25.2 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodAdevăratul „Lup de pe Wall Street“

Adevăratul „Lup de pe Wall Street“

Jordan Belfort, fostul trader american condamnat la închisoare pentru deturnare de fonduri şi spălare de bani, este „lupul de pe Wall Street“, cel a cărui viaţă l-a inspirat pe realizatorul Martin Scorsese şi al cărui rol este interpretat pe ecran în mod magistral de Leonardo Di Caprio. Belfort a avut o ascensiune vertiginoasă şi o cădere brutală în universul finanţei, unde toate loviturile sunt permise. Acest mare escroc pe care l-a cunoscut Wall Street înaintea lui Madoff s-a reconvertit într-un soi de consilier în vânzări şi etică de afaceri (!) şi susţine multiple conferinţe în toată lumea, taxate cu 30.000 dolari ora. Astăzi, 18 noiembrie, se află la Bucureşti.

Wall Street, templul speculaţiilor financiare – nimeni nu cunoaşte mai bine ca Jordan Belfort culisele sale mafiote, secretele scandaloase, uriaşele escrocherii, el devenind unul dintre oamenii cei mai bogaţi din New York. Autobiografia sa, a „celui mai dement dintre rechinii finanţei”, va rămâne în anale. Înaintea lui Bernie Madoff, condamnat la 150 ani de închisoare pentru cea mai mare escrocherie financiară din istoria SUA, şi Jeffrey Skilling, fostul şef al EON care ispăşeşte o pedeapsă de 24 ani de închisoare pentru rolul avut în scandalul fatal gigantului energetic, Statele Unite l-au avut pe Jordan Belfort. Traderul care simbolizează derivele Wall Street-ului a fost inculpat pentru fraudă şi spălare de bani în 1998, a petrecut 22 de luni în închisoare şi a fost condamnat la plata a 110,4 milioane dolari pentru despăgubirea investitorilor pe care i-a înşelat.

În închisoare, fostul trader şi-a scris autobiografia, Leonardo Di Caprio cumpărând drepturile de autor înaintea apariţiei cărţii, drepturile pentru ecranizare fiind cedate deja lui Di Caprio şi Scorsese. Di Caprio a câştigat în faţa lui Brad Pitt o licitaţie disputată, cele două staruri influente de la Hollywood fiind atrase de aceeaşi carte – memoriile lui Jordan Belfort, cunoscut drept „lupul de pe Wall Street”. Autobiografia este povestea celui mai mare escroc pe care l-a cunoscut Wall Street-ul, înaintea lui Madoff, şi avea totul pentru a seduce Hollywoodul. În „Lupul de pe Wall Street”, în afara detalierii mecanismelor financiare pe care le-a folosit pentru a escroca mii de clienţi, Jordan Belfort scrie despre cocaină, acrobații cu elicopterul, prostituate, petreceri deocheate şi beţia puterii.

Din Bronx, pe Wall Street

Născut în Bronx în 1962, într-o familie din clasa medie, micul Jordan s-a dovedit a fi un geniu al vânzării încă din adolescenţă. A vândut îngheţată pe plajele din Long Island pentru a-şi finanţa studiile la universitate, unde aproape că nu a pus piciorul, dar tânărul ambiţios a preferat să se lanseze în comerţ. Şi-a făcut debutul ca vânzător de homari şi îngheţată din uşă-în-uşă uzând de o trăncăneală neruşinată care i-a permis să bată recordurile de vânzări chiar din prima săptămână. Business-ul său cu îngheţată a dat rapid faliment. Avea 24 de ani, talent şi o mare nevoie de bani şi Wall Street a fost destinaţia aleasă. Ascensiunea lui a fost fulgerătoare, la 26 de ani încasând aproape un milion de dolari pe săptămână.

„Când am intrat la L.F. Rothschild, am descoperit o lume delirantă unde traderii erau stăpânii universului şi consumul de cocaină era o practică curentă. Singurul obiectiv era să faci bani”, îşi aminteşte el astăzi. În memoriile sale, Belfort povesteşte că din prima zi de lucru şeful său i-a propus alcool, cocaină, „indispensabile pentru a controla stresul în această meserie împuţită; utile şi pentru a fi îndrăzneţ cu prostituatele”. Atunci, tânărul lup a declinat invitaţia. „Dacă la acea vreme cineva mi-ar fi spus că peste câţiva ani voi face exact aşa ceva, nu l-aş fi crezut”. Un an după ce a descoperit lumea finanţei, Belfort a fondat propria firmă de trading, în 1989. Domnia lupului pe Wall Street putea începe. Stratton Oakmont a devenit una dintre cele mai influente societăţi de curtaj din New York. Înghiţit de excese, droguri şi sex, el a basculat spre fraudă, umflând artificial cursul acţiunilor pe care le deţinea şi apoi le revindea la preţuri mari.

Excesele

La ordinele lui Belfort, o armată de tineri traderi – aproape o mie la apogeul firmei – era însărcinată să ridice capitalurile firmelor convingând jucătorii la bursă să devină acţionari. În realitate, Belfort vindea acţiuni fără valoare investitorilor creduli şi creştea artificial cursul acestor acţiuni investind el însuşi în societăţi. O dată ce clienţii săi cumpărau acțiuni, el le revindea pe ale sale cu profit, ceea ce antrena căderea cursului şi ruina alți investitori. Angajaţii săi, formaţi de el, aveau ordinul de a hărţui clienţii la telefon pentru a-şi vinde acţiunile şi de a nu închide niciodată telefonul „până când clientul nu cumpără sau moare”, potrivit dictonului său preferat. Sistemul a funcţionat din plin aproape un deceniu, perioadă în care Belfort încasa până la 50 milioane dolari în fiecare an. Era perioada tuturor exceselor, descrisă în detaliu în memoriile „lupului de pe Wall Street”, cum începuse să fie poreclit de atunci. La apogeul gloriei, Stratton Oakmont avea 150 brockeri şi lua comisioane de 30 milioane dolari anual. Singurul său Dumnezeu era bancnota verde şi singura credinţă era că fiecare individ doreşte să devină bogat.

Escrocul ducea o viaţă de miliardar într-un cinism perfect. În anii 1990 era celebru pentru averea şi excesele sale, deţinea un domeniu tentacular în Hamptons, avea o „flotilă” de supermaşini şi un iaht care îi aparţinuse altădată lui Coco Chanel. Lua cocaină, înghiţea pilule şi se plimba într-un Ferrari alb, ca în serialul „Miami Vice“, călătorea în jetul privat şi în elicopterul personal, pleca cu bancheri după prostituate de lux. Lupul de pe Wall Street este doar una dintre porecle, fiind numit şi Don Corleone sau Gordon Gekko, după personajul interpretat de Michael Douglas în „Wall Street”. Dependent de adrenalină, Jordan Belfort a relatat cum a reuşit să prăbușească elicopterul peste propria casă, la doi paşi de piscină, şi cum a reuşit să scufunde iahtul de lux în Mediterana.

Căderea

În 1994, Securities and Exchange Commission (SEC, organismul federal însărcinat cu reglementarea pieţelor financiare) a luat în vizor Stratton Oakmont pentru fraudă, dar procesul a fost rezolvat rapid. Firma a achitat o amendă de 2,5 milioane dolari, în timp ce Belfort şi asociaţii săi s-au salvat cu câte 100.000 dolari fiecare. Niciunul nu a fost recunoscut vinovat de fraudă şi afacerile puteau fi reluate. Dar, în 1998, FBI s-a aplecat asupra afacerilor nu prea clare ale lui Jordan Belfort şi de această dată a fost oficial inculpat pentru fraudă şi spălare de bani. Avocatul său, Ira Lee Sorkin, care va apăra un alt mare escroc de legendă, Bernard Madoff, l-a descris drept „un geniu al vânzării”. A urmat căderea, justiţia condamnând „lupul de pe Wall Street“ la patru ani de închisoare, pedeapsă redusă la jumătate pentru că a cooperat cu FBI. În faţa unei posibile pedepse de 20-30 ani de închisoare, el a acceptat să ofere dovezi contra amicilor şi colegilor săi în cadrul unei operaţiuni de infiltrare de-a lungul unui an în schimbul unei pedepse mai uşoare. A doua soţie, Nadine, l-a părăsit. Jordan Belfort a fost închis la Taft, California, în 2004. În închisoare, la sfaturile colegului de celulă, a început să-şi scrie memoriile. Urmarea a fost la Hollywood, cu adaptarea cărţii sale de către Scorsese.

Reabilitarea

Jordan Belfort este astăzi ceea ce americanii numesc drept „motivational speaker”, un conferenţiar care motivează auditoriul. Într-un interviu pentru revista australiană Wealth Creator, el s-a descris ca un modelator al stării de spirit. „Pentru un om de afaceri, cele mai importante trei sentimente sunt certitudinea, curajul şi claritatea”. Chiar în afara Wall Street-ului, Jordan Belfort continuă să învârtească milioane de dolari. Datorită multiplelor conferinţe pe care fostul trader le susține în toată lumea, cărţilor şi activității de consultant, cel care a stat 22 de luni în închisoare pentru fraudă şi spălare de bani prevede că va încasa 100 milioane dolari în 2014.

Reabilitarea lui Belfort rămâne provizorie. La finele anilor 1990, escrocul a fost obligat să ramburseze 110,4 milioane dolari clienţilor lezaţi, dar guvernul american îi reproşează că nu a plătit decât 11,6 milioane de dolari. Pentru achitarea datoriei faţă de „victimele” sale, el contează pe drepturile de autor asupra cărţilor sale şi a filmului lui Scorsese, dar nu este suficient şi s-a reconvertit într-un fel de antrenor profesional, făcând din numele său o adevărată marcă. Cu noua firmă de „corporate training”, el susține conferinţe pentru suma de 30.000 dolari. Pe site-ul său găseşti o întreagă serie de produse de antrenament – CD-uri, DVD-uri şi manuale ce propun internauţilor îmbunătățirea tehnicilor lor de persuasiune, de a-şi creşte veniturile sau programe pentru regăsirea încrederii. Totul pentru 1.997 dolari.

La Chicago, fostul curtier Fabrice Tourre, supranumit „Fabulous Fab”, s-a reconvertit şi el după ce a fost condamnat în august 2013.

„Pocăit”, Belfort își recunoaşte greşelile şi se apără pretinzând că este un om nou, cu etică şi morală. Pentru a se scuza, insistă că majoritatea clienţilor escrocaţi erau bogaţi, dar s-a dovedit că Stratton Oakmont a ruinat şi pensionari modeşti şi mici acţionari care s-au îndatorat dramatic.

Escrocul şi… etica afacerilor

Bronzat, cu un corp lucrat în săli de fitness, carismatic şi cu talent oratoric, „conferenţiarul” Jordan Belfort locuieşte la Los Angeles, într-o periferie. Celor doi copii şi ziariştilor le spune că este un om de bine şi obţine 30.000 dolari pentru o oră de discurs – sfaturile sale privind vânzările sau etica afacerilor. Majoritatea conferinţelor le ţine în străinătate; în SUA prea puţini sunt cei care l-au iertat. Fostul deţinut american este considerat unul dintre cei mai veroşi oameni de afaceri din istoria ultimelor decenii.

Fostul procuror adjunct american Joel Cohen, care a ajutat la încarcerarea lui Belfort, nu crede în schimbarea escrocului: „Dacă încearcă să creeze impresia că este fundamental un om onest, care s-a pus pe linie, este complet fals. Este un tip care s-a trezit zilnic, şapte zile pe săptămână timp de ani de zile, întrebându-se: ce crime pot comite astăzi? El încerca să vâneze oameni în mod curent.” Belfort dă impresia că a fost sedus de mediul financiar al epocii. Procurorul Cohen şi agentul special FBI Greg Coleman au început anchetarea firmei lui din 1992 şi au petrecut anii următori încercând să obțină dovezi de fraudă, însă personalul lui Belfort, bine remunerat, a păstrat tăcerea. Fisura a intervenit când Belfort a devenit disperat şi a început contrabanda cu bani în afara ţării. Fondurile s-au regăsit în conturi bancare din Elveţia, unde spăla bani, iar spălarea banilor era zona de expertiză a lui Coleman. A durat până când autorităţile elveţiene au acceptat să ofere informaţii asupra bancherilor pe care îi folosea Belfort la Geneva. După obţinerea probelor concrete, Belfort a fost arestat în septembrie 1998 şi convins să lucreze cu anchetatorii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă