9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăLifestyleCum sa pastrezi căldura în casă în sezonul rece?

Cum sa pastrezi căldura în casă în sezonul rece?

Păstrarea unei temperaturi potrivite în timpul iernii devine o prioritate, atât în ceea ce privește confortul personal, cât și grija față de locuință. Locuințele care pierd căldura sunt ineficiente din punct de vedere energetic, drept pentru care păstrarea căldurii necesită implementarea celor mai bune soluții.

Iată cum poți păstra căldura la interior în timpul sezonului rece, fără să-ți mai faci griji cu privire la pierderi.

Alege tâmplăria și geamurile potrivite

Tâmplăria joacă un rol foarte important în izolarea casei, deoarece materialele moderne au capacitatea de a etanșa complet suprafețele aferente geamurilor. Dacă în trecut tâmplăria era realizată integral din lemn, iar lemnul suferea dilatări și contractări succesive, ca urmare a influențelor umidității, în prezent ai la dispoziție o multitudine de modele de tâmplărie termopan, la care se adaugă nenumărate  modele de geamuri pentru termopan.

Pachetele de geam termopan folosite pentru tâmplăria PVC sunt mai eficiente decât sticla prin prisma faptului că sunt realizate din materiale care păstrează căldura, iar implementarea sistemelor cu două sau trei foi de geam este o soluție care îmbunătățește foarte mult procesul de izolare termică.

Astfel, prin numărul mai mare de foi de geam folosite și prin straturile de izolare dintre ele, ferestrele termopan păstrează cu mult mai bine temperatura la interior față de echivalentul pe care îl oferea tâmplăria din lemn cu geamuri de sticlă.

În plus, datorită adâncimii profilului și celor 3 garnituri aferente, ferestrele premium de termopan protejează feroneria mai ales în cazul sezonului rece, conducând astfel spre economii substanțiale.Vei constata că facturile la întreținere vor scădea semnificativ, iar rezistența sporită în timp a ferestrelor te scutește de cheltuieli suplimentare.

Ferestrele sunt considerate a fi punțile termice care pierd cel mai mare volum de căldură, în general din cauza faptului că acestea sunt discontinuități majore la nivelul casei ca monolit, așadar o breșă prin care căldura se poate pierde cu ușurință. De aceea, o investiție în ferestre premium, de calitate, va aduce economii atât din punct de vedere al întreținerii locuinței în timpul sezonului rece, cât și prin evitarea reparațiilor sau a costurilor privitoare la starea de sănătate (răceli frecvente, probleme respiratorii etc.)

Izolează zona glafurilor

O punte termică ce permite trecerea căldurii în exterior este zona glafului, adică exact zona de sub tâmpărie. Aceasta trebuie să fie foarte bine izolată, înainte de montarea glafurilor propriu-zise. Izolarea se face cu ajutorul spumei poliuretanice, un material care are proprietatea de a pătrunde chiar și în cele mai dificile zone, sau cu polistiren, dacă vorbim despre suprafețe liniare plane.

Izolează corect pereții

Izolarea pereților este foarte importantă, deoarece aceștia participă în mod activ la transferul de căldură. Poți folosi pentru pereți o multitudine de materiale izolante, de la polistiren la vată minerală bazaltică, vată minerală de sticlă sau chiar spumă poliuretanică.

Înainte de a izola pereții este indicat să verifici dacă aceștia nu prezintă semne de condens și mucegai, pentru că în cazul în care acestea există, va trebui curățată zona și aplicat un tratament care să ajute la curățarea peretelui.

În același timp este indicat să folosești și produse care opresc ascensiunea în capilaritate a apei, tocmai pentru a te asigura că infiltrațiile nu îți vor pune mari probleme.

Izolarea pardoselilor

Izolarea pardoselilor se face cu cea mai mare ușurință, mai ales datorită faptului că deasupra acestor sisteme sunt oricum montate straturile de acoperire. Vei avea totuși nevoie de materialele de izolare, dar și de o planeitate foarte bună, drept pentru care te poți gândi chiar la folosirea unei șape autonivelante.

O idee la fel de bună pentru a menține o temperatură constantă în casă, o reprezintă sistemele de încălzire prin pardoseală moderne.

Ar trebui ca înainte de a aplica orice metodă din cele prezentate anterior, să te gândești să soliciți un audit energetic unei firme autorizate, tocmai pentru a vedea exact care sunt zonele cu probleme ale casei tale. Zona pereților, a ușilor, a geamurilor și chiar a plăcilor reprezintă punți termice pe care trebuie să le izolezi.

De asemenea, chiar și zonele aferente instalațiilor pot pierde căldură, așa că ar trebui să iei în calcul toate aceste aspecte, pentru a te bucura de căldură și confort în interiorul casei tale.

Cele mai citite

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...

Irina Begu, victorioasă la revenirea în circuit

Irina Begu a revenit în circuitul profesionist de tenis după o absență de șapte luni cu o victorie. Românca de 33 de ani s-a...

România și-a aflat ultima adversară din Liga Națiunilor

Lituania a învins cu 1-0 Gibraltarul în returul barajului pentru Liga C a Ligii Națiunilor și va face parte din grupa României, alături de...
Ultima oră
Pe aceeași temă