1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeLifestyleFoodBulgaria – recordul crimelor nerezolvate

Bulgaria – recordul crimelor nerezolvate

» Bulgaria detine in Europa recordul crimelor nerezolvate: peste 120 de asasinate de tip mafiot comise si ramase nerezolvate in cele doua decenii scurse de la caderea comunismului.

De doua decenii incoace, criminalitatea organizata a devenit singurul lucru care functioneaza bine in Bulgaria. Nu pentru importanta sa cantitativa sau numerica. Cifrele raman inca modeste, in comparatie cu ceea ce se intampla in alte tari postcomuniste. Statisticile situeaza Bulgaria undeva pe la mijlocul scarii criminalitatii in Europa, iar lumea interlopa bulgara nu se poate compara cu Camorra italiana sau cu mafia rusa. Ceea ce este insa particular in Bulgaria este absenta cvasitotala a legii, lipsa de reactie sau reactia moale a autoritatilor. Lucrul se explica lesne, daca stim ca sferele puterii si protipendada financiara au radacini adanci in lumea crimei organizate. Atat bulgarii insisi, cat si partenerii externi ai Bulgariei au privit cu neputinta la consolidarea criminalitatii de-a lungul celor doua decenii ale tranzitiei.

 

Chiar si astazi, desi a fost primita in Uniunea Europeana o data cu Romania, Bulgaria este supusa unei monitorizari mai stricte decat cea care vizeaza Romania, intrucat criminalitatea este mai importanta pe malul drept al Dunarii, decat pe cel stang. "Lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate nu a produs rezultate in Bulgaria", constata anul trecut Comisia Europeana in raportul sau anual despre Bulgaria. "Desi s-a progresat in cateva cazuri si s-a facut o mare publicitate in jurul «razboiului impotriva coruptiei», acele cazuri reprezinta o parte neinsemnata a problemei criminalitatii."

Nasterea mafiilor bulgare
Mafiile bulgare au aparut urmand acelasi proces observat in majoritatea statelor postcomuniste. Dictatorul comunist Todor Jivkov a fost inlaturat de la putere in noiembrie 1989, printr-o lovitura de stat organizata in interiorul partidului si dusa la capat cu ajutorul serviciilor secrete si de securitate. Pentru a le rasplati pe acestea din urma, "comunistii reformati" ajunsi la putere i-au lasat pe fostii agenti cu care se aliasera sa se orienteze spre "lumea afacerilor", punand mana si pe conturile secrete ale haznalei statului. Fostii securisti bulgari s-au aliat, de la bun inceput, cu multi dintre sportivii de profesie, care fusesera niste privilegiati sub vechiul regim. Asa au intrat in afaceri fostii atleti, porecliti in grup "mutre" (termenul bulgaresc e identic cu cel romanesc). Alianta a functionat de minune: securistii au reprezentat de la inceput creierul acestei mezaliante, in vreme ce "mutrele" erau muschii, altfel zis, argumentul cel mai convingator intr-o disputa.

In haosul care a caracterizat deceniul 1990, criminalitatea organizata nu putea decat sa infloreasca. Mafiile au profitat de slabiciunea statului si de disfunctionalitatea si lipsa de experienta a institutiilor democratice. Incetineala cu care au fost aplicate reformele ce aveau sa duca la o economie de piata a favorizat, de asemenea, prosperitatea mafiilor, care au continuat sa faca afaceri cu comunistii ramasi la putere sub un alt nume.

Racket si "asigurari"
Asa a aparut racketul, deghizat in forma de polite de asigurari. Primele mari afaceri ale grupurilor criminale au fost facute prin intermediul falselor firme de asigurari, ca ulterior, dupa consolidarea acestora, sa se treaca la o diversificare a activitatilor ilicite. Functionarea "asigurarilor" era simpla: oamenii erau fortati sa cumpere polite de la anumite firme, iar daca refuzau, atunci li se fura masina sau li se incendia apartamentul ori pravalia. Cei care refuzau riscau sa fie rapiti, batuti, atat ei, cat si familia, sau chiar omorati sub forma de exemplu, lucru care s-a intamplat nu de putine ori. Cele mai mari dintre aceste "firme de asigurari" erau VIS si SIC, ambele conduse de asociatii de "mutre", garda pretoriana a lumii interlope bulgare. Aceste doua firme si-au incheiat activitatea in 1997, cand un guvern liberal, proreformist si prooccidental a ajuns la putere la Sofia, iar licentele acestor firme nu au mai fost innoite.

 

Chiar si atunci, totusi, nimic nu i-a oprit pe patronii acelor firme sa-si transfere capitalurile in afaceri noi, intemeiate cu documente cat se poate de legale.
O alta activitate de predilectie a retelelor de criminalitate organizata din Bulgaria o reprezinta firmele de paza si protectie, acestea colaborand, la randul lor, cu unele "firme de asigurari". Multi bodyguarzi lucreaza, in acelasi timp, in asociatii ilegale de oameni specializati in recuperarea datoriilor. Alte domenii ale crimei organizate sunt prostitutia, jocurile de noroc, traficul cu droguri si traficul cu combustibil, in special petrol. Acesta din urma a generat uriase profituri in anii 1990, cand Iugoslavia restransa a lui Milosevici era supusa unui embargo international si nevoita sa se aprovizioneze la negru. Desi o parte din petrolul de care Belgradul avea nevoie a venit din Romania, grosul livrarilor ilegale provenea din Bulgaria.

Multigrup – painea si cutitul
Multigrup, cea mai mare firma privata din Bulgaria anilor 1990, a fost intotdeauna suspectata ca ar intretine legaturi stranse cu mafia. Fondatorul si directorul firmei, Ilia Pavlov, era o "mutra", un fost atlet profesionist. Cei mai apropiati colaboratori ai sai erau, la randul lor, fosti ofiteri ai Securitatii bulgare. Toata protectia de care se bucura Pavlov nu a fost insa de ajuns: in martie 2003, el a fost omorat de un sniper in fata cladirii din Sofia a firmei sale. Crima a fost executata profesional: asasinul a tras un singur glont.  Compania Multigrup s-a prabusit imediat dupa moartea fondatorului. Pana atunci, aceasta firma se ocupa de lucruri atat de disparate precum turismul, energia, industria alimentara etc. In realitate, aceasta era o firma specializata in pomparea fondurilor statului, printr-o tehnica botezata "Intra si iesi". Firma cumpara si vindea rapid diferite proprietati ale statului, preturile, atat cele de vanzare, cat si cele de cumparare, fiind stabilite dinainte.

Datorita contactelor politice ale directiei, Multigrup detinea o serie de contracte cu statul, contracte prin care firma era, in acelasi timp, furnizor si client. Multigrup vindea, de pilda, statului, la un pret foarte ridicat, anumite materii prime, dupa care cumpara de la stat, la preturi de nimic, produsele finite.

Recordul crimelor nerezolvate
Bulgaria detine, in Europa, recordul crimelor nerezolvate: peste 120 de asasinate de tip mafiot comise si ramase nerezolvate in cele doua decenii scurse de la caderea comunismului (desi, potrivit noului ministru de Interne, Mihail Mikov, ar fi vorba mai degraba "doar" de 80 de asasinate nerezolvate). Printre acestea se numara asasinarea fondatorului si primului director al firmei VIS, Vasil Iliev (omorat de un sniper, in aprilie 1995, pe cand intra intr-un restaurant din Sofia), precum si asasinarea fratelui sau, Gheorghi Iliev, care ii succedase in fruntea firmei (impuscat in august 2005 in fata unuia din hotelurile sale de pe litoralul Marii Negre). Ambii frati Iliev erau "mutre", fosti atleti de profesie care fusesera in cluburi si competitii cu alti sportivi intrati in afaceri dupa caderea comunismului, oameni precum Ilia Pavlov, Dimitar Geamov sau Mladen Mihalev. Multi dintre acestia avusesera de-a face cu politia si justitia inca inainte de 1989.

 

Gheorghi Iliev, de pilda, fusese condamnat in 1983 la 11 ani de inchisoare pentru viol in grup, dar a fost eliberat inainte de termen, in 1991. Mihalev, cunoscut ca fiind unul dintre principalii actionari ai firmei SIC si proprietar al bancii bulgare First Eastern International Bank, traieste in strainatate, in Bulgaria existand probabil prea multe contracte de asasinare pe capul sau. Principalii sai asociati, fratii Krasimir si Nikolai Marinov, sunt actualmente judecati in Bulgaria intr-un proces etern taraganat, in care sunt acuzati de a fi pus la cale trei asasinate. Trei alti membri ai conducerii firmei SIC au fost omorati, pe rand, in Sofia in ultimii ani. Primul a fost Stoil Slavov, a carui firma facea comert cu petrol si care a murit in ianuarie 2004 impreuna cu trei bodyguarzi, cu totii pulverizati in explozia unei bombe plasate in ascensorul cladirii in care Slavov isi avea birourile.

 

In luna iulie a aceluiasi an, un grup de killeri imbracati cu uniforme de politisti i-au ciuruit pe Milceo Bonev impreuna cu cinci bodyguarzi ai lui, aceasta executie in grup petrecandu-se intr-un restaurant din Sofia. Bonev, unul dintre principalii actionari ai SIC, era, de altfel, un fost politist. In octombrie 2004, rusul Dmitri Minev, unul dintre coproprietarii firmei SIC, a fost omorat pe o strada din centrul comercial al Sofiei de catre un sniper care a tras de pe un acoperis.
Mafiile bulgaresti pot insa omori si in strainatate. In decembrie 2003, un anume Konstantin Dimitrov a fost impuscat in plin Amsterdam, intr-unul dintre locurile cele mai frecventate de turisti – Piata Dam. Dimitrov fusese condamnat, in 1996, la sapte ani de inchisoare, intr-o afacere de spalare a banilor, dar fusese rapid eliberat.

Alt boss celebru al uneia dintre mafiile din Sofia, Ivan Todorov, a murit in februarie 2006, mitraliat la volanul masinii sale SUV Porsche Cayenne intr-un cartier rezidential din Sofia. Cu trei ani inainte, el supravietuise exploziei unei bombe plasate sub limuzina sa de tip Mercedes. In acea explozie murise numai soferul.

Situatia actuala
Nici una dintre aceste crime (cu exceptia asasinarii lui Dimitrov, crima rezolvata rapid de politia olandeza, ucigasul aflandu-se inchis astazi in Olanda) nu a fost rezolvata de politia bulgara. Mai mult, o serie de scandaluri, insotite de dovezi ale legaturilor dintre politicieni si mafie, au zguduit pana si ministerul bulgar de Interne. Anul trecut a inceput procesul lui Ivan Ivanov, adjunctul sefului Unitatii speciale de combatere a criminalitatii organizate, acuzat ca ar fi transmis informatii mafiilor aflate in atentia politiei. Ulterior, numarul doi in ierarhia ministerului de Interne, Ilia Iliev, a fost concediat si o vreme chiar arestat si anchetat pentru o afacere in care era banuit a fi eliberat un pasaport bulgar unui traficant de droguri din Serbia. In cele din urma, insusi ministrul de Interne Rumen Petkov a fost nevoit sa demisioneze in urma tuturor acestor scandaluri, dar mai ales dupa ce a recunoscut ca s-a intalnit personal cu sefii unor grupari ale mafiei bulgare.

Cele cateva procese in care au fost implicate "mutre" importante se taraie de ani de zile, intarziate si amanate pentru chestiuni de procedura. Procesul fratilor Marinov este amanat an de an, dat fiind ca, imediat dupa arestarea lor, doctorii i-au gasit pe cei doi frati suferind de o lunga serie de boli misterioase. Krasimir, de pilda, are probleme cu coloana vertebrala, iar mezinul, Nikolai, se pare ca si-a descoperit recent o propensiune pentru epilepsie, ceea ce il impiedica sa participe la proces, asa cum si-ar dori, motiv pentru care a si fost eliberat pe cautiune! Cu toate acestea, Nikolai a fost vazut recent in tribuna unui stadion unde se juca un important meci de fotbal… dar avocatul lui le-a explicat rau-voitorilor ca fotbalul e bun pentru circulatia sanguina cerebrala a clientului sau.

Cele mai citite
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri

Ministrul britanic al imigrației, Robert Jenrick, a demisionat miercuri, a declarat ministrul de interne James Cleverly, după ce guvernul a publicat un proiect de...
Ultima oră
Pe aceeași temă