15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyle"Epidemie" de cerşetori pe străzile din Windsor înainte de evenimentul anului

“Epidemie” de cerşetori pe străzile din Windsor înainte de evenimentul anului

Comentariile făcute recent de liderul Consiliului local din Windsor, cu privire la existenţa unei “epidemii” de cerşetori şi oameni fără adăpost pe străzile cochetului oraş în care se va desfăşura la 19 mai nunta prinţului Harry cu actriţa Meghan Markle, au născut controverse iar organizatorii evenimentului monden al anului trebuie să rezolve cumva această “problemă de imagine”.

“Oare le dau oamenii de mâncare?”, se întreabă aproape retoric un bărbat între două vârste care trece, alături de un prieten, pe lângă mai mulţi oameni fără adăpost care stau lângă o staţie de autobuz din apropierea Castelului Windsor. “Sunt chiar în afara castelului. Există locuri unde ar putea să stea. Există hosteluri”, a adăugat el dezaprobator.

Problema celor care dorm pe străzi şi cerşesc în orăşelul Windsor nu este probabil mai gravă decât în alte oraşe. Ea a ajuns însă brusc în atenţia opiniei publice şi a autorităţilor după ce Simon Dudley, liderul conservator al Consiliului local, a solicitat poliţiei să-i ridice de pe străzi pentru a scăpa de “comportamentele antisociale, inclusiv cerşetoria agresivă şi intimidarea trecătorilor” înainte de nunta regală.

Simon Dudley a mers atât de departe încât a calificat situaţia din Windsor drept “o epidemie de vagabonzi”. El a subliniat că locuitorii din Windsor şi cei aproximativ 6 milioane de turişti care trec anual prin oraş “au fost exploataţi destul” de aceşti cerşetori.

Organizaţia umanitară Windsor Christian Action Group, iniţiatoare a programului de ajutorare pentru persoane defavorizate “Windsor Homeless Project” (WHP), are un alt punct de vedere. Conform acestei organizaţii, pe străzile din Windsor dorm, în medie, între 10 şi 15 oameni fără adăpost, din 2009, anul în care a fost lansat acest proiect şi până în prezent.

Managerul de proiect Murphy James l-a acuzat pe Dudley, un susţinător devotat al premierului Theresa May, că îi “demonizează pe cei vulnerabili”.

“Aproximativ 80% din mesajele pe care le-am primit de la locuitorii din Windsor sunt pentru a-i ajuta pe aceşti oameni fără adăpost nu de a încerca să scăpăm de ei”, a precizat James pentru DPA. El a mai adăugat că remarcile lansate de Dudley în spaţiul public “au aprins dezbaterea” cu privire la oamenii fără adăpost, subiect care era oricum foarte important pentru că este o problemă întâlnită în toate oraşele Marii Britanii”.

Unul dintre oamenii străzii, care s-a recomandat drept Wayne, în vârstă de 42 de ani, a povestit că de obicei poliţia îl lasă în pace, însă din când în când câte un poliţist îi ordonă să plece în altă parte, fără să-i ofere vreun ajutor, cât de mic. Wayne, care a refuzat să-şi dezvăluie numele complet, a precizat că foloseşte în timpul zilei facilităţile puse la dispoziţia oamenilor străzii în cadrul proiectului WHP pentru a mânca, pentru a se spăla şi a-şi spăla hainele etc.

În ceea ce priveşte nunta regală, Wayne s-a declarat fericit că aceasta va fi organizată la Windsor. “Doar că nu mă pot bucura când mă gândesc ce ne vor face nouă, celor fără adăpost”, a precizat el. Wayne a vorbit despre condiţia celor ca el de pe strada unde a fost găsit învelit cu un sac de dormit şi cu un castron de plastic la picioare pentru “donaţii”.

Între timp, în faţa criticilor, Simon Dudley şi-a mai îndulcit retorica privindu-i pe cei dezavantajaţi, însă chiar şi aşa, Murphy James a subliniat că se aşteaptă ca până la ora nunţii regale să nu mai fie niciun cerşetor pe străzile Windsorului. “Cred că se va găsi în mod miraculos un loc unde să fie adunaţi toţi oamenii străzii din Windsor pe 19 mai. Pentru mine însă este mai important ce se va întâmpla la o lună după nuntă”, pentru că aceşti oameni sărmani vor rămâne cu aceleaşi probleme pe care le au şi acum.

Murphy James a invitat recent unul dintre principalii consilieri ai premierului britanic pentru a discuta posibile soluţii la problema oamenilor fără adăpost. Una dintre soluţiile evidente ar fi să li se ofere locuinţe sociale. “Poţi primi o casă, însă dacă nu dispui de sprijinul de care ai nevoie pentru a rezolva şi alte probleme din cauza cărora poate ai ajuns în stradă, cum ar fi dependenţa de alcool, droguri sau afecţiunile psihice, atunci degeaba primeşti o locuinţă”, a susţinut el.

Conform statisticilor WHOP, nu mai puţin de 99% dintre cei care beneficiază de serviciile oferite în cadrul acestui proiect umanitar au probleme de sănătate psihică sau sunt dependenţi de alcool şi/sau droguri.

“Toate aceste probleme vin una după alta. Dacă ajungi să trăieşti pe stradă, din diferite motive, te confrunţi cu probleme cu care oamenii de obicei nu se întâlnesc şi acest lucru mai mult ca sigur că lasă urme la nivel psihic”, a adăugat James.

În ziua nunţii regale, reprezentanţii organizaţiei Windsor Christian Action Group i-au chemat pe oamenii fără adăpost să vină să mănânce cu toţii împreună în cantina organizaţiei din Windsor. Iar cum ocazia este una specială, organizaţia a avut iniţiativa de a pregăti o petrecere proprie în cinstea evenimentului. Această iniţiativă nu i-a cucerit însă pe oamenii străzii. “Au fost aproape indiferenţi la această idee. Aproape toţi m-au întrebat ce motiv ar avea ei să petreacă? Vom sărbători atunci când vom avea ceva de sărbătorit”, a mai spus managerul de proiect al WHP.

Cele mai citite

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă