2.8 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeLifestyleFoodBursa pierde 15% de la inceputul anului

Bursa pierde 15% de la inceputul anului

 Influenta investitorilor straini de portofoliu asupra pietei de capital este din ce in ce mai puternica, de vreme ce ei au miscat 44% din banii pietei in 2007, in crestere fata de nivelul de 30% din anul anterior, spune Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).  Strainii raman deocamdata cumparatori neti, adica au introdus in Bursa anul trecut cu 749 milioane lei mai multi bani decat au scos.

Indicele principal al bursei, BET, a scazut in 2008 cu 15%, iar indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a depreciat cu 16,7%. Capitalizarea BVB, care este suma valorii de piata a companiilor listate, a coborat cu 14% (12 miliarde lei), pana la 73,83 miliarde lei (20 miliarde euro). Toate bursele din regiune s-au prabusit insa in ultima luna, la un nivel uneori dublu fata de New York Stock Exchange, care a pierdut 7,87%. Bursa din Varsovia a cazut cu 19,84%, cea din Istanbul 12,6%, iar la Budapesta bursa cade cu 10,49%, arata datele Citi Research.

"In SUA inca nu putem vorbi de recesiune, in opinia mea, deoarece trebuie sa se inregistreze scaderi puternice doua trimestre consecutive. Cred ca este destul de aproape momentul in care pietele europene se vor decorela de piata americana. La noi, pe langa influenta pe care a avut-o criza de peste Ocean, mai este o problema ce vine din Europa. Semnalele la adresa Romaniei din partea analistilor europeni, in special din Germania, sunt prezentate intr-un mod exagerat. Pe bursa, asteptam o revenire a cotatiilor, urmata de o consolidare la nivelurile de 67.000 de puncte, pentru indicele SIF-urilor, si de 8.500 de puncte, pentru indicele BET. Joi, Stere Farmache, presedintele BVB, a iesit la matinalul de la TVR, lasand sa se inteleaga, dupa mine, ca o mare parte din scaderile puternice de miercuri au fost determinate de micii investitori locali, care au vandut in panica. In aceasta perioada, cea mai mare problema a brokerilor cred ca este sa-si convinga clientii sa mai aduca bani de acasa, pentru a-si ajusta pretul mediu al actiunilor, decat sa-i convinga sa nu vanda. Astfel, ne confruntam cu o criza de lichiditati", a declarat Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.

Fondurile mutuale de actiuni scad  cu 13-14%
"Scaderile din SUA, pe fondul crizei creditelor ipotecare (subprime), s-au propagat si pe celelalte mari piete mondiale (din Europa si Asia), iar piata romaneasca a fost afectata. Evident ca fondurile mutuale autohtone, in special cele cu expunere importanta pe bursa, au suferit puternic in aceasta perioada, scazand chiar cu 13-14%. Turbulentele de pe pietele externe au indus rezerva in randul investitorilor institutionali din intreaga lume. Pe langa aceste probleme, Romania se confrunta si cu o erodare a indicatorilor macroeconomici (deficit de cont curent ridicat) si cu o volatilitate insemnata a leului, ceea ce tine investitorii mari departe. Desi performantele fondurilor mutuale (diversificate si de actiuni) pe ultimele 12 luni s-au diminuat considerabil, in prezent, potentialul de crestere este mai mare, preturile actiunilor fiind destul de jos. Trebuie asteptata calmarea pietelor. In cazul nostru, in aceasta perioada delicata, nu am avut probleme cu retrageri din fonduri ale clientilor. Suntem pregatiti cu un disponibil de 20-25% pentru a acoperi eventualele retrageri masive. Economia Romaniei are asigurati cel putin cinci ani de crestere economica si nu trebuie sa privim chiar totul in negru", potrivit lui Radu Hanga, presedintele BT Asset.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă