10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleConsumul, influența acestuia asupra vieții noastre și îmbunătățirea lui

Consumul, influența acestuia asupra vieții noastre și îmbunătățirea lui

La nivel global, a mai existat o problemă și anume aceea că, pentru o lungă perioadă de timp, populația era în creștere. Între anii 1900 și 2000, creșterea populației lumii a fost de trei ori mai mare decât în întreaga istorie anterioară a umanității, ajungând de la 1,5 miliarde la 6,1 miliarde în doar 100 de ani. Dacă acum 200 de ani trăiau pe pământ mai puțin de un miliard de oameni, astăzi, potrivit calculelor Organizației Națiunilor Unite (ONU) suntem peste 7 miliarde de oameni. În perioada următoare, însă acest aspect nu mai este o amenințare, întrucât rata de creștere a scăzut dramatic, estimările ratei de creștere atingând nivelul de doar 0,1%, până în 2100. Și totuși, resursele naturale au de suferit, în principal, din cauza consumului uman iresponsabil. Iată, în cele ce urmează, cum putem face o schimbare atât pentru noi, cât și pentru mediul în care trăim.

 

Consumul de alimente

Un raport recent al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) care este, în același timp, și primul studiu care analizează impactul pierderii globale a alimentelor asupra mediului, arată că aproape o treime din produsele alimentare produse în lume pentru consumul uman nu își găsește drumul spre mesele noastre. Această risipă alimentară are efecte dezastruoase asupra mediului care nu este exploatat responsabil, dar și asupra populației. ONU estimează că, în lume, una din nouă persoane nu are acces la suficiente alimente pentru a duce o viață sănătoasă, în timp ce mai multe persoane mor zilnic de foame, decât de boli precum tuberculoză, SIDA sau malarie. Nici în România situația consumului de alimente nu este mai bună, de vreme ce statisticile arată că românii aruncă, în medie, 30% din alimentele pe care le cumpără, motiv pentru care consumul responsabil poate începe chiar de aici, de la consumul de bază.

 

Consumul obiectelor de largă necesitate

Piața bunurilor de larg consum este una în creștere, producătorii de profil lansând permanent produse inovatoare pentru a face cât mai bine față nevoilor și dorințelor oamenilor. Lumea este în dezvoltare, iar comerțul on-line se pare că este cel care câștigă cel mai mult teren, în detrimentul celui clasic. Totodată, comerțul globalizat și penuria resurselor naturale își spun cuvântul afectând și această piață. În România, piața bunurilor de larg consum a înregistrat, în 2017, o creștere de 5,9% în valoare, fiind marcată de cel mai mare val de dezvoltare de după criză. Și totuși, românii au de multe ori tendința de a cumpăra lucruri inutile, de care chiar nu au nevoie, de multe ori doar din dorința de a epata. Există însă momente în care fiecare dintre noi avem nevoie rapid de o sursă de bani și când un credit online de pe telecredit.to ar putea fi o foarte bună soluție. Această metodă de împrumut online este foarte rapidă, iar banii ajung în timp record în contul tău bancar, fiind recomandată, însă, în principal, pentru cheltuieli de mare necesitate și foarte urgente.  

 

Consumul cu utilitățile

Oamenii își pot îmbunătăți zi de zi obiceiurile de consum atât pentru beneficiul propriu, cât și pentru cel al celorlați oameni sau al mediului. De la utilizarea responsabilă a mașinii personale, a mijloacelor de transport ecologice și până la folosirea de electrocasnice eficiente energetic și a becurilor economice, zi de zi și permanent consumul poate fi responsabil. O să ne oprim asupra unui aspect unde amenințările sunt foarte mari și anume cel al consumului de apă. Organizația Economică pentru Cooperare și Dezvoltare (OECD) a făcut o predicție în ceea ce privește cererea de apă pentru industrie și consum casnic care este posibil să crească cu 50% până în 2050. În aceste condiții, aproximativ 240 de milioane de oameni vor fi privați de accesul la o sursă convenabilă de apă, în condițiile în care și astăzi accesul la apa este îngreunat pentru una din trei persoane de pe fiecare continent.   

Consumul responsabil și prietenos cu mediul al fiecăruia dintre noi poate presupune măsuri precum alegerea alimentelor produse local și a obiectelor de îmbrăcăminte realizate în mod etic, comportamentul eco atât acasă, cât și la serviciu, transportul sustenabil și reciclarea.          

 

Sursa foto:

https://unsplash.com/photos/-gOUx23DNks

      

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă