12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleCum să obții jobul dorit chiar dacă nu ai suficientă experiență

Cum să obții jobul dorit chiar dacă nu ai suficientă experiență

Ai găsit un anunț care descrie jobul perfect pentru tine, dar când ajungi la rubrica despre experiență, observi că nu te încadrezi în specificații pentru că îți lipsesc câțiva ani de vechime în muncă.

Nu te descuraja, dacă ai cunoștințele necesare pentru acel post, ai o șansă să obții jobul. Desigur, va trebui să muncești mai mult decât ceilalți candidați care au suficientă experiență, dar următoarele sfaturi îți vor face munca mai ușoară.

 

Redactează un CV care să îți scoată în evidență abilitățile
 

Pentru că nu ai foarte multă experiență în domeniul respectiv, va trebui să atragi atenția asupra abilităților tale. Poți face asta folosind un CV Europass, în care ai secțiuni speciale de competențe și unde vei descrie toate calitățile tale relevante pentru acel job.

Nu uita de scrisoarea de intenție, care acum este integrată în mailul prin care vei aplica pentru job. Gândește-te ce poți aduce tu în plus față de ceilalți candidați. Spre exemplu, poate ai lucrat pe un post asemănător dar în altă industrie și ai căpătat o serie de cunoștințe care te vor ajuta nu doar să îți faci treaba bine, ci și să ajuți și la dezvoltarea firmei.

 

Obține recomandări de la persoane relevante
 

O altă metodă pentru a compensa lipsa experienței este să prezinți scrisori de recomandare. Acestea ar trebui să fie scrise de persoane care au apreciat talentul tău și modul în care muncești, precum foști profesori sau șefi.

Atunci când rogi pe cineva să îți scrie o scrisoare de recomandare, explică-i despre ce job e vorba și care vor fi responsabilitățile tale. Astfel, persoana respectivă va putea să includă anumite competențe ale tale pe care le consideră relevante pentru acel loc de muncă.

 

Află cât mai multe despre companie și job
 

Angajatorii apreciază candidații care își fac temele, care cunosc istoricul companiei și înțeleg exact ce implică jobul oferit. Chiar dacă nu ai mai lucrat pe un post asemănător, poți afla care sunt responsabilitățile din revistele de nișă, bloguri și interviuri cu oamenii care au un job asemănător.

Scopul tău este să aduni cât mai multe informații care te vor ajuta să îl impresionezi pe cel care te intervievează și să îl convingi că tu ești cel mai bun candidat, chiar dacă nu ai destulă experiență.

 

Pune întrebări relevante la interviu
 

Dacă vrei să fii mai bun decât ceilalți candidați, îți recomandăm să îți pregătești câteva întrebări pe care să i le adresezi intervievatorului. Dar nu orice fel de întrebări, ci unele care să demonstreze că ai cunoștințele necesare și că ești foarte interesat de acel loc de muncă.

Iată un truc care te va ajuta să pui întrebările potrivite: imaginează-ți că jobul este deja al tău și este o discuție obișnuită cu șeful tău. Gândește-te ce ai vrea să afli despre viitoarele responsabilități, ce probleme pot apărea și ce poți face tu ca să le rezolvi. Asigură-te că fiecare întrebare este deschisă, că nu se poate răspunde doar cu da sau nu.

 

Spune adevărul pe tot parcursul procesului de angajare
 

Este foarte important să spui adevărul atât în CV cât și la interviu, nu minți despre abilitățile tale sau despre experiență. Asta nu înseamnă că trebuie să menționezi la începutul fiecărei propoziții că nu ai experiență, ci să spui adevărul într-un mod pozitiv.

Spre exemplu, în loc să spui „Știu că am foarte puțină experiență în marketing…” poți înlocui cu „Din experiența mea în domeniul vânzărilor am învățat că…”. Nu uita, experiența ta este importantă, chiar dacă nu corespunde exact jobului dorit.

Pentru a obține jobul respectiv mai poți apela și la cunoștințe care lucrează în acea firmă sau care știu pe cineva care e deja acolo. Nu e o metodă să fii angajat direct, dar te poate ajuta să fii chemat mai repede la un interviu. Important este să fii mereu pregătit și dispus să muncești pentru a primi ceea ce îți dorești.

 

 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă