15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăLifestyleCum alegi covorul potrivit pentru fiecare cameră din casă

Cum alegi covorul potrivit pentru fiecare cameră din casă

Un covor de calitate poate fi punctul de atracție al unei încăperi sau poate avea un impact neplăcut asupra privitorului, așa că e important să alegi unul adecvat fiecărei camere. Designerii de interior sugerează că primul lucru achiziționat într-o încăpere ar trebui să fie un covor care ți-a atras atenția, pentru că acesta îți pune la dispoziție întreaga paletă cromatică pe care va trebui s-o folosești pentru a conferi armonie spațiului. Înainte de toate, însă, trebuie să știi ce fel de covor se potrivește în fiecare dintre camerele casei tale.

Covorul pentru dormitor
În dormitor, covorul trebuie să fie așezat sub pat, acoperind și o zonă suplimentară în jurul acestuia, pentru a fi sigur că nu pășești pe podeaua rece imediat ce te trezești dimineața. De asemenea, poți așeza câte un covor mai mic, dreptunghiular, de fiecare parte a patului, în așa fel încât să depășească lungimea acestuia. Dacă spațiul îți permite, poți folosi mai multe covoare pentru a separa zona în care se află patul de zona în care se află biroul sau măsuța de machiaj.

Stilul covorului depinde de preferințele tale, dar ca regulă generală trebuie să știi că dacă achiziționezi unul pentru o încăpere deja amenajată, e bine să ții cont de cromatica pereților și de cea a mobilierului. Astfel, dacă pereții sunt vopsiți în albastru, poți alege un covor monocrom într-o nuanță diferită de albastru sau unul multicolor, dar în care să se regăsească aceeași nuanță de albastru ca cea de pe pereți. Dacă în dormitor predomină nuanțele neutre, atunci poți opta pentru modele de covoare cu o cromatică mai complexă.

Covorul pentru living
Covorul pentru living trebuie să aibă niște dimensiuni potrivite cu suprafața. Dacă este prea mare, riști să dai încăperii un aspect prea încărcat, iar dacă este prea mic va arăta ca și cum ar fi fost pur și simplu aruncat pe podea. Cel mai bine este să optezi pentru un covor care acoperă perfect zona de relaxare. Asigură-te că măcar picioarele din față ale canapelei și ale scaunelor sunt așezate pe covor și distanțează-l puțin de perete, pentru a delimita frumos zona.

Un covor într-o singură culoare neutră va echilibra o cameră de zi amenajată într-un stil eclectic, pe când unul cu model, oriental, geometric sau floral, după preferințe, va adăuga culoare și farmec unei camere cu pereții și mobilierul în nuanțe neutre.

Covorul pentru camera copilului
Pentru camera copilului ai nevoie de un covor dintr-o țesătură rezistentă, care se curăță ușor. Covoarele din materiale sintetice, cu firul scurt, rezistă în timp și sunt ușor de igienizat, însă polipropilena poate fi cam rigidă și nepotrivită pentru copiii care se joacă pe jos. În ce privește culoarea, albul sau culorile foarte deschise sunt de evitat, dacă nu vrei să-ți petreci tot timpul curățând petele.

Covorul pentru hol
Dacă nu vrei să lași descoperită podeaua holului, atunci poți alege un covor sau un preș, în funcție de dimensiunile acestuia și de ușă. Într-un hol lung și îngust se potrivește un covor lung, de aceeași lățime ca ușa, pe când într-un hol pătrat lățimea covorului va trebui să depășească ușa.

Încearcă să alegi modele de covoare realizate din materiale sintetice cu fire scurte, rezistente la trafic, iar în ce privește cromatica și imprimeul, ideal ar fi ca acestea să se armonizeze cu stilul în care ai amenajat celelalte încăperi.

Ține seama de sugestiile de mai sus, dar nu-ți înfrâna imaginația când vine momentul alegerii covoarelor pentru casa ta. Acestea nu trebuie să îndeplinească doar un rol funcțional și estetic în încăpere, ci trebuie să-ți reflecte personalitatea în așa fel încât să creeze un spațiu în care să-ți petreci timpul cu drag.

Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă