11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCele mai bizare religii din zilele noastre

Cele mai bizare religii din zilele noastre

» Spatiul tolerant al postmodernitatii a permis aparitia unor religii sau miscari religioase care de care mai ciudate, de neinchipuit acum o suta de ani.

» Astfel, sunt biserici care sustin ca rasa umana ar trebui sa se sinucida pentru ca Pamantul sa se refaca sau ca barbatii au fost inventati de femei prin manipulare genetica.

In materie de bizarerie, scientologia este pentru multi cea mai ciudata religie – in topul listeverse este abia pe locul 10. In fata ei sunt organizatii religioase cu idei care de care mai ciudate: astfel, nuwaubianismul sustine ca fetusii aruncati in canale supravietuiesc si se organizeaza pentru a cuceri lumea de deasupra sau ca savantul Nikola Tesla, inventatorul arcului electric, a venit de fapt de pe planeta Venus. Alte biserici fac din sotul reginei Elisabeth o figura divina sau isi fondeaza cosmologia pe carti de fictiune ca Harry Potter. Postmodernitatea, cu nesfarsita ei toleranta, permite chiar aparitia unor biserici rasiste si atee ca Miscarea Creativitatii sau a unui curent religios cu mesaj ecologic (Biserica Eutanasiei) care doreste, polemic, disparitia speciei umane pentru a permite celorlalte specii sa-si atinga potentialul. si nu in ultimul rand, cine si-ar fi imaginat acum o suta de ani ca s-ar putea face o parodie din biserica?

1) Nuwaubianismul

Nuwaubianismul este un termen-umbrela pentru a-i desemna pe sustinatorii lui Dwight York, care initial (in anii ‘70) a fost eminenta cenusie a unui grup de negri musulmani din SUA. Teoriile sale combina Teosofia New Age, francmasoneria, islamismul, numerologia araba si paleoastronautica lui Zecharia Sitchin, sustinand ca albii au fost creati ca o rasa de ucigasi care
s-a folosit de populatia de culoare ca de o armata de sclavi, insa planul lor a esuat. Ei cred ca e important sa ingropi placenta dupa nastere, astfel incat Satana sa nu poata face un dublicat al nou-nascutului. De asemenea, fetusii care au fost avortati continua sa traiasca in canalizarile unde au fost aruncati, organizandu-se cu scopul de a prelua controlul lumii. Nuwaubianistii mai cred ca Nikola Tesla a venit de pe planeta Venus, ca fiecare dintre noi avem sapte clone raspandite in toata lumea, ca femeile au inventat barbatii prin manipulare genetica, ca Homo Sapiens este rezultatul unor experimente genetice facute pe Marte, pornind de la Homo Errectus.

2) Biserica Eutanasiei

E o organizatie politica infiintata de reverendul Chris Korda la Boston. Conform site-ului oficial, este "o fundatie educationala care intentioneaza sa restaureze echilibrul intre oameni si celelalte specii ramase pe planeta". Folosesc satira si umorul negru pentru a-si promova crezul ecologic, intrand deseori in conflict cu asociatii crestine. Sloganuri: "Salveaza planeta sinucigandu-te", "Mananca un foetus de gay in numele lui Isus".

3) Miscarea Printul Phillip

Miscare de tip cargo cult, apartinand tribului Yaohnanen din Arhipelagul Vanuatu. Membrii cred ca printul Phillip, duce de Edinburgh, "sot al reginei Elisabeth II, este o fiinta divina", "fiul palid al spiritului muntelui". Credinta a aparut prin anii ‘50-‘60, cand indigenii, observand respectul cu care oficialii albi vorbesc despre familia regala britanica, au tras concluzia ca sotul acesteia trebuie sa fie incarnarea mesianica prorocita de legendele lor.

4) Biserica SubGeniului

Este un fel de "antibiserica", o biserica parodica, cu strategii punk, care satirizeaza religia, teoriile conspiratiei, ufologia si cultura pop media. A fost fondata in anii ‘50 de "cel mai mare comerciant din lume", JR "Bob" Dobbs. A fost imbratisata in subculturile underground, in campusurile studentesti de catre "tocilarii" de pe net. Au prezis sfarsitul lumii pe 5 iulie 1998, "Ziua X", cand Pamantul urma sa fie invadat de extraterestri.

5) Poporul Universului

Cunoscuta si ca Poporul Cosmic al Puterii Luminoase. Este o biserica ceha infiintata in 1997 de Ivo A. Benda, care sustine ca o nava spatiala a unei civilizatii extraterestre a intrat in contact telepatic cu el si cu alti "contactori". Religia incorporeaza elemente de ufologie, crestinism (Isus Cristos ar fi o existenta de "vibratii fine") si teorii ale conspiratiei (fortele raului urmaresc sa implanteze cipuri in mintea oamenilor)

6) Biserica Tuturor Cuvintelor

Biserica neopagana infiintata in 1962 de sotii Zell-Ravenheart pe baza unui roman SF ("Strain in tara straina" de Robert A. Heinlein). Are in centru un panteon de zeitati precrestine, multe dintre ele grecesti. In continuarea acestui obicei de a folosi carti de fictiune ca baze ale unei religii, sotii Zell-Ravenheart au fondat de curand scoala Cenusie Wizardry, inspirata de scoala omonima de magie din seria Harry Potter.

7) Natiunea lui Yahweh

A fost infiintata in 1979 la Miami de catre Hulon Mitchell Jr., care si-a luat numele de Yahweh ben Yahweh, autointitulat "Fiul Domnului". Este o religie adresata exclusiv populatiei de culoare din State, sustinand ca afro-americanii sunt adevaratii evrei, iar albii-demonii. Telul miscarii este sa-i duca pe cei de culoare in adevarata lor patrie, Israel. A fost acuzata ca e un cult rasist si suprematist.

8) Thee Temple ov Psychick Youth (TOPY)

Este o biserica fondata de artistii underground din formatiie de noise psihedelic Psychick TV, Coil si Curent 93 in 1981. Este o retea care opereaza ca un grup de artisti si totodata practicanti ai magiei. In existenta sa, TOPY a fost o miscare foarte influenta in scena underground Chaos, integrand magia, elemente de psihologie, arta, muzica si zone ale media.

9) Miscarea creativitatii

Mai e cunoscuta si sub numele de Biserica Mondiala a Creatorului, fiind o organizatie rasista care accepta doar albi. Termenul Creator nu se refera la vreun Dumnezeu, ci la membrii sai de rasa alba, biserica declarandu-se atee. A fost infiintata in 1973 de americanul Ben Klassen, caruia i-a succedat ca Mare preot Matthew F. Hale. Acesta a fost incarcerat in 2003 pentru ca ar fi complotat la uciderea unui judecator.

10) Scientologia

Biserica vedetelor, facuta celebra de Tom Cruise, are o filiala si in Romania. In centrul doctrinei se afla mitul tetanilor – ei au fost bombardati acum 75 de miliarde de ani de un dictator galactic numit Xenu, ulterior fiind contaminati de catre tetanii corporali. Motivul pentru care Tom Cruise a mancat din placenta sotiei se explica prin faptul ca oamenii trebuie sa se decontamineze si sa devina puri ca tetanii originali.

 

Topul a fost preluat de pe site-ul listverse.com, de la adresa http://listverse.com/2009/09/10/10-extremely-weird-religions/.

Cele mai citite

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...
Ultima oră
Pe aceeași temă