16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăLifestyleCum pot crea parfumurile și produsele de îngrijire personală reale probleme de...

Cum pot crea parfumurile și produsele de îngrijire personală reale probleme de sănătate

Studii publicate anul acesta demonstrează că 19,9% din populație suferă de intoleranță la substanțele chimice folosite în cele mai des întâlnite parfumuri și produse de îngrijire personală. Studiul a fost efectuat în 4 state: Statele Unite, Australia, Marea Britanie și Suedia. Au fost expuși la experimente și apoi analizați 4435 de adulți.

În urma expunerii la parfum sau la produse parfumate de îngrijire personală, circa jumătate din cei testați au descoperit că suferă de sensibilitate la parfumuri. Iar dintre aceștia, 7% chiar au avut nevoie de intervenții medicale în urma realizării studiului.

Așadar, în timp ce pentru unii dintre noi plimbările în magazinele de profil și în parfumerii pot fi o reală sursă de relaxare și îmbiere a simțurilor, iată că pentru alte persoane pot duce la grave probleme de sănătate.

Expunerea la parfum sau la mirosuri puternice fabricate chimic creează probleme grave, consideră specialiștii!  

Pentru unele persoane, precum și cei 7% eșantionați în rândul studiului, expunerea la parfum sau la orice tip de miros fabricat în cadrul companiilor de cosmetice poate crea probleme grave. Dr. Anne Steinermann, specialist la Universitatea din Melbourne, consideră că printre cele mai des întâlnite efecte se află migrenele și insuficiența respiratorie. Însă în cazuri izolate, intoleranța la mirosuri parfumate poate duce chiar la probleme medicale pe termen lung. Spre exemplu, lucrurile se complică dacă astfel de probleme cu intoleranța la parfum apar în timpul sarcinii.

Întrebată despre aceste probleme și despre concluziile alarmante ale studiului, Dr. Steinermann a spus că sensibilitatea la parfum și la mirosuri fabricate este o problemă medicală la care încă nu știm cum să reacționăm și nici nu suntem pregătiți pentru rezolvarea unor cazuri de acest tip. Însă asta nu înseamnă că situația nu pune probleme la nivel mondial.

Chiar în cadrul unor aeroporturi cunoscute, în Copenhaga, Helsinki și Vancouver, astfel de probleme au existat de-a lungul timpului. S-au depistat cazuri în care persoane ce au intrat în magazinele duty-free au leșinat sau au simțit dureri de cap bruște. Mai mult decât atât, în cadrul curselor aeriene care oferă obiecte promoționale și mostre de parfum, mulți pasageri au raportat probleme de ordin respirator.

Care sunt soluțiile? Ar trebui interzise parfumurile în mediul public?

Desigur, pentru o viață sănătoasă și lipsită de griji foarte multe lucruri ar trebui interzise sau măcar limitate în mediul public. Însă cum am putea interzice parfumurile? Ce părere au specialiștii despre acest subiect și care sunt soluțiile în opinia lor?

După un eveniment extrem de neplăcut petrecut în Seatle, în anul 2013, dar și o altă serie de probleme din cauza acestei intoleranțe la mirosuri, o biserică din Seatle a interzis purtarea de parfum sau orice alt produs care răspândește mirosuri în jur în timpul liturghiei. De asemenea, în Halifax, Nova Scoția, dar și în California, Oakland primăriile au interzis reprezentanților să poarte parfum la conferințele publice. De asemenea, o serie de școli și spitale din aceste orașe au interzis angajaților să utilizeze astfel de produse.

Întrebat despre acest aspect, medicul Apelles Econs, un specialist în alergii, la Clinica Burghwood în Surrey, consideră că această problemă creează într-adevăr probleme de care lumea ar trebui să se îngrijoreze. Însă cele mai multe persoane nu cred că există o legătură clară între mirosurile la care s-au expus și condițiile medicale pe care le-au descoperit după. Faptul că diagnosticarea unor astfel de probleme nu este încă foarte bine manageriată, iar rezolvarea acestor afecțiuni nu este încă reglementată, face ca lumea să aibă impresia că astfel de probleme medicale sunt “imaginare”.  Însă, spune medicul, rădăcina acestor probleme nu a fost încă îndeajuns studiată pentru a se impune interdicția folosirii parfumurilor în mediul public.

În plus, companiile producătoare de parfum ar întâmpina o mare provocare la nivel mondial dacă o astfel de lege s-ar emite public, iar nivelul de lobby nu ar fi unul deloc de neglijat. Desigur, poate că vor exista în viitor zone la nivel global în care astfel de produse vor fi interzise în public, așa cum la momentul actual există în SUA, însă până atunci va trece mult timp.

 

 

Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă