Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Complicaţiile diabetului de tip 2 la tineri, mult mai frecvente

Adolescenții și copiii cu diabet de tip 2 dezvoltă mult mai multe complicaţii în anii ce urmează diagnosticării, în comparaţie cu tinerii ce suferă de diabet de tip 1, relevă datele unui nou studiu.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 16.04.2018 - 12:39

În prezent, peste jumătate din copiii cu diabet zaharat dezvoltă complicații până la împlinirea vârstei de 15 de ani.

Cercetarea SEARCH, finanțată de Institutul Național de Sănătate (NIH) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, a verificat cât de repede și cât de des dezvoltă tinerii semne de boli renale, oculare sau deteriorări ale nervilor (unele dintre cel mai des întâlnite complicații ale diabetului). Studiul a analizat și alți factori de risc ai bolilor cardiovasculare.

Rezultate

20% dintre tinerii cu diabet de tip 2 au dezvoltat semne ale bolii renale până la finalizarea studiului, comparativ cu doar 6% dintre cei cu diabet de tip 1.

18% dintre tinerii cu diabet tip 2 au dezvoltat semne ale deteriorării nervoase până la finalizarea studiului, comparativ cu doar 9% dintre cei cu diabet tip 1.

9% dintre tinerii cu diabet tip 2 au dezvoltat semne ale bolilor oculare până la finalizarea studiului, comparativ cu doar 6% dintre cei cu diabet de tip 1.

Analiza a doi factori de risc pentru bolile cardiovasculare (hipertensiune și înțepenirea articulațiilor) arată că aceștia se întâlneau mai des la tinerii cu diabet de tip 2. În cazul unui al treilea factor de risc (neuropatie autonomă cardiovasculară), rezultatele la ambele tipuri de diabet au fost aproape similare.

Deși tinerii cu diabet de tip 2 au arătat semne ale complicațiilor mult mai des decât cei cu tip 1, mulți tineri cu ambele tipuri de diabet au dezvoltat complicații.

Monitorizare

”Există, adesea, credința că tinerii nu dezvoltă complicații ale diabetului, dar nu este adevărat. Vedem cum tinerii cu diabet aflați în floarea vârstei prezintă simptome ale complicațiilor majore. În special pentru cei cu diabet de tip 2, acest studiu demonstrează nevoia clară de a reduce sau întârzia apariția complicațiilor dizabilitante ale diabetului - o boală și așa greu de ținut sub control de către tineri”, atrage atenția dr. Barbara Linder, unul dintre autorii studiului SEARCH. Studiul subliniază nevoia de monitorizare timpurie a complicațiilor printre tinerii cu diabet, atrage atenţia şi cercetătoarea CDC Sharon Saydah. Diabetul de tip 1 apare de obicei la copii și persoane tinere, la care organismul nu mai produce insulina. În trecut, diabetul de tip 2 apărea extrem de rar la tineri, dar prevalența a crescut o dată cu epidemia de obezitate.

Tinerii din România, fără medici specialişti

Coaliția pentru Diabet Pediatric avertizează că în ţara noastră, la nivel național, există doar 10-12 medici pediatri, cu competență în „diabet, nutriție și boli metabolice”, multe județe neavând nici un astfel de specialist cu competențe specifice de îngrijire a copiilor cu diabet zaharat. Diabetul de tip 1 este asociat cu multiple complicații, iar dacă nivelul glicemiei nu este corect controlat timp îndelungat, complicațiile diabetului zaharat (neuropatia diabetică, piciorul diabetic, nefropatia diabetică, retinopatia, boli cardiovasculare) pot avea consecințe dizabilitante sau chiar pot pune în pericol viața. Pe lângă implicațiile majore asupra sănătății, aceste complicații sunt asociate, pe termen lung, pe de-o parte cu costuri de îngrijire mai ridicate, dar și cu costuri sociale, în cazurile în care diabetul conduce la amputații, de exemplu, ce ajung să afecteze capacitatea de muncă.  

» Diabetul pediatric (diabetul de tip 1) afectează peste 3.000 de copii și tineri din România, a căror viață depinde de injectarea cu insulină.

„Deși în prezent există sisteme moderne cu senzori, care permit monitorizarea continuă a glicemiei, în România cei mai mulți micuți sau adolescenți diagnosticați cu diabet de tip 1 sunt nevoiți să-și măsoare nivelul glicemic înțepându-se de numeroase ori în degete pe parcursul unei zile. Aceasta, deoarece Programul Național de Diabet Zaharat NU include decontarea senzorilor de monitorizare continuă a glicemiilor, copiii cu diabet primind câte 4 teste de glicemie pe zi gratuit. Totuși, de cele mai multe ori acestea nu sunt suficiente, astfel că părinții sunt nevoiți să cumpere restul de teste necesare.“

Coaliția pentru Diabet Pediatric

Comentarii