14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleCum trebuie să alegem anvelopele de camion

Cum trebuie să alegem anvelopele de camion

Scurt istoric

Potrivit cercetărilor, camionul ar fi apărut la sfârşitul secolului XIX, în urma unor experimente ale motoarelor. Acest tip de maşină a evoluat în secolul XX, puterea lor fiind dată de motoarele Diesel masive, care îi asigură forţa de tracţiune necesară.

Camionul are toate componentele unei maşini obişnuite, acestea fiind însă special create pentru puterea acestuia, precum anvelopele.

Anvelopele creează un contact perfect de aderenţă şi frecare, permiţând acceleraţia, frânarea şi ghidarea maşinii.

Cauciucurile pentru camioane sunt anvelope speciale cu indice de sarcina mare. Acestea pot fi de direcţie, de tracţiune sau de trailer. Marii producători au creat game de anvelope camioane pentru drumuri și condiții diferite de exploatare. Astfel, sunt proiectate anvelope special pentru autostrăzi și șosele ce permit viteze mari constant acestea având rezistenţă optimă la uzură, eficientă bună la consum și un randament kilometric mare. De asemenea, există cauciucuri pentru drumuri regionale și pentru terenuri accidentate.

Tipuri de anvelope pentru camioane

Important de menţionat este că anvelopele pentru camioane sunt supuse etichetării standard conform legislației europene. Practic, scopul este creşterea gradului de eficienţă şi ne referim aici la consumul de carburant, de siguranţă, adică aderenţa pe carosabil ud, şi de protecție a mediului, din punct de vedere al poluării fonice. De asemenea, pe anvelopă sunt inscripționate date referitoare la caracteristicile tehnice ale produsului, precum dimensiune, indici de viteză şi sarcină pentru una sau două anvelope montate, numele producătorului, ţara şi anul de fabricaţie. Dat fiind specificul utilizării lor, compoziţia anvelopelor pentru camioane este una specializată.

Astfel, anvelopele pentru camioane au în componenţă banda de rulare, realizată din compus pe bază de cauciuc care oferă rezistenţă la rulare şi aderență, centură de oţel, prin care se măreşte durata de utilizare şi rezistența structurală a anvelopei, carcasa de oţel, care are rolul de a spori confortul în timpul mersului, cămaşa interioară, care are rolul de a preveni dispersarea aerului şi umezelii în cazul anvelopelor fără cameră, flancurile, care protejează anvelopa împotriva uzurii prin frecare şi a efectelor nocive ale vremii, elemente de ranforsare pentru talon şi nucleul talonului, care asigură fixarea perfecta a anvelopei pe jantă.

Atunci când alegeţi anvelope pentru camioane trebuie să ţineţi cont de raportul calitate-preţ. Anvelopele pentru camioane trebuie să se caracterizeze prin durabilitate ridicată, rezistenţă la rulare scăzută, tradus în economie de combustibil, şi o performanţă la mers optimizată.

Durata de viaţă a cauciucurilor poate fi prelungită prin reşapare şi recanelare. De altfel, este important şi modul în care le întreţineţi. Anvelopele necesită verificarea periodică a presiunii, verificarea vizuală a lor. De asemenea, este important şi spaţiul în care le depozitaţi. Trebuie să fie un spaţiu întunecat, răcoros, umbros şi bine aerisit.

Pentru a întruni toate aspectele menţionate anterior referitoare la criteriile de selecţie a cauciucurilor, vă recomandăm anvelope de camioane de la acvila-romania.ro.

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Tehnologia europeană din spatele mașinilor zburătoare a fost vândută în China

Tehnologia din spatele mașinilor zburătoare, dezvoltată inițial și testată cu succes în Europa, a fost cumpărată de o firmă chineză, notează BBC. Propulsat de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă