30 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăLifestyleEnzo Francescoli: "Uruguay poate fi campioană"

Enzo Francescoli: „Uruguay poate fi campioană”

Fotbalist pursânge, probabil cel mai bun jucător al generaţiei sale, Enzo Francescoli este prezent în Africa de Sud în calitate de comentator al televiziunii argentiniene.

Francescoli a fost unul dintre jucătorii sud-americani reprezentativi ai generaţiei sale, component al naţionalei Uruguayului la două turnee finale ale Cupei Mondiale, în Mexic (1986) şi în Italia (1990).

Găsind o fereastră în programul încărcat al fostului jucător, reporterii FIFA.com au stat de vorbă cu  „El Principe”, porecla pe care o avea pe vremea când juca.

Enzo, cum te distrezi în calitate de comentator în Africa de Sud?

Este excelent. Am mai comentat de câteva ori şi în 1998 şi, ca să fiu sincer, mă simt foarte bine în această postură. Este un job extraordinar în timpul Cupei Mondiale. Te întâlneşti cu vechi prieteni, vezi mult fotbal, şi eşti conectat la meciuri. Sincer, n-am de ce să mă plâng, deşi nu pot spune că aş face asta tot timpul. Din când în când însă este ok.

Deci este o schimbare reuşită de program pentru tine?

Nu cred că există ceva care să mă satisfacă la fel de mult ca pe vremea când eram jucător. Am mai avut câteva proiecte de colaborare cu canale de televiziune, ca de pildă în Statele Unite cu GOL TV, dar n-am găsit nimic să-mi placă îndeajuns pentru a face din asta o practică de fiecare zi. 

Crezi că ai putea să devii antrenor într-o zi?

Când eram jucător uram cu adevărat cantonamentele, aşa că nu mă pot vedea pe mine însumi lucrând ca antrenor. Este altceva când eşti jucător, poţi avea zile proaste sau să fii accidentat şi nu trebuie să te alături echipei în cantonamente, ceea ce nu-i valabil şi pentru antrenor. Au trecut 12 ani de când m-am retras din activitatea de jucător şi încă este ceva ce nu simt că mi-ar plăcea să fac.

Revenind la Cupa Mondială din Africa de Sud. Crezi că Uruguay va reuşi să câştige trofeul?

Da. Uruguay a fost întotdeauna renumită pentru spiritul pe care îl are, acel faimos „garra charrua”. Practic uruguayenii au ieşit la joc şi şi-au asumat riscuri, ori dacă nu-ţi asumi riscuri în fotbal n-ai cum să câştigi. Privind în urmă, după ce am jucat peste zece ani în naţionala Uruguayului, pot spune sincer că generaţia mea nu şi-a asumat riscurile necesare, ceea ce în opinia mea a fost o mare greşeală. Echipa de acum crede în ea însăşi şi sunt foarte încântat de asta. Sper să câştige Cupa Mondială.

Ai jucat în echipa care a evoluat la turneele finale din 1986 şi 1990. Team-ul care a mers în Italia a fost antrenat de Oscar Tabarez. Ai remarcat ceva diferit la el?

El a câştigat experienţă antrenând în Italia şi acel turneu şi perioadele petrecute în marile ligi de fotbal din lume i-au crescut cota. El este tot omul pe care îl cunosc, dar an-trenează într-un fel diferit. Sunt încântat de ceea ce face.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă