» Praga este unul din locurile in care functioneaza si se incruciseaza mai multe tipuri de criminalitate sau, cum s-ar putea spune, de culturi criminale diferite.
» Legile Cehiei sunt foarte permisive, iar de-a lungul intregului deceniu ‘90 politia ceha nu era foarte pregatita in combaterea marii criminalitati.
» Majoritatea retelelor instalate in Cehia au devenit astazi multinationale, conformandu-se astfel "tendintelor globalizarii".
» Asasinarea nasului Frantisek Mrázek nu a putut fi rezolvata si se banuieste ca au fost exercitate mari presiuni politice pentru a opri ancheta.
Inca de la inceputul anilor ‘90, cand Cehia a inceput sa se liberalizeze mult mai repede decat celelalte tari foste comuniste, Praga a devenit o veriga importanta in retelele multor mafii europene. Multi membri ai acestora
si-au ales domiciliul in Praga, oras cosmopolit, in care se vorbeste zilnic atat engleza, cat si germana sau rusa, si unde s-au stabilit de altfel mii de occidentali, nu neaparat instariti, dar si rusi, sarbi, sud-americani, albanezi si ceceni. Praga este, asadar, unul din locurile in care functioneaza si se incruciseaza mai multe tipuri de criminalitate sau, cum s-ar putea spune, de culturi criminale diferite.
Democratie si criminalitate
Criminalitatea a crescut, asadar, o data cu instaurarea democratiei, ceea ce nu este catusi de putin un paradox. Criminologii si sociologii stiu ca regimurile totalitare impiedica propagarea marii criminalitati. In comparatie cu asta, Praga, precum si alte orase ale Europei Centrale prezinta o serie de enorme avantaje. Este o regiune aflata in mijlocul Europei, iar Cehia e o tara atat de dezvoltata incat detine pentru prima jumatate a acestui an presedintia Uniunii Europene. Legile Cehiei sunt foarte permisive, iar de-a lungul intregului deceniu ‘90 politia ceha nu era foarte pregatita in combaterea marii criminalitati. Retelele de traficanti de droguri din America de Sud isi gasisera astfel in Cehia o poarta de intrare pe pietele europene. O data cu aderarea Cehiei la Uniunea Europeana, membrii mafiilor implantate in fosta Cehoslovacie au putut calatori fara oprelisti prin toata Europa, nemaiavand nevoie de viza.
Schimbarile sociale foarte rapide si enorma piata a constructiilor care s-a deschis dupa 1989 au permis importante operatiuni de spalare a banilor. Foarte multi antreprenori rusi au investit sume enorme in Cehia, transformandu-si astfel fondurile dubioase in bani legali. Asa se face ca in primii ani de dupa caderea comunismului criminalitatea organizata din Cehia se datora in primul rand retelelor din strainatate. Incetul cu incetul, multi cehi au intrat in acele retele venite din afara, furnizand expertiza interna, dar si ca paznici, soferi sau asigurand protectia locala. In cele din urma, cehii au urcat in grad, ajungand chiar sa domine unele din aceste grupuri. De altfel, majoritatea retelelor au devenit astazi multinationale, conformandu-se astfel "tendintelor globalizarii".
Originea mafiilor
Principalele grupuri criminale din Cehia provin din fosta Uniune Sovietica, in special din Rusia si Ucraina, urmate de cele constituite din fosti iugoslavi, albanezi si, particularitate a Cehiei, vietnamezi, retelele acestora din urma datand chiar din timpul comunismului, cand vietnamezii sosisera in Cehoslovacia, tara sora comunista, ca muncitori invitati, ceea ce in RDG se numea Gastarbeiter. Cele mai numeroase sunt mafiile rusesti, care pot avea chiar intre 100 si 200 de membri. Majoritatea acestor grupuri opereaza in toata Cehia, nu doar in Praga, iar multe opereaza si dincolo de granitele Cehiei. Pentru multi, Cehia este doar un loc de resedinta sau de tranzit, tintele reale fiind alte tari, in general occidentale, mai ales atunci cand e vorba de droguri.
Cu totul, politia ceha a repertoriat circa 100 de retele de criminalitate organizata, o situatie similara, desi la o scara mai mica, intalnindu-se si in Slovacia. Atat in Cehia, cat si in Slovacia, mafiile au operat o divizare a teritoriului, in ceea ce am putea numi "unitati administrative". Mafiile au pus la punct si o solida cooperare transfrontaliera, cautandu-si "parteneri" in alte tari. Astfel, grupuri din Romania sunt partenere in traficul cu masini furate. Dintre tarile occidentale, Germania, Italia si Olanda furnizeaza "parteneri" pentru traficul cu fiinte umane si prostitutie. Pentru droguri, exista "parteneri" cam peste tot.
Traficul de droguri
Traficul de droguri, indiferent de originea lor (America de Sud sau Asia), se afla in primul rand in mainile unor mafii din Kosovo si Rusia. Se considera ca circa 70% din heroina provenita din Orientul Apropiat si destinata Occidentului tranziteaza prin Cehia si prin alte tari din zona. In domeniul drogurilor, retelele de traficanti sunt compuse in special din straini. O parte este insa vanduta si consumata local. Multi consumatori occidentali vin chiar sa se aprovizioneze la Praga, unde o doza de heroina costa de patru sau cinci ori mai putin decat in Occident. In aceste conditii, numarul infruntarilor violente intre diferitele grupuri criminale si cel al asasinatelor au crescut.
Spalarea banilor si politica
In Praga sunt inregistrate peste 150 de firme mixte ceho-rusesti, dintre care multe sunt banuite a fi doar fatade pentru activitati ilegale. Dat fiind nivelul de trai din Cehia, precum si importanta turismului, multe firme rusesti investesc in hoteluri, cazinouri si restaurante, atat in Praga, cat si in statiuni celebre si frecventate, precum Karlovy Vary si Mariánské Lázne. Pentru moment, Cehia ramane un important mediu pentru spalarea banilor. Mecanismele de detectie sunt inca nesatisfacatoare, iar in unele cazuri lipseste chiar vointa politica pentru a ancheta. Multe mafii prospere investesc chiar si in politica. Scopul multora din traficanti este de a ajunge sa controleze comertul cu materii prime si sectorul bancar. Coruptia functionarilor si a politicienilor ramane un element important in prosperitatea mafiilor. In acest domeniu, mafiile cehesti, locale, sunt desigur mult mai influente si mai eficace decat cele straine.
Cehia a si avut de altfel un "nas", un sef de grupare criminala, care a influentat viata politica a tarii vreme de doua decenii. Frantisek Mrázek, care fusese implicat in multe escrocherii ingenioase inca in timpul comunismului, a devenit foarte bogat imediat dupa 1989, cand a profitat de faimoasele vouchere din timpul privatizarii, dupa care a trecut la speculatii imobiliare si bancare, ajungand in cele din urma la comertul cu petrol. Mrázek, caruia i se spunea Caracatita, a ajuns chiar sa negocieze datoria de stat a Rusiei fata de Cehia. In loc sa negocieze la nivel guvernamental plata celor 3,6 miliarde de dolari pe care Rusia le datora Cehiei, premierul de atunci, Milos Zeman, a ales sa numeasca o firma privata, Falcon Capital, si pe Mrázek pentru a negocia restituirea uriasei datorii.
Cu toate astea, Mrázek nu a fost niciodata acuzat oficial de malversatiuni, iar asupra lui nu a fost niciodata deschisa o ancheta, cu toate ca datoria platita de Rusia nu a ajuns niciodata in intregime in cuferele statului ceh. In 2006, Frantisek Mrázek a fost asasinat in plina strada de catre un sniper, intr-un mod cat se poate de profesional. Un singur foc a fost tras de la distanta, iar Mrázek a murit pe loc. Crima nu a putut fi rezolvata si se banuieste ca au fost exercitate mari presiuni politice pentru a opri ancheta, banuieli confirmate la un moment dat de catre actualul premier, Mirek Topolánek.
Prostitutia
Prostitutia in Cehia este tolerata, fara sa fi fost pana acum legalizata. Se estimeaza ca in Cehia functioneaza peste 800 de bordeluri, dintre care 200 numai in Praga. Praga este o destinatie favorita in circuitele turismului sexual si se estimeaza ca doua treimi din clientii prostituatelor sunt straini, in special germani si britanici. Cu totul, politia ceha estimeaza numarul prostituatelor la peste 15.000, printre care multi minori si minore. Prostitutia aduce, evident, importante profituri mafiilor care o controleaza, iar guvernul se pregateste sa adopte o solutie de tip olandez: legalizarea prostitutiei, inregistrarea prostituatelor, impunerea unor controale sanitare regulate si obligatorii si, desigur, impozitarea intregii activitati, ceea ce ar face ca profiturile sa treaca din buzunarele proxenetilor in cele ale statului.
Mafiile vietnameze
Un caz aparte il constituie retelele criminalitatii organizate ale vietnamezilor din Cehia. Mostenire a epocii comunismului si a fratiei dintre tarile apartinand blocului pro-sovietic, in Cehia traiesc in prezent intre 60.000 si 80.000 de vietnamezi, carora li se adauga cele cateva zeci de mii de chinezi si coreeni proveniti dintr-o imigratie mai recenta. Venirea vietnamezilor in Cehia dateaza chiar din timpul razboiului din Vietnam, cand Cehoslovacia comunista furniza, cu acordul URSS, armament rezistentei comuniste si antiamericane din Vietnam. Cu ocazia acelor livrari de armament, Cehia a pus la punct de altfel foarte perfectionatul exploziv numit Semtex. Majoritatea acestora nu doresc altceva decat sa-si refaca viata in Europa si sa poata strange bani in mod cinstit. O data cu ei, a sosit insa un tip de criminalitate noua in Cehia.
Exista o intreaga retea care se ocupa cu imigratia ilegala a vietnamezilor in Cehia, dar in acelasi timp mafiile vietnameze se ocupa si cu racketul si incasarea "taxelor de protectie" de la comerciantii vietnamezi instalati in Cehia. Multi dintre vietnamezi, in special in restaurante, manufacturi si croitorii, lucreaza in conditii de sclavie pentru a-si plati datoriile fata de cei care i-au adus in Cehia. Nu toate aceste mafii vietnameze provin din imigratia locala. Unele s-au extins recent, provenind in primul rand din Germania, dar si din Statele Unite. Exista chiar si o serioasa rivalitate intre mafiile vietnameze si cele chinezesti din Cehia, dupa cum politia locala a putut constata si cazuri de alianta intre asemenea grupuri.