Concertele îți pot prelungi viața cu aproape 10 ani

Studii științifice arată că persoanele care merg la un concert la fiecare două săptămâni ar putea trăi cu aproape un deceniu mai mult, scrie publicația online de specialitate Consequence of Sound.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 13.04.2018 - 23:07

Autor: Mara Ivan

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, participarea la concerte devine din ce în ce mai dificilă: se desfășoară foarte tâziu, au la deschidere momente artistice ucigător de neplăcute, ca și perspectiva de a sta în picioare, pentru câteva ore, alături de persoane înalte, foarte transpirate. Dar cercetătorii spun că merită efortul.

Un studiu, condus de expertul în științe comportamentale Patrick Fagan și publicat în revista muzicală New Musical Express, a demonstrat că participarea regulată la concerte crește speranța de viață cu până la nouă ani. Logica acestei afirmații constă în faptul că muzica live crește senzațiile de stimă de sine, apropiere de ceilalți și, mai ales, stimulează mintea. Toate acestea contribuie la formarea senzației de stare de bine.

Potrivit studiului, există o corelare pozitivă între starea de bine și regularitatea participării la astfel de manifestări care debordează de muzică și lumini. O serie de studii suplimentare au demonstrat că există o legătură strânsă între un nivel ridicat al stării de bine și creșterea cu nouă ani a speranței de viață.

Senzațiile de stare de bine generate de concertele live au fost măsurate folosind testarea psihometrică și cardiacă. Astfel, studiul arată că participarea la un astfel de show pentru aproximativ 20 de minute poate duce la o creștere cu 21% a sentimentelor de stare de bine. Recomandarea cercetătorilor este ca toată lumea să participe măcar la un concert la fiecare două săptămâni, pentru a obține o creștere a nivelului de fericire, mulțumire, productivitate și stimă de sine.

Un alt studiu, realizat în 2016, a demonstrat că participarea la concerte live duce la o viață mai fericită. Cercetătorii australieni au urmărit 1.000 de persoane pentru a afla dacă experiențele muzicale comune pot genera un nivel mai ridicat de satisfacție în viață.

Studiul a descoperit și că un factor foarte important este aspectul „în comun”, având în vedere că ascultarea muzicii în singurătate nu produce același efect de bunăstare socială.

Destul de ciudat, persoanele care creează muzica par să nu beneficieze de toate aceste efecte ale concertelor live, dar pentru cei din public acestea sunt mană cerească.  

Comentarii