20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleDiscurile de frână - tu când le-ai schimbat ultima dată?

Discurile de frână – tu când le-ai schimbat ultima dată?

Sistemul de frânare al autoturismului pe care îl conduci este foarte important pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. Din acest motiv, ar trebui să nu neglijezi semnele pe care ți le dă mașina atunci când discurile de frână s-au uzat. Am pregătit pentru tine câteva informații esențiale, care te vor scuti de probleme la frânare sau la oprirea totală a autoturismului.

 

Când trebuie schimbate discurile de frână
 

Din păcate, discurile de frână se uzează mai curând decât este prevăzut în termenul lor de valabilitate, menționat de producătorul acestora. De vină sunt aglomerația, stilul de condus al unor șoferi sau șoselele din România, care sunt pline de gropi sau denivelări. Cu cât acestea sunt mai des întâlnite în trafic, cu atât discurile montate pe mașina pe care o conduci vor fi mai solicitate, din cauză că vei frâna mai frecvent, deci vor avea nevoie de înlocuire mai curând. De aceea, ar fi bine să fii pregătit pentru o vizită la service-ul auto mult mai devreme decât era prevăzut în garanția discurilor de frână. Totodată, ar fi bine să știi că la două-trei schimburi ale plăcuțelor de frână, care se înlocuiesc în mod normal între 15.000 și 25.000 de kilometri, trebuie să cumperi și un set de discuri noi, care îți pot oferi siguranță până la 50.000 de kilometri parcurși.

 

Cum îți dai seama că e cazul să schimbi discurile de frână
 

Un disc de frână uzat poate fi ușor de observat cu ochiul liber. Dacă între margine și restul discului există o diferență mai mare de doi milimetri, fă-ți o programare la mecanicul tău de încredere și comandă online un set de discuri de frână la preț avantajos, dacă vrei ca mașina ta să continue să frâneze în siguranță. E foarte important să nu uiți că discurile de frână se schimbă mereu în pereche, adică indiferent dacă doar discul din față-stânga este tocit, va trebui să faci schimbul și la roata din față-dreapta, adică trebuie să te asiguri că întreaga punte are discuri noi.

Nu cumpăra plăcuțe de frână de proastă calitate, pentru că și acestea pot fi o cauză pentru tocirea discului. Uzarea va fi făcută neuniform, iar discul va prezenta niște șanțuri pe care le poti observa foarte ușor, dacă acorzi atenție suprafeței lucioase de frecare.

 

Ce semne îți poate da mașina
 

E important să urmărești cu atenție cum se manifestă mașina ta atunci când apeși pedala de frână. Dacă simți niște vibrații în momentul frânării, e posibil ca discurile de frână să fie ovalizate. Acest proces întâlnit frecvent se datorează frânărilor bruște pe care le-ai efectuat sau din cauza încingerii discurilor de frână, care își schimbă forma, mai ales la oscilațiile mari de temperatură. Forma rotundă și poziția perpendiculară pe ax nu vor mai fi de actualitate, iar discurile s-ar putea să își piardă din funcții, punându-ți viața în pericol, așa că schimbă-le cât mai repede.

 

Cu cât vei schimba la timp plăcuțele de frână și vei alege să decelerezi, în loc să apeși pedala de frână, mai ales la drum lung sau la viteză, cu atât vei prelungi durata de viață a discurilor de frână montate pe mașina ta, așa că respectă toate aceste indicații și bucură-te de călătorii fără surprize.

Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă