15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleCum să aranjaţi o masă de neuitat

Cum să aranjaţi o masă de neuitat

Foarte mulţi dintre noi considerăm că aranjarea mesei ca la carte este ceva foarte complicat şi desuet, care nu-şi mai are rostul în zilele noastre. Este o idee total greşită. Chiar dacă stilul nostru de viaţă s-a schimbat, asta nu înseamnă că trebuie să uităm să trăim frumos. Arta aranjării mesei, convivialitatea şi bunele maniere trebuie să facă parte din vieţile noastre măcar în perioada sărbătorilor. Pentru început, trebuie să ştim că există foarte multe moduri de a aranja masa şi că acestea variază în funcţie de: meniu, numărul de feluri de mâncare, tipul evenimentului, numărul musafirilor, dimensiunile mesei, vesela, tacâmurile şi paharele pe care le avem la dispoziţie etc. Odată clarificate aceste „date”, putem trece la pasul următor: cunoaşterea şi punerea în practică a câtorva reguli simple. Iată-le pe cele mai importante:

Înainte de a aranja tacâmurile şi vesela, stabiliţi locul fiecărui invitat la masă – încercaţi să asiguraţi o distanţă de aproximativ un metru între piesele centrale ale mesenilor, pentru ca aceştia să aibă suficient spaţiu de desfăşurare. Alegeţi o faţă de masă care să acopere picioarele mesei pe o înălţime de aproximativ 25 de centimetri, apoi începeţi să aşezaţi farfuriile şi tacâmurile cât mai „geometric”, după cum urmează:
Farfuriile
În dreptul fiecărui invitat, amplasaţi o farfurie de 27 de centimetri, iar pe aceasta aşezaţi în ordine celelalte farfurii. Nu uitaţi nici de farfurioara pentru unt, care trebuie să stea în partea stângă; deasupra acesteia puneţi farfuria pentru salată.
Tacâmurile
Distribuiţi-le simetric în jurul farfuriei de bază, în ordinea în care vor fi folosite, dinspre exterior spre farfurie. Ca regulă, furculiţele trebuie să stea în partea stângă a farfuriei, iar cuţitele şi lingurile, în partea dreaptă. Şi încă ceva foarte important: lingurile şi furculiţele trebuie să aibă partea bombată în jos (sau scobitura în sus), iar cuţitele, ascuţişul înspre farfurie. Evitaţi să aveţi mai mult de trei seturi de tacâmuri, cu excepţia situaţiilor când este necesară utilizarea unei furculiţe pentru scoici şi fructe de mare, care trebuie pusă în dreapta lingurii. În ceea ce priveşte tacâmurile pentru desert (fie o furculiţă mai mică, fie o linguriţă), locul acestora este deasupra farfuriei, mai exact paralel cu aceasta. 
Paharele
Modalitatea cea mai simplă de a aranja paharele este pe diagonală, în ordine descrescătoare, de la stânga la dreapta, ori în formă de triunghi, asigurându-vă că plasaţi paharul pentru vin roşu în mijloc.

De ştiut

La o masă festivă este nevoie de obicei de două sau mai multe pahare, care se aşează în partea de sus a farfuriei, spre dreapta, de regulă într-o formă pătrată. Primul pahar din stânga sus va fi cel pentru vin roşu, iar sub el se va afla cel pentru vin alb. În dreapta sus puneţi paharul pentru şampanie, iar sub el, pe cel pentru apă.

Sfat
În perioada sărbătorilor de iarnă, acordaţi aranjării mesei o atenţie deosebită. „Vedetele” vor fi vesela cea „bună”, din porţelan, tacâmurile din argint şi paharele din cristal. Nu uitaţi nici de detalii, care în mod sigur vor face diferenţa. „Strecuraţi” printre farfurii şi platouri lumânări şi mici decoraţiuni sau aranjamente tematice (crenguţe de brad, conuri, globuri, cookies). Vor crea o atmosferă de poveste!


 

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă