Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cum să păstrezi o prietenie în 5 paşi

Deşi jobul şi problemele personale de zi cu zi ne acaparează toată atenţia şi ne storc de energie, cultivarea unei relaţii de prietenie poate fi acea picătură de bucurie existenţială alături de o persoană cu care rezonăm şi ne oferă seva de care avem nevoie pentru a continua.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 26.08.2018 - 08:56

 

În plus, să nu uităm de piramida lui Maslow, care spune că „atunci când omul este satisfăcut din punct de vedere fiziologic şi se simte în siguranţă, el va deveni interesat să îşi satisfacă nevoile de contact cu societatea. Noi avem nevoie să intrăm în contact cu alte persoane. Este dificil pentru o persoană să trăiască singură, izolată de societate. Omul se simte mai sigur şi are nevoie să facă parte dintr-un grup oarecare, să aibă prieteni, să aibă contact cu lumea externă“.

Potrivit specialiştilor, cel mai important lucru pe care nu-l înţelege majoritatea dintre noi este faptul că cea mai uşoară metodă de a-ţi face un prieten adevărat este să-i arăţi că este important şi să nu ratezi oportunităţile de a fi împreună.

 

Cinci reguli simple pentru o prietenie adevărată şi durabilă

 

Nu ezita să legi prietenii noi. Atunci când este cazul, complimentează şi critică deopotrivă o persoană pe care o simpatizezi şi de care vrei să te ataşezi, pentru că o atitudine prea pasivă poate fi uneori interpretată ca lipsă de interes.

Fii personal. Discută despre problemele tale şi ale celuilalt, invită-ţi prietenul/prietena acasă sau nu refuza invitaţia la locuința sa, în locul unei întâlniri pe un teren neutru, la un bar. Oferă-i mici cadouri personalizate. Şi nu uita, cele mai frumoase prietenii implică un anumit grad de vulnerabilitate, dar şi de intimitate.

Nu te jena să spui „nu“ celor care nu sunt în anturajul tău. Poate părea dur şi greu de făcut, dar o astfel de atitudine te va scuti de eforturi inutile şi eventuale neplăceri, cum ar fi sentimentul că ai fost folosit şi păcălit. Nu e o dovadă de bunătate şi gentileţe să accepţi orice oricui doar pentru a spera într-o răsplată sub forma unei prietenii superficiale cu persoane cu care nu rezonezi şi care au alte preocupări şi interese.

Nu uita de reciprocitate. Prietenia este ca un joc, în care fiecare poate schimba rolurile la un moment dat.

Arată-ţi sentimentele faţă de prietenii care contează. Să fii persoana potrivită, în locul potrivit şi la momentul potrivit când un prieten are nevoie de tine, cam aşa s-ar traduce această regulă. Uneori suportul emoţional este mai important decât prezenţa fizică, pentru că, desigur, există şi momente în care nu poţi fi acolo efectiv lângă el/ea, dar o vorbă bună şi mai ales răbdarea de a asculta cu empatie au acelaşi efect precum o strângere în braţe. Prieteniile adevărate nu sunt statice, evoluează şi se armonizează, eliminând în timp asperităţile, divergenţele de opinie şi îndoielile.   

Comentarii

loading...