Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Două din trei persoane nu ştiu cine deţine datele lor în mediul online

Două persoane din trei nu ştiu cine deţine datele lor în mediul online, iar două din cinci părinţi nu ştiu ce date există acolo despre copiii lor, potrivit unui raport publicat miercuri de producătorul rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 31.10.2018 - 14:12

”De la adrese de e-mail la numere de telefon şi de la locuri de muncă la date de naştere, există o cantitate alarmantă de date despre noi în mediul online. Europenii au pierdut şirul locurilor pe unde au călătorit datele lor personale, al companiilor şi al platformelor ce deţin informaţii despre identităţile lor sau chiar al locurilor unde există date despre copiii lor”, se arată în comunicat.

Kaspersky Lab a anunţat că incubatorul pentru start-up-uri al companiei lansează o versiune Beta a serviciului său de audit de date personale, creat special pentru a le da utilizatorilor ocazia să afle ce informaţii despre ei există în lumea online.

După un studiu asupra a peste 7.000 de utilizatori din Europa, Kaspersky Lab a descoperit că pierderea controlului asupra datelor personale este o chestiune cu impact asupra majorităţii europenilor.

”Sunt mai multe motive, iar rezultatele arată că 64% dintre respondenţi nu ştiu toate locurile unde sunt stocate datele lor personale pe web. Mai rău, 39% dintre părinţi nu ştiu ce date personale fac publice copiii lor în mediul online”, se arată în comunicat.

Dar, în acelaşi timp, cercetarea arată că utilizatorilor le pasă de soarta informaţiilor lor: pe 88% dintre ei îi interesează dacă datele lor sunt folosite ilegal.

”În plus, 57% dintre ei ar fi speriaţi şi/ sau stresaţi dacă datele financiare personale le-ar fi compromise. Interesant, doar 45% dintre respondenţi au încredere că marile companii vor avea grijă de datele lor şi numai 36% cred că informaţiile lor sunt în siguranţă pe site-urile de socializare”, se arată în comunicat.

Însă, în ciuda acestor temeri, utilizatorii nu fac nimic pentru a rezolva problema, iar un procent îngrijorător de respondenţi procedează greşit. Astfel, o persoană din cinci (20%) nu îşi protejează conexiunea Wi-fI cu o parolă, 31% au fost de acord cu afirmaţia: „Nu mi-am actualizat niciodată setările de securitate de la router-ul Wi-Fi”, iar 30% nu îşi protejează dispozitivele cu un soft de securitate, potrivit companiei.

Comentarii