22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăLifestyleCum să-ți dezinfectezi cel mai bine bucătăria și baia?

Cum să-ți dezinfectezi cel mai bine bucătăria și baia?

Pentru ca locuința ta să îți ofere siguranța și confortul de care ai nevoie, o curățare temeinică este regula de bază. Iar praful, acel „cocktail” insuportabil de particule ce se depun pe mobilier și pardoseală, ascunde foarte mulți microbi.

Însă a șterge praful nu înseamnă a dezinfecta. E doar o curățenie superficială, în spatele căreia se ascund germeni și bacterii pregătiți să găsească locul perfect unde să acționeze.

Spațiile cele mai expuse unde se pot ascunde acești inamici nedoriți și invizibili sunt baia și bucătăria. Așadar, află mai jos câteva sfaturi utile pentru a face din baia și bucătăria ta un loc plăcut, relaxant și mai presus de toate, sigur.

 

Germeni și bacterii din baie. Unde se acumulează și cum să îi elimini?

Baia, una din cele mai „pretențioase” încăperi, din cauza prezenței apei, a umidității și a conductelor de canalizare, e mediul cel mai prielnic pentru înmulțirea semnificativă a germenilor și bacteriilor. Unica soluție pe care o ai este dezinfectarea în profunzime.

Așadar, înainte de a spăla pardoseala și alte suprafețe, pregătește spațiul de lucru, începând cu reordonarea băii. Îndepărtează hainele, machiajele și alte obiecte, așezându-le la locul lor.

Pentru a curăța suprafețele din ceramică utilizează degresanți cu acțiune antibacteriană, după care clătește cu un burete moale și un jet de apă. Dacă ai o cadă cu hidromasaj e necesar, cel puțin o dată la două-trei săptămâni, să faci un ciclu de dezinfecție al implantului pompei de apă, pentru a elimina bacteriile acumulate în tuburi.

Și robinetele pot fi curățate cu detergenți și degresanți neutri. Evită în general amestecurile agresive, care pot dăuna în maniera iremediabilă suprafețelor vopsite sau cromate.

Pentru a curăța vasul de toaletă și capacul, poți folosi produse cu o concentrație mai mare de agenți antiseptici, specifice acestei zone.

După ce ai eliminat praful și ai curățat toate obiectele sanitare, poți trece la spălatul pardoselei. În acest caz, poți folosi atât dezinfectanți pe bază de alcool, cât și produse pe bază de clor (pot fi folosite și în cazul faianței).

 

Alte recomandări

●     nu folosi același burete pentru toate suprafețele;

●     șterge și usucă cu laveta curată după ce ai dezinfectat; pe o suprafață uscată bacteriile nu vor găsi un mediu prielnic prea curând;

●     după ce ai terminat, spală, clătește și usucă toți bureții și lavetele; 

●     spală periodic materialele textile: prosoape, halate, covoare;

●     cel puțin o dată pe lună, spală perdelele de la duș la temperaturi înalte;

●     aerisește frecvent.

 

Germeni și bacterii în bucătărie. Unde se acumulează și cum să îi elimini?

La fel ca și baia, bucătăria este spațiul care necesită o atenție deosebită. Este un ambient unde, din cauza apei, a prezenței alimentelor și a proceselor de transformare ale acestora, se acumulează microorganisme.

Alcoolul este un dezinfectant excelent și poate fi utilizat pe toate suprafețele. Amestecul de apă și alcool este o soluție la îndemână pentru a curăța frecvent blaturile de bucătărie, mesele sau mânerele ușilor.

Pe piață există o gamă variată de detergenți pentru baie și bucătărie, trebuie doar să ai grijă să nu amesteci produsele între ele, pentru a evita intoxicațiile.

Pe de altă parte, dacă preferi produse naturale, poți folosi ingrediente precum oțet, bicarbonat de sodiu sau lămâie, care au totuși o eficiență mai mică împotriva bacteriilor.

Produsul cel mai indicat în dezinfectarea suprafețelor, aparatelor electrice și a diferitelor obiecte din bucătărie, care nu pot fi spălate cu apă și detergent, este degresantul dezinfectant.

Aragazul, „oglinda bucătăresei” așa cum îl numesc unii, necesită curățare de fiecare dată când este folosit.

Hota cere o atenție deosebită, fiind un loc foarte predispus în acumularea stratului de grăsime și al bacteriilor. Filtrele se pot spăla cu apă caldă și degresant sau chiar în mașina de spălat vase, cel puțin o dată pe lună.

Frigiderul și garnitura de pe ușa acestuia necesită o curățare și dezinfectare periodică. La fel ca pereții interni, componentele și accesoriile trebuie spălate și dezinfectate, clatite cu apă călduță și uscate.

În general, pardoselile din bucătărie sunt alese după criterii precum: durabilitate, curățare cât mai ușoară, rezistență și impermeabilitate. Detergentul pentru pardoseli trebuie să fie pe bază de amoniac, cu o mare putere dezinfectantă.

 

Alte recomandări

●     spală găleata de gunoi cel puțin o dată pe săptămână;

●     schimbă des prosopul de bucătărie și spală-l la 60 de grade;

●     lasă întotdeauna la uscat bureții, lavetele și prosoapele;

●     curăță robinetul și sita de la chiuvetă cu produse specifice, care protejează metalul sau inoxul;

●     după fiecare curățare a vaselor, toarnă apă clocotită pentru o eficiență sporită.

 

Prin urmare, acestea sunt câteva lucruri destul de simple pe care le poți face pentru a evita apariția bacteriilor. Dacă acestea devin obișnuință, ai putea spune că pericolul este înlăturat, iar baia și bucătăria pot deveni spații plăcute și primitoare.

Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă