile. Aşa că cei 6000 de oameni care se angajaseră atunci pe interent că vor boicota taxele impuse de statul român nu s-au şi confruntat cu eventualele repercusiuni din partea Fiscului.

“Ne-a reuşit protestul pentru că am respectat regulile. A fost ceva paşnic, iar eu cel puţin eram pregătit să suport consecinţele legale ale unei greve fiscale”, a precizat Cristian Ghinea, insistând asupra nevoii de responsabilitate în cazul acestui tip de proteste: “Trebuie să existe legitimitate, nu cum a fost recent cu bezmeticii aceia la Londra”.

Fără eroi şi haiduci

Cristian Ghinea nu a vrut atunci să lase lucrurile la nivel de flash-mob şi a anunţat că vrea să înfiinţeze o Alianţă a Plătitorilor de Taxe, care să monitorizeze felul în care statul cheltuie banii proveniţi din impozite. A rămas doar ideea, recunoaşte el la un an distanţă. Dar dă un exemplu de iniţiativă similară concretizată: ARSIT, Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe.

O scurtă privire pe site-ul lor aduce în atenţie motto-ul, “Mai puţini bani şi timp pierduţi cu fiscul”, şi principala cerere: reducerea CAS-ului, nivelul actual fiind considerat o mare frână în creşterea competitivităţii. ARSIT are 34 de membri fondatori, manageri de corporaţii şi IMM-uri.

Fără greve ale foamei şi suicidari

Ghinea mai spune că cei care aleg nesupunerea civică nu trebuie “să se dea eroi” şi nici să aleagă o atitudine “haiducească, în genul lui Gigi Becali – care nu plăteşte nicio taxă la stat şi se laudă cu asta la televizor”. “Protestul trebuie să fie proporţional cu motivaţia care a stat la baza lui”, menţionează Ghinea.

Anti-exemplele pe care le oferă: profesoara din Caracal care a făcut anul trecut greva foamei timp de 70 de zile, revoltată de salariile mici din sistemul de educaţie şi bărbatul care, în 10 august 2011, s-a urcat în vârful unui stâlp de lângă Palatul Cotroceni şi a ameninţat că se sinucide, considerându-se nedreptăţit într-un proces cu firma pentru care lucrase.

“Formele acestea dure, de şantaj la adresa statului, nu sunt în regulă”, apreciază Cristian Ghinea.

Ce nu este nesupunere civică

Directorul adjunct al ONG-ului Institutul pentru Politici Publice, Adrian Moraru, atrage atenţia că nesupunerea civică este prost înţelească chiar şi de către cei care o teoretizează: “Nu înseamnă încălcarea legii, decât poate într-o foarte mică măsură. Neplata taxelor nu face parte din spectrul nesupunerii civice”.

Adrian Moraru spune că adevărata nesupunere civică cere rafinament, inteligenţă şi o pregătire atentă aşa încât “nesupuşii” să nu rişte să ajungă după gratii.

“Exemple concrete sunt greu de dat. Ca idee însă, aş putea să sugerez o modalitate de blocare a circulaţiei. De pildă, un grup de 50-60 de persoane să treacă foarte încet o intersecţie aglomerată, cum e cea de la Piaţa Victoriei. S-ar afla de acţiunea lor repede, iar mesajul ar fi reţinut”, precizează Adrian Moraru.

Şi pentru el, exemplele negative vin mai uşor: “Din boicotarea benzinăriilor a ieşit o prostie. Protestatarii au vrut să blocheze toate benzinăriile de-o dată. Ar fi trebuit să aleagă numai pompele unui singur producător, să-l facă pe acela să simtă nemulţumirea lor şi să scadă preţurile. Acela ar fi fost un succes pentru că s-ar fi întâmplat ceva”.

Cum protestează românii

Reprezentantul IPP crede că eşecul în astfel de iniţiative este reprezentativ pentru România: “Aici, oamenii pot fi ignoranţi pentru o foarte lungă perioadă de timp, până când lucrurile devin foarte grave, după care pot trece la proteste violente, ceea ce deja nu mai ţine de civilizaţie”.

Adrian Moraru conchide într-un ton despre care recunoaşte că poate suna pesimist, deşi insistă că nu este: “La noi nu este acea majoritate covârşitoare în societate care să poată duce spre proteste deştepte. Societatea este divizată. Sunt persoane foarte credincioase şi sunt atei convinşi, sunt oameni care vor să muncească şi sunt şi pomanagii, sunt mincinoşi de profesie şi sunt şi persoane oneste”.

Fără evazionişti şi romantici

Directorul executiv al APADOR-CH, Diana Hatneanu, avertizează că nesupunerea civică poate fi folosită şi în scopuri mai puţin înalte. “Sunt persoane care încalcă regulat legea şi care ar putea să se ascundă în spatele acestui concept. Spre exemplu, nu ştiu cât de bine înţeleasă ar putea fi o grevă fiscală asumată public, atât timp cât sunt foarte mulţi indivizi care înşeală statul. Evaziunea fiscală nu poate fi nesupunere civică”, spune Diana Hatneanu.

Pe de altă parte, continuă reprezentantul APADOR-CH, “nesupuşii” pot să recurgă la diverse forme de protest doar din nevoia de adrenalină, şi nu dintr-un simţ civic deosebit. “Nesupunerea civică e o totuşi formă extremă de protest. Desigur, poate părea mai sexy, mai romantică decât căile bătute deja: plângeri sau petiţii”, concluzionează Diana Hatneanu.

“Nesupuşi” mai mult sau mai puţin celebri

Mahatma Gandhi – considerat părintele independenţei Indiei, iniţiatorul mişcărilor neviolente de revoltă împotriva ocupaţiei britanice. În 1919, Gandhi declanşează o campanie naţională care presupunea boicotul mărfurilor englezeşti şi refuzul plăţii impozitelor. Este arestat şi eliberat în mai multe rânduri, timp în care numărul susţinătorilor săi creşte la sute de mii. Prin greve ale foamei şi campanii neîncetate şi în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial, Gandhi obţine retragerea britanică la 15 august 1947.

Măicuţele de la Vladimireşti – un grup de măicuţe dintr-o comună din judeţul Galaţi, nerecunoscute de Patriarhia Română, care după decembrie ’89 au organizat zeci de proteste împotriva fostului Patriarh Teoctist. Ele participau la diverse slujbe la care, de fiecare dată când se pronunţa numele Patriarhului, cântau sau strigau că “Securistul!” sau “Nu eşti demn!”. Măicuţele au fost în repetate rânduri agresate de aşa-numiţii credincioşi, amendate şi chiar reţinute de poliţişti. Dreptul la liberă exprimare le-a fost curmat violent de fiecare dată.

Sunt românii “idioţi”?

În Grecia antică, “idiotes” erau acele persoane care nu se implicau în viaţa cetăţii, fiind prea preocupate de propriile interese. Sunt românii “idioţi”?

Cristian Ghinea: “Nu e cazul pentru astfel de catalogări. Dacă sunt oameni care nu înţeleg, atunci fă-i să înţeleagă”.

Adrian Moraru: “Nu mă provocaţi să fac astfel de catalogări. Eu zic că românii nu au pur şi simplu în sângele lor calităţile care să le permită să organizeze proteste inteligente şi eficiente”.

Diana Hatneanu: “Nu i-aş numi idioţi pe cei care nu se implică. Unii sunt pur şi simplu prea săraci sau prea neputincioşi pentru a fi nesupuşi civic. În spatele neimplicării pot fi multe poveşti relevante. Trebuie atacate cauzele, nu oamenii”.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă