15 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 15 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodCaini rapiti pentru rascumparare

Caini rapiti pentru rascumparare

» Animalele de rasa sunt furate de pe strada, apoi proprietarilor li se cer bani pentru a le fi inapoiate.

» "Vrei cainele inapoi, imi dai 300 de euro. Daca nu, il duc la tara si nu-l mai vezi niciodata!"

» Din teama sau bucurosi ca si-au gasit patrupedul, cei mai multi stapani nu reclama rapitorii la Politie, asa ca acestia din urma raman neprinsi.

Rapirea animalelor de rasa de la proprietari, pentru a cere rascumparare, este o practica veche in Romania. Reteta e relativ simpla: se fura cainele, se asteapta o saptamana, doua, ca disperarea stapanului sa creasca, apoi este sunat si i se cer bani in schimbul eliberarii patrupedului. Suma difera in functie de rasa animalului si de starea financiara a proprietarului sau.
Rapitorii actioneaza singuri sau in retea, iar riscul de a fi prinsi este infim. Victimele, bucuroase ca si-au recuperat "comoara" sau de teama unei razbunari ulterioare, renunta la a mai depune plangere la Politie. Autoritatile nu au absolut nici un astfel de caz inregistrat in ultimii ani.
Mai mult, majoritatea proprietarilor, asociatiile chinologice si organizatiile pentru protectia animalelor nu au auzit de asemenea situatii. Sau, cel mult, daca au auzit, nu cunosc nici un exemplu concret. Asta desi aceasta metoda de a face bani functioneaza in continuare.

"Femeia a platit pentru ca s-a temut"
Bobita nu mai are dinti de opt ani. I-a pierdut pe toti dupa ce a fost batut crunt de cel care l-a rapit. Pechinezul roscat e un caine cu ghinioane. Dupa ce a scapat din capcana hotului, a fost muscat de cap de un pitbull si de atunci limba ii atarna dureros din gura. "Nevasta-mea a intrat intr-un magazin si cand a iesit cineva i-a spus ca doi au luat cainele si au fugit cu el. Ne-au aratat in ce directie si am inceput sa-l cautam peste tot", povesteste Gheorghe Tirui, stapanul lui Bobita. "L-am cautat o saptamana, prin tot cartierul. Nu stia nimeni nimic de el. La un moment dat, a aparut un anunt ca a fost gasit." "Gasitorul", un fost subofiter de marina, locuia intr-un bloc vecin.
Povestea are loc in Constanta. "Ne-a cerut 700.000 de lei (circa 100 de dolari la nivelul anului 1997 – n.r.). L-am amenintat ca, daca nu ne da cainele, mergem la Politie. S-a speriat si ni l-a dat, dupa ce s-a scuzat ca n-are din ce trai, ca a fost dat afara din serviciu."
A doua zi, proprietarii lui Bobita au inceput sa gaseasca, prin casa, cate un dinte al pechinezului, apoi din ce in ce mai multi, pana la ultimul. "L-a batut cat a stat la el. Acum ii cumparam mancare speciala, pe care o inmuiem in apa, iar el doar inghite. Altfel nu poate. Nu va dati seama cat il iubim! Il avem de mic si nu l-am fi dat pentru toti banii din lume", explica si Aurica Tirui. "La scurt timp dupa ce l-am recuperat noi pe Bobita, o vecina ne-a spus ca i-a disparut cainele. Il luase acelasi individ, care i-a cerut 1,5 milioane de lei. Femeia a platit, pentru ca s-a temut ca rapitorul se va razbuna. Nu s-a dus nici la Politie, din acelasi motiv", isi aminteste Gheorghe Tirui. Acum Bobita e batran, abia mai poate merge, dar e foarte agresiv cu strainii.

"Probabil in alte tari…"

Organizatiile pentru protectia cainilor nu au habar de asemenea practici. "Nu stim sa existe, nu am auzit niciodata" este raspunsul pe care l-am primit pe rand de la Asociatia Chinologica Romana din Bucuresti, dar si de la filialele din Ilfov si Ialomita. "Nu cunosc asa ceva", a spus un reprezentant al Asociatiei pentru Protejarea Animalelor – NUCA, din Cluj. Singura persoana care ne-a indrumat a fost Alice Petcu, administratorul site-ului specializat www.oopsy.org.  "Intamplarea face sa stiu un caz similar. Se intampla multe lucruri socante din acest punct de vedere. Este foarte important sa se stie despre aceste fenomene si despre solutiile care exista", a declarat Alice Petcu.

De altfel, nici stapanii de animale, cei vizati de rapitori, nu cunosc, in majoritate, aceasta modalitate. "Nu stiu daca exista practica de genul asta, sa se ceara rascumparare pentru cainele furat", "Eu personal nu cunosc si nici nu am auzit de animale de companie rapite. si tind sa cred ca nici nu poate fi vorba de o practica frecventa in Romania. Probabil in alte tari…" sau "Rapire de caine pentru rascumparare… eu zic ca-i caz izolat… cine face asta se expune prosteste pentru aproape nimic" – au fost o parte din raspunsurile pe care le-am primit pe mai multe forumuri ale proprietarilor de animale.
In fine, nici administratorul targului de animale din Parcul Plumbuita din Capitala nu cunostea astfel de cazuri, dupa cum ne-a precizat.

"Daca te atingi de mine, ai incurcat-o!"

Aventura lui Alin este "desprinsa din filmele de actiune" si nu folosim doar un cliseu – are toate ingredientele unui scenariu hollywoodian: o rapire, telefoane prin care se solicita bani si se indica locul unde trebuie adusi, intalniri de recuperare ratate, politisti acoperiti, flagrant, o noua disparitie misterioasa si un final fericit.
Alin e dresor de caini, iar unul dintre ei, un ogar afgan, i-a disparut din masina intr-o dimineata. Avea patru in autovehicul, iar intr-un moment de confuzie s-a trezit ca pe ogar nu-l mai gaseste. "Cred ca m-am indepartat la 100 de metri, dupa un alt caine care fugise. Cand m-am intors, nu mai era Shalimar. Mi s-a parut suspect ca a disparut tocmai acela, mai ales ca stapanii sai erau oameni instariti." Suspiciunile lui s-au confirmat dupa o saptamana de cautari, cand a primit un telefon. "Vrei cainele inapoi, imi dai 300 de euro. Daca nu, il duc la tara si nu-l mai vezi niciodata."

Disperat, tanarul a acceptat tranzactia si a mers la locul stabilit impreuna cu doi prieteni jandarmi. A urmat o scurta negociere, dupa care Alin s-a temut sa nu fie pacalit si a vrut sa recupereze ogarul cu forta. "Daca te atingi de mine, ai incurcat-o, sunt cu cei din clanul Pianu!", l-a avertizat "rapitorul", moment in care amicii jandarmi s-au speriat si, spre surprinderea lui Alin, l-au impiedicat sa-si ia animalul. "Mi-au spus ca e periculos sa te pui cu astia. Pana la urma, hotul a plecat cu tot cu animal".
Peste trei zile a primit un nou telefon, s-a stabilit o noua intalnire. Dar individul nu a mai aparut. "Probabil s-a speriat. Venisem cu un alt prieten, care era foarte bine facut." A mai trecut o saptamana fara nici un semn. "Eram nauc. Prietena mea plangea, eu nu stiam ce sa mai fac. Timpul trecea. Apoi am primit un telefon si ni s-a spus ca vedem cainele inapoi daca vine numai prietena mea cu banii. Atunci am decis sa mergem la Politie."
A fost surprins sa descopere disponibilitate din partea agentilor, care au pregatit un flagrant. "A fost ca-n filme. Politistii au luat o masina fara insemne, urma ca ei sa vina pe o parte, eu pe alta, iar prietena mea mergea la intalnire." Alin a lasat-o pe fata in locul stabilit, intr-un cartier din Bucuresti, apoi a facut un ocol, ca sa nu le atraga atentia rapitorilor. Cand a revenit, stupefactie: nu a mai gasit nici ogar afgan, nici prietena, nici rapitor, nici politisti.
A urmat un ultim telefon, din care a aflat ca toti sunt la sectia de politie. Acolo a descoperit ca Shalimar era acum in posesia unui individ cunoscut pentru consum de droguri, altul decat cel cu care se intalnise prima data. Acesta a recunoscut ca tine animalul intr-un apartament si, in cele din urma, a trebuit sa-l inapoieze. "Mi-a cerut insa bani pentru mancarea data cainelui."
De la acea rapire, shalimar a ramas cu sechele. "Se sperie de intuneric, de baie, de locuri intunecate in general, de o perdea care falfaie de la curent." Alin este si acum convins ca aceia care au furat cainele au stiut foarte bine pe ce au pus mana, la fel cum e convins ca au actionat intr-o retea.

Politia nu are cazuri

Rapirea de caini nu este totusi un fenomen. Cel putin nu se poate stabili aceasta din datele detinute de autoritati. Conform comisarului Sorin Dinca, de la Unitatea de Ordine Publica din cadrul Politiei Capitalei, nu exista in evidente nici un caz inregistrat de rapire de caini pentru care s-a cerut recompensa. "Avem inregistrate furturi de animale, dar nu au fost identificate fapte care sa prezinte modul de operare mentionat", a precizat comisarul. Sorin Dinca ne-a explicat ca, din pacate, victimele nu mai ajung la Politie, iar atunci cand se intampla asta, de multe ori autoritatile pot demonstra foarte greu ca un caine a fost furat sau rapit. "In general, cel prins asupra faptului declara ca a gasit animalul pe strada. Va dati seama ca uneori e aproape imposibil sa probezi ca nu e asa!? Iar daca cer bani, sustin ca sunt pentru cheltuielile pe care le-a avut cu respectivul caine", ne-a explicat politistul. De asemenea, agentii se lovesc si de faptul ca multi proprietari nu detin acte de proprietate asupra animalelor de rasa si atunci chiar acestia se trezesc in postura ca nu pot demonstra ca sunt cu adevarat stapanii patrupezilor. z

Retele
» "A fost contactat ulterior de cineva si a platit"

Alte cazuri de animale furate pentru care s-a cerut recompensa le-am obtinut, cu greutate, pe forumurile online. Astfel, interlocutorul cu preudonimul mmz, de pe www.animale.ro, ne-a povestit ca printr-o situatie asemanatoare a trecut si tatal sau.  "Se plimba cu cainele, un foxterrier, prin cartier (n-am reusit niciodata sa-l conving sa-l tina in lesa), s-a oprit la vorba cu cineva si i-a disparut cainele. A fost contactat ulterior de cineva, a platit rascumpararea si a recuperat animalul. Nu s-a luat legatura cu Politia pentru ca nimeni n-a stiut ca a fost rapit. S-a banuit doar ca s-a pierdut, desi parea foarte ciudat. Cainele stia sa se intoarca singur acasa." mmz nu se mira ca exista astfel de cazuri. "Tot ce are valoare pentru cineva pe lumea asta se poate fura. Nu va inteleg uimirea.
Daca vorbim din punct de vedere financiar, chiar exista caini care valoreaza multisor…"
"Pe vremea cand stateam in Cluj, am auzit si eu de un astfel de caz. Cainele unor cunostinte fusese rapit de pe strada, pentru ca dupa o saptamana stapanilor sa li se aduca la cunostinta ca li se va returna cainele in schimbul unei sume de bani. Rasa era dog arlechin, care, desi impune prin masivitate,
este extrem-extrem de calm", ne-a povestit si bursuc34 pe www.petz.ro.

Cele mai citite

Apa tonicฤƒ te poate lฤƒsa fฤƒrฤƒ permis de conducere

Chinina din apa tonicฤƒ poate da un rezultat fals pozitiv la amfetaminฤƒ, la controalele cu DrugTest din trafic ศ˜oferii riscฤƒ sฤƒ rฤƒmรขnฤƒ fฤƒrฤƒ permis, la...

Cum sฤƒ obศ›ii cele mai bune fotografii cu un aparat Polaroid รฎn condiศ›ii de luminฤƒ scฤƒzutฤƒ

Obศ›inerea unor fotografii bune cu un aparat Polaroid รฎn condiศ›ii de luminฤƒ scฤƒzutฤƒ poate fi o provocare, deoarece aceste camere au un interval...

Tragedia din Braศ™ov: soศ›ul gelos ศ™i-a ucis partenera

Anchetatorii au fฤƒcut luminฤƒ รฎn cazul morศ›ii celor doi soศ›i gฤƒsiศ›i decedaศ›i รฎntr-un apartament din oraศ™ul Braศ™ov. O tragedie a avut loc รฎn Braศ™ov,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ