Dr. Cătălin Ionițe (Foto: Mihai Diac)

Studiu. Consumul moderat de bere poate ajuta organismul

Specialiștii români din cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție au anunțat, vineri, rezultatele unei noi cercetări care evidențiază efectele consumului moderat de bere în raport cu sănătatea.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 07.12.2019 - 20:07

Studiul intitulat „Influența consumului de bere asupra calităților motrice forță și viteză” a fost realizat de conf. univ. dr. Mariana Rotariu și asist. univ. dr. Cătălin Ionițe de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Studiul s-a derulat în perioada noiembrie 2018 – octombrie 2019, iar rezultatele sale au fost făcute publice la București, la data de 6 decembrie 2019.

„Studiul pe care l-am realizat a arătat că atunci când sunt respectate cantitățile indicate de un consum moderat de bere și se urmează o dietă alimentară echilibrată, se observă efecte benefice asupra organismului prin creșterea indicelui de apă din organism, a masei musculare, dar și prin scăderea țesutului adipos. De asemenea, un consum moderat de bere poate ajuta organismul să se adapteze mai repede în urma unui efort fizic precum 100 metri viteză și poate conduce la o mai bună oxigenare până la nivelul capilarelor mici”, a explicat asist. univ. dr. Cătălin Ionițe.

Eșantionul a inclus 50 de subiecți de sex masculin, cu vârste între 20-35 de ani, sportivi amatori, cu o înălțime cuprinsă între 160-200 cm și o greutate între 50-123 kg.

Măsurătorile au fost efectuate înainte de ingestia berii, dar și la o lună de consum zilnic, înainte și după o situație de efort fizic, cantitatea de bere consumată respectând limitele consumului moderat stabilite de Organizația Mondială a Sănătății: 330 ml bere/zi în cazul femeilor și 660 ml de bere/zi în cazul bărbaților.

„Cercetători din România au aprofundat legătura dintre consumul moderat de bere și rolul său în recuperarea după o activitate fizică, venind cu rezultate care sunt de interes pentru comunitatea științifică și care evidențiază noi efecte pe care consumul moderat de bere îl poate avea în raport cu sănătatea. Fiind o băutură populară, preferată de români, este important că putem evalua, prin studii de specialitate, impactul pe care îl poate avea asupra stilului nostru de viață”, spune dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.   

Potrivit specialiștilor de la acest Centru, berea este un aliment care, consumat în mod moderat, poate aduce beneficii organismului. Explicația se bazează pe faptul că orzul, dar și alte cereale, reprezintă o sursă importantă de proteine, fibre și vitamine de tip B.

Comentarii