14.7 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Cum decurge viața după operația de mișcorare a stomacului

. De cele mai multe ori, persoanele care apelează la această intervenție chirurgicală nu reușesc să slăbească prin dietă și sport, iar pierderea rapidă în greutate este deosebit de importantă pentru a fi ferite de complicațiile de ordin medical.

 

Mihai Ionescu, medic primar în chirurgie generală, cu competență în chirurgia obezității, explică în ce mod va decurge viața pacienților care își micșorează stomacul prin acest tip de intervenție, reguli pe care aceștia trebuie să le respecte pentru a se recupera rapid și a ajunge la un stil de viață echilibrat.

 

Săptămâna 1

 

„Post-operator, în primele 7 zile, pacienții au voie să consume doar lichide reci și neîndulcite la recomandarea echipei medicale. Vorbim aici despre apă, ceai, supe sau cafea. Toate acestea trebuie consumate cu înghițituri cât mai mici”, explică medicul Mihai Ionescu.

 

Săptămâna 2

 

„După a 7-a zi de la operație, pacienții pot include alimentele pasate (piureurile) în alimentație. Bineînțeles, fără grăsimi și fără zahăr. Spre exemplu, pot consuma piureuri de carne roșie sau pasăre, de cartofi, gem de mere neîndulcit sau chiar hrană pentru sugari. Trebuie să știe însă că vorbim aici doar de câteva linguri de mâncare la o masă”, adaugă medicul Mihai Ionescu.

 

Săptămânile 3-4

 

„Următoarele două săptămâni, la recomandarea medicului, pacientul poate include ouă fierte moi, brânză slabă de vaci, budinci fără zahăr, legume înăbușite la blender, terci din fulgi de ovăz”, spune medicul Mihai Ionescu

 

Când trecem la alimentele solide?

 

„După alte două săptămâni, dacă totul decurge conform planului, pacientul poate trece treptat la un regim din alimente solide, care pune accent pe proteine slabe, fructe/legume și pe cereale integrale, și limitează grăsimile și zahărul”, declară medicul Mihai Ionescu.

 

Principii de bază pentru pierderea în greutate post-operator

 

„1. Mâncați 3 mese pe zi și limitați pe cât posibil gustările dintre ele.

 

2. Mâncați încet și mestecați alimentele până când ele capătă consistența unei paste.

 

3. Evitați zahărul concentrat.

 

4. Limitați alimentele bogate în grăsimi.

 

5. Beți lichide pentru a preveni deshidratarea. Evitați însă băuturile carbogazoase, cele cu zahăr și băuturile alcoolice.

 

6. Faceți cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi.

 

7. Consumați cel puțin 60-80 de grame de proteine pe zi, sub formă de alimente și/sau suplimente.”, sunt sfaturile oferite de medicul Mihai Ionescu.

 

Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, cu competență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvin. Este membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) și în Consiliul Medical General (GMC-UK). Actualmente el conduce departamentul de chirurgie generală și metabolică al spitalului Medicover Bucuresti.

 

 

Ultima oră
Pe aceeași temă