10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleCoronavirusul a crescut apetitul românilor pentru case

Coronavirusul a crescut apetitul românilor pentru case

Visul oricărui român este acela de a deține propria casă, dar a devenit mai scump de când a început pandemia de Covid-19. Totuși, în pofida crizei creată de coronavirus, cererea pentru case este în creștere în țara noastră. Rezultatele analizei făcute de RE/MAX România arată o creștere cu peste 50% a cererii pentru achiziția de case în trimestrul 3 al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2019.

În mod surprinzător, românii fac împrumuturi în prezent pentru a-și lua o locuință, mai ales că accesul la creditare este mai ușor. Programul “Noua Casă” este principala modalitate de a lua o locuință, prin împrumut garantat de stat. Românii pot face împrumuturi ipotecare cu avans mic și dobânzi avantajoase.

“Interesul locativ al românilor a crescut și pentru casele din zonele limitrofe ale marilor orașe, nu doar pentru casele urbane”, a spus președintele RE/MAX.

Datele analizei arată că:

– În trimestrul 3 al anului 2020, cererea de case a crescut cu 54,3%, față de trimestrul 3 al anului 2019
– În perioada iunie-septembrie 2020, cererea de case a crescut cu 125%, comparativ cu perioada ianuarie-martie 2020
– Interesul românilor a fost pentru apartamentele cu suprafață mai mare, pentru casele cu terase și grădini și pentru locuințele din orașe precum București, Brașov și Cluj.

Piața imobiliară este foarte dinamică și extrem de puternică chiar și în aceste vremuri tulburi, și din luna august a atras atenția multor cumpărători. Prețurile la case și apartamente au urcat mult mai repede decât s-au așteptat mulți români. Principalele site-uri ale agențiilor de imobiliare au înregistrat o creștere a numărului de abonamente de căutare pentru case și apartamente. Românii vor să aibă apartamente mai mari, sau case cu grădini.

Majoritatea își doresc să locuiască în orașe mari, precum Brașov sau capitala țării, în ansambluri rezidențiale care au multe facilități la dispoziție. În ciuda presupusei pierderi a atracției pentru locuințele din centrele urbane din timpul pandemiei, românii nu sunt entuziasmați să locuiască în mediul rural, la sate, ei preferă mai degrabă casele de la periferia marilor orașe.

Acest lucru poate aduce anumite avantaje și pentru proprietarii de locuințe care închiriază. În România, chiriașii s-ar putea confrunta cu cereri mai mari în următoarea perioadă. Impactul pandemiei de coronavirus a fost mai mare pe piața locuințelor închiriate, comparativ cu locuințele deținute.

Analiștii au observat că oferta de apartamente este în continuare destul de mare, chiar dacă numărul de proiecte și construcții imobiliare a fost afectat de pandemie.

În ciuda costurilor ridicate, interesul românilor de a avea o casă este accentuat. Ei analizează prețurile la imobiliare în prezent, pentru a decide ce să facă – dacă merită să cumpere o casă acum, sau merită să construiască. Unii sunt interesați de proiectele producătorilor de case prefabricate la cheie, în care să trăiască bine, fericiți și sănătoși. Ei doresc case unifamiliale, durabile și inovatoare, chiar dacă prețurile acestora au crescut în ultima perioadă în țară.

Cei care vor să-și construiască o casă știu că acest proces este destul de complex și trebuie să investească în materiale de construcții de înaltă calitate. Pentru a avea casa mult visată, ei pot apela la serviciile unor firme de construcții specializate, care au echipamente de ultimă tehnologie și servicii excepționale.

Studiile arată că în sezonul de iarnă, construcția poate fi la fel de bună ca cea efectuată vara, dacă se ține cont de vreme. Totuși, specialișții în acest domeniu spun că perioada rece aduce provocări speciale pentru construcția exterioară. Ei se referă la faptul că muncitorii sunt nevoiți să lucreze afară pe vreme rece, în condiții mai solicitante și mai stresante. Înghețul poate face dificilă efectuarea unor lucrări: terasament, instalații, fundație și altele.

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă