4.1 C
București
duminică, 1 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCetatile din judetul Arad vor aduce bani la bugetele locale

Cetatile din judetul Arad vor aduce bani la bugetele locale

Administratiile din cateva localitati aradene intentioneaza sa-si mareasca bugetele locale cu bani proveniti din exploatarea turistica a cetatilor aflate pe teritoriul judetului. Multe dintre acestea se afla in stare avansata de degradare, dar edilii mai multor orase si comune vor sa le introduca in circuitul turistic, bazandu-se mai ales pe interesul manifestat de cetatenii straini fata de istoria Romaniei.

Cetatea Ineului va fi concesionata

Una dintre cetatile din judet care au sanse mari sa intre in circuitul turistic destul de repede este cea din zona orasului Ineu. Primaria vrea sa dea in concesiune domeniul fortaretei, veche de aproape un mileniu si considerata cel mai bine conservat monument. Obiectivul are insa nevoie de investitii de cel putin 6 milioane de euro pentru introducerea in circuitul turistic. Primarul orasului, Nicolae Mehelean, a spus ca deja a fost finalizat un proiect prin care Cetatea Ineului poate fi restaurata si transformata intr-un obiectiv turistic important pentru vestul tarii. Acesta ar urma sa cuprinda o zona de agrement, centre comerciale, un hotel, un muzeu si sali de conferinta.
Potrivit istoricilor, cetatea a fost ridicata intre anii 1200 si 1300 si a fost, o perioada, centrul unui domeniu feudal compus din 51 de sate, devenind, dupa 1541, o data cu constituirea Transilvaniei ca principat autonom, un important centru de aparare antiotomana a celor trei tari romane.

Pentru cetatea din Siria nu sunt bani

Deasupra comunei Siria se vad si acum, de la o distanta considerabila, ruinele cetatii feudale, ridicata in secolul al XIII-lea, la care se poate ajunge pe un drum practicabil, care porneste din centrul comunei. Se pare ca partea cea mai veche a fost donjonul, restul zidurilor adaugandu-i-se treptat.
Comuna natala a marelui clasic Ioan Slavici, Siria, ar putea deveni o atractie turistica permanenta in cazul in care zidurile fortaretei ar fi exploatate la maximum. Potrivit primarului Valentin Bot, deocamdata introducerea cetatii in circuitul turistic ramane in faza de dorinta si proiect de viitor din cauza costurilor ridicate pe care le-ar presupune transformarea in realitate a unui asemenea obiectiv.
„Ar fi extraodinar de bine pentru comunitatea pe care o conduc daca am obtine fonduri, chiar si europene pentru introducerea cetatii in circuitul turistic. Astfel, alaturi de Casa Memoriala "Ioan Slavici" si de dealurile cultivate cu vita-de-vie, Cetatea ar putea deveni un obiectiv turistic remarcabil. De cativa ani, platoul din fata cetatii este rampa de lansare a zeci de parapantisti din vestul tarii care participa la diverse competitii”, a spus Bot.
Cetatea s-a mentinut aproape intacta pana in 1784, cand a fost distrusa de trupele habsburgice, pentru a nu ajunge pe mana rasculatilor.

Cetatea Soimosului, concesionata unei fundatii umanitare

Cetatea Soimosului ar putea fi printre primele care ar beneficia de un proiect de introducere in circuitul turistic. Primaria orasului Lipova, cea de care apartine comuna Soimos, a primit deja o solicitare din partea unei fundatii umanitare care a depus un proiect spre studiu Consiliului Local.
„Printr-un proiect al CL, fundatia infiintata pe langa societatea "Hapax Company" SRL a primit in concesiune caminul cultural din localitate, unde doresc sa deschida un birou de informare turistica.
Aceasta cetate a dobandit o mare importanta incepand cu reconstructia ei din jurul anului 1446, la ordinul lui Iancu de Hunedoara. Lucrarile au fost conduse de arhitectul care a realizat si castelul din Hunedoara. Istoricii sustin ca in anul 1541, cand Transilvania a devenit principat autonom, au fost operate unele transformari in stilul Renasterii. Parasita in anul 1788, zidurile ei s-au transformat treptat in ruine.

Reconversia Cetatii Aradului dureaza doi ani

Amplasata in municipiul-resedinta de judet, Cetatea Aradului va intra in circuitul civil abia peste doi ani, din cauza procedurilor legislative care trebuie urmate. Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a declarat ca prima etapa a reconversiei fortaretei prevede eliberarea depozitelor unitatii militare de la Radna, care urmeaza sa gazduiasca Batalionul mixt romano-maghiar.
Reprezentantii Primariei si cei ai MApN s-au inteles asupra formei finale a unui acord prin care cetatea sa fie demilitarizata si redata circuitului civil. Conform documentului agreat de parti, ce urmeaza sa fie semnat pana in toamna, Batalionul mixt romano-maghiar va fi mutat intr-o unitate militara dezafectata din Radna, iar municipalitatea va plati amenajarea acesteia, fiind vorba de o suma de aproximativ 20 de milioane RON.
In prezent, municipalitatea mai face demersuri pentru introducerea fortaretei pe lista monumentelor din patrimoniul mondial al UNESCO, fapt ce ar permite obtinerea de fonduri pentru ca obiectivul sa fie transformat intr-un centru civic de interes international.
Cetatea Aradului (desfasurata pe o suprafata de 88,86 hectare) a fost construita in secolul al XVIII-lea, fiind unul dintre cele mai importante monumente istorice existente in partea de vest a tarii. Constructia a fost ridicata intre 1762 si 1783, din ordinul imparatesei Maria Tereza. In forma de stea cu sase colturi, era prevazuta cu trei randuri de cazemate subterane si mai multe randuri de santuri de aparare.

Cele mai citite

Șapte ani fără Regele Mihai. Sute de oameni alături de Familia Regală la Curtea de Argeș

Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș a avut loc o ceremonie religioasă și militară, la împlinirea...

Update ora 17.00: Peste 7,5 milioane de români au votat la secţiile din ţară și 549.000 în străinătate

Prezenţa la nivel naţional, la ora 17.00, a fost de 42,05%, mai mare decât în urmă cu 4 ani Actualizare ora 17.00 Harghita este județul cu...

România și alte 17 state primesc mai mult decât oferă, în bugetul UE

Sunt 9 țări care susțin financiar blocul comunitar, 18 beneficiază net, România fiind în topul beneficiarilor Conform unui grafic care detaliază contribuția netă a fiecărui...
Ultima oră
Pe aceeași temă