7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăLifestyleConserve de toamnă

Conserve de toamnă

Pe site-ul Cameliei, găsiți numeroase idei folositoare – nu doar pentru conserve, ci tot felul de rețete apetisante, de la aperitive, ciorbe și supe la mâncăruri gătite, fripturi, pește și fructe de mare, pâine, paste și pizza, produse de patiserie și dulciuri, din cele mai variate culturi culinare. Sunt și ușor de accesat, structurate pe bucătării, pentru diferite ocazii de consum, tipuri de preparate ș.a., însoțite de fotografii sau filmulețe.  

 

Ouă de prepeliță murate

 

Rețeta se poate face și cu ouă de găină, nu doar cu ouă de prepeliță. Cu ouă de găină e mai ușor de preparat, pentru că sunt mai ușor de decojit. Pentru murarea ouălor am folosit apă, sfeclă roșie coaptă, oțet, sare grunjoasă, zahăr, boabe de muștar, boabe de piper, foi de dafin, rozmarin uscat. Dacă puteți, ar fi bine să folosiți plante condimentate verzi – au aromă mai intensă și sunt aspectuoase în borcane.

 

INGREDIENTE:            

2 bucăți de sfeclă roșie, coapte

250 ml apă 

150 ml oțet

2 lingurițe sare grunjoasă 

48 ouă de prepeliță

50 g zahăr 

2 linguri boabe de muștar 

1 lingură boabe de piper 

câteva foi de dafin 

2 lingurițe rozmarin 

 

MOD DE PREPARARE:        

Ouăle se pun într-o cratiță, se acoperă cu apă și se adaugă o linguriță de sare – ajută ca ouăle să se curețe mai ușor. Se fierb 10 minute din momentul în care apa dă în clocot. Când sunt gata, se scufundă rapid în apă rece și se decojesc.

Sfecla se pune pe hârtie de copt și se coace în cuptorul încins la 180 de grade, 40 de minute sau până când o scobitoare intră ușor în centrul unei bucăți de sfeclă. După ce se răcește, se decojește și se taie cubulețe.

Se pregătește amestecul pentru murare: într-o oală se pun cubulețele de sfeclă, apă, oțet, sare, zahăr, boabe de piper și muștar, rozmarin, foi de dafin. Se dă la foc potrivit, se lasă să dea în clocot. Se fierbe 1 minut, se oprește focul, se lasă să se răcească puțin.

La baza borcanelor se pun cubulețe de sfeclă și zeamă, se aranjează ouăle, se pun din loc în loc cubulețe de sfeclă, se acoperă cu zeamă. Se închid borcanele. Se păstrează la rece până la servire și după deschiderea borcanelor.

 

Gogoșari în sos de muștar

 

INGREDIENTE:  

3 kg gogoșari 

300 ml ulei 

300 ml oțet de 9 grade

300 g zahăr 

300 g muștar 

10 foi de dafin

1 lingură boabe de piper 

3 lingurițe sare grunjoasă 

 

MOD DE PREPARARE:

Gogoșarii se spală bine, li se scot semințele și cotorul și se taie în feliuțe potrivite.

Într-o cratiță se amestecă uleiul, oțetul, muștarul, sarea, zahărul, piperul și dafinul; se dă la foc potrivit până se dizolvă zahărul și amestecul dă în clocot.

Se adaugă fâșiile de gogoșari și se amestecă bine. Se lasă să se înmoaie 3-4 minute. Se lasă să se răcească puțin.

Gogoșarii se pun în borcane spălate și sterilizate și se completează cu sosul rămas.

Se închid bine capacele; se pun borcanele într-o cratiță, la baza căreia se pune un prosop de bucătărie. În cratiță se pune apă până sub nivelul capacelor; se țin la foc potrivit 30 de minute din momentul când apa dă în clocot. Se lasă să se răcească în apa din cratiță. Se pun la păstrare în cămară.

Din cantitățile folosite am obținut două borcane de 720 g și ceva de ronțăit.

 

Salată de murături în oțet

 

Eu am folosit o combinație de morcovi, gogoșari, gogonele, varză roșie, ceapă, conopidă și ardei iute. Pentru aromă și conservare în același timp, am folosit frunze de țelină, hrean, oțet, boabe de piper și muștar, zahăr, sare și foi de dafin. Proporția de zahăr și oțet (împreună cu condimentele) e pentru 5 kg legume curățate. Legumele se lasă peste noapte, pentru a-și lăsa zeama astfel încât să nu folosim apă. Dacă nu ajunge zeama lăsată pentru a le acoperi în borcane, mai puteți face o jumătate de măsură de amestec de oțet și condimente pentru a completa.

 

INGREDIENTE:  

500 g morcovi 

1,5 kg gogoșari 

1 kg gogonele 

1 legătură frunze de țelină 

3 bucăți hrean

1 kg varză roșie 

2 cepe, albă și roșie

1 conopidă 

1 ardei iute 

 

AMESTECUL DE OŢET:        

1 l oțet 

700 g zahăr 

1 lingură boabe de piper 

2 linguri boabe de muștar 

3 linguri sare grunjoasă neiodată 

câteva foi de dafin 

câteva boabe de ienibahar 

 

MOD DE PREPARARE:

Pregătim amestecul pentru murat: într-o oală se pun oțetul, zahărul, sarea grunjoasă, boabele de piper și muștar, foile de dafin și boabele de ienibahar. Se dă la foc potrivit până când zahărul și sarea se dizolvă complet. Nu trebuie neapărat să dea în clocot, trebuie doar încălzit pentru ca granulele de sare și zahăr să fie dizolvate bine.

Legumele se taie după preferințe. Eu am tăiat morcovii, hreanul și ardeiul iute în rondele, gogonelele și gogoșarii – feliuțe, varza roșie și cepele – ca pentru salată, iar conopida am desfăcut-o în bucățele.

Legumele tocate se pun într-un vas mare. Peste ele se adaugă amestecul de oțet și condimente și se amestecă bine. Se lasă așa peste noapte să-și lase zeamă. Se amestecă din când în când, pentru ca toate legumele să fie bine distribuite.

A doua zi sunt pregătite pentru borcane. Eu le pun de obicei în borcane de 720 g și 370 g. La baza fiecăruia pun câteva frunze de țelină, apoi legumele, iar deasupra lor alte frunze de țelină. Borcanele se completează cu zeama pe care legumele și-au lăsat-o în vas. Se închid bine și se pun în cămară. După aproximativ o săptămână, salata ar trebui să fie gata de mâncat.  

 

Camelia Jugănaru, www.gatesteusor.ro

 

 

 

Cele mai citite

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă