12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleCum poţi reduce costurile de întreţinere a unei clădiri prin izolarea eficientă...

Cum poţi reduce costurile de întreţinere a unei clădiri prin izolarea eficientă a acesteia

Realizată corect, această operaţiune contribuie, în acelaşi timp, la creşterea nivelului de confort şi la sănătatea celor care trăiesc sau lucrează în mediul respectiv. Fie că este vorba despre o locuinţă individuală cu parter sau una cu mai multe etaje, fiecare parte a unei clădiri trebuie izolată pentru a reduce transferul de căldură. Astfel, intervenții de acest tip trebuie făcute la fundaţia clădirii, la pereţi şi la acoperiş pentru obţinerea celor mai bune rezultate. Atât pentru o clădire nouă, cât şi pentru  una deja existentă, verificarea gradului de izolare a acesteia se impune prioritar, dacă dorim să ţinem sub control cheltuielile de întreţinere.

 

Izolarea fundaţiei

Termoizolarea fundaţiei este din nou în vogă pentru că s-a demonstrat că aceasta are un efect benefic asupra unei clădiri, sporindu-i rezistenţa în timp. Aceasta se face prin instalarea de polistiren expandat pe laturile exterioare ale fundaţiei, iar în combinaţie cu o hidroizolare eficientă procedeul determină o rezistenţă superioară în timp. Dar de ce trebuie să avem foarte mare atenţie şi la partea de hidroizolaţii? Pentru că acest aspect îi conferă clădirii sănătate şi siguranţă, împiedicând apa care se infiltrează prin zidurile subsolurilor să se ridice prin capilaritate şi să permită instalarea igrasiei şi a mucegaiurilor a căror influenţă nu mai poate fi ulterior stopată, ci doar atenuată. În cazul unui imobil P+1E hidroizolaţia împiedică infiltrarea apei în pivniţa casei şi în fundaţia acesteia, reducând riscul de inundaţii, în timp ce la un bloc sunt protejate instalaţiile aflate la subsolul acestuia, fie că este vorba despre instalaţii termice sau electrice. De asemenea, se recomandă şi izolarea pardoselei, întrucât, în anotimpul rece, aproximativ 10% din pierderile totale de căldură ale unui imobil se fac prin acest mediu. 

 

Izolarea pereţilor

Pierderile de căldură prin intermediul pereţilor pot atinge chiar şi 25% din totalul pierderilor în anotimpul rece, un alt procent de 10% fiind înregistrat în cazul ferestrelor. Din acest motiv, izolarea pereţilor este esenţială şi are un rol semnificativ şi în sezonul cald, când trebuie să păstrăm în interior aerul rece. Pe piaţă există o multitudine de materiale care pot fi utilizate pentru izolarea pereţilor, cum ar fi polistirenul extrudat sau expandat, spuma poliuretanică, vata bazaltică sau cea de sticlă, lâna, cânepa, celuloza sau hârtia tocată. Utilizarea fiecăruia dintre aceste materiale în parte aduce cu sine anumite avantaje şi dezavantaje, dar, dacă alegerea se face în funcţie de specificul fiecărui imobil în parte, rezultatele pot fi foarte bune. În România, polistirenul este, în acest moment, una dintre cele mai des utilizate soluţii, deşi, potrivit specialiştilor, prezintă şi numeroase dezavantaje cum ar fi rezistenţa scăzută la foc sau faptul că nu lasă pereţii să respire.

 

Izolarea acoperişului

Izolarea acoperişului este cea mai importantă pentru că pe aici au loc cele mai pierderi de temperatură, acestea atingând nivelul de până la 35% din total. Izolarea acoperişului se poate face fie la interior, fie la exterior cu materiale din cele mai diverse, cum ar fi spuma poliuretanică, celuloza, polistirenul sau vata minerală. Costurile pentru izolarea corectă a unui acoperiş diferă în funcţie de suprafaţa acestuia şi de materialele utilizate şi este foarte important ca lucrarea să fie făcută de echipe specializate, pentru cele mai bune rezultate. În cazul în care, în faza iniţială, proprietarul nu dispune de foarte multe fonduri, acesta poate apela la izolarea planşeului de la pod. De asemenea, dacă mansarda este una locuită, rolul izolaţiei acoperişului este unul şi mai important, cu precizarea că trebuie să se ia în considerare în acest caz şi componenta de izolare fonică. În toate aceste situaţii, trebuie să se aibă în vedere însă şi asigurarea ventilaţiei acoperişului, pe unde trebuie să respire imobilul respectiv.   

 

Este important de ştiut că o izolare corectă a unui imobil nu reduce doar consumul de energie şi zgomotul, ci sporeşte rezistenţa la foc a acestuia şi durata sa de viaţă.  

 

Sursa foto: 

https://www.pexels.com/photo/architecture-boating-canal-cottage-534171/

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă