Subventiile agricole acordate de UE Romaniei pot fi o binecuvantare pentru economie, insa pentru viata in mediul rural ele sunt un blestem, in conditiile in care somajul este in crestere iar arhitectura traditionala dispare intr-un ritm alarmant, noteaza Deutsche Welle, citata de Agerpres.
La sfarsitul anilor `80, ziarele britanice erau pline de povesti despre cum dictatorul roman Nicolae Ceausescu distrugea satele istorice din Romania. Ceea ce a urmat a fost protest la nivel international impotriva unui astfel de vandalism arthitectural brutal.
La sfarsitul lui 2009, sangeroasa revolutie din Romania a pus capat tuturor acestor lucruri, iar dictatorul roman si sotia sa Elena au fost impuscati.
"Atunci am descoperit, noteaza semnatarul articolului din Deutsche Welle, ca, de fapt, planurile lui Ceausescu de 'sistematizare' a satelor nu au fost niciodata puse in aplicare. 'Am descoperit sate mai intacte si mai frumoase decat in toata Europa de Est. Si nu era vorba doar ca satele erau frumoase, dar erau si pline de oameni, care aveau toti locuri de munca. Terenul din jurul satelor era cultivat, erau paduri dese si nu vedeai pe nicaieri semne publicitare sau neoane fluorescente', mai precizeaza el.
Azi insa, cooperativele comuniste au fost inchise si, pentru a munci, taranii sunt nevoiti sa plece in strainatate, adesea ademeniti cu promisiuni false si ajungand sa cerseasca sau sa lucreze in industria prostitutiei.
Padurile au fost taiate intr-un ritm mai alert decat oricand dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial – este cu 20% mai putin teren forestier azi in Romania fata de 1989 – iar peisajul rural, odata arhaic, este acum plin de plastice, materiale publicitare si neoane care promoveaza aceleasi produce occidentale care au creat gunoiul.
Acei sateni care nu s-au dus in strainatate la munca, au reusit sa supravietuiasca pana acum, cu putinele animale care le-au ramas. In acest an insa, ritmul schimbarii s-a accelerat.
"In august, noteaza reporterul, am vazut in satul meu cum masini monstruoase, finantate de Uniunea Europeana, au patruns pe pajistile cu fan. Un singur om manevra fiecare masina si astfel munca a 20 de persoane, majoritatea sinti si romi, era realizata intr-o clipa". Agricultura la scara mica, pe care taranii se bazau, a fost adusa cel mai aproape de disparitie.
S-ar putea putea crede ca subventiile Uniunii Europene pentru agricultura acordate direct fermierilor ajuta – si, intr-un fel, este adevarat – insa ele sunt oferite doar celor care au deja mai mult pamant si mai multe animale. Fermele mici, de subzistenta, nu primesc nimic si astfel cei bogati se imbogatesc, iar saracii sunt inlaturati, noteaza Deutsche Welle.
Exista insa o si mai mare ironie. Cei norocosi sa primeasca subventiile le folosesc pentru a-si moderniza casele construite in secolele XVIII-XIX, care ajung de nerecunoscut, transformandu-se in vile impunatoare, fara nicio asemanare cu arhitectura originala.
Cu o suma de bani infima din banii din subventii, UE ar fi putut sa faca ca arhitectura istorica a Romaniei sa fie protejata legal. Nu a facut-o, considera publicatia. Rezultatul este o catastrofa culturala monstruoasa, iar distrugerea este cu mult mai mare decat a reusit vreodata Ceausescu. Ceausescu a vrut sa distruga satele istorice ale Romaniei; lumea moderna si Uniunea Europeana fac acum acest lucru pentru el, tine sa sublinieze Deutsche Welle.