21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleCreatorul personajului Cheburashka, a decedat la vârsta de 80 de ani

Creatorul personajului Cheburashka, a decedat la vârsta de 80 de ani

Scriitor, poet şi scenarist, Uspensky s-a remarcat în 1966, odată cu publicarea cărţii despre Cheburashka, un animal micuţ dar cu urechi mari, originar din pădurea tropicală, care ajunge accidental la oraş într-o cutie cu portocale şi al cărui cel mai bun prieten este un crocodil, Gena.

Câţiva ani mai târziu, povestea a fost adaptată ecranului, iar Cheburashka a devenit rapid unul dintre cele mai îndrăgite personaje de desene animate în URSS şi Federaţia Rusă.

În anii 2000, Cheburashka a înregistrat un mare succes în Japonia.

“Mai multe generaţii de ruşi au crescut inspiraţi de personajele acestui scriitor celebru şi au absorbit tot binele răspândit de acestea”, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un mesaj prin care a transmis condoleanţe rudelor lui Eduard Uspenski.

Cheburashka a devenit în 2004 mascota oficială a sportivilor ruşi care au participat la Jocurile Olimpice de vară de la Atena, aminteşte AFP.

În 2016, un Cheburashka din pluş a ajuns pe Staţia Spaţială Internaţionalăa (ISS) cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la înfiinţarea studioului rus Soiuzmultfilm, Ministerul Culturii prezentând la acea vreme acest animal misterios drept “cel mai important personaj din desenele animate ruseşti”.

“A fost unul dintre cei mai buni scriitori contemporani pentru copii. Personajele sale vor continua să inspire multe generaţii de creatori de desene animate”, a declarat preşedintele consiliului de administraţie al Soiuzmultfilm, Iouliana Slachtcheva, citat de RIA Novosti.

Traduse în 25 de limbi străine, cărţile lui Uspensky “sunt foarte sincere şi promovează bunătatea, compasiunea şi prietenia adevărată”, a declarat la rândul său preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse), Viaceslav Volodin, citat de aceeaşi agenţie.

“Am pierdut un mare scriitor şi un mare visător (…), o persoană minunată, care i-a învăţat pe copii să viseze împreună cu el”, a spus Mihail Svidkoi, reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru cooperare culturală internaţională, citat de agenţia TASS.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă