10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăLifestyleComplicaţiile diabetului de tip 2 la tineri, mult mai frecvente

Complicaţiile diabetului de tip 2 la tineri, mult mai frecvente

În prezent, peste jumătate din copiii cu diabet zaharat dezvoltă complicații până la împlinirea vârstei de 15 de ani.

Cercetarea SEARCH, finanțată de Institutul Național de Sănătate (NIH) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, a verificat cât de repede și cât de des dezvoltă tinerii semne de boli renale, oculare sau deteriorări ale nervilor (unele dintre cel mai des întâlnite complicații ale diabetului). Studiul a analizat și alți factori de risc ai bolilor cardiovasculare.

Rezultate

20% dintre tinerii cu diabet de tip 2 au dezvoltat semne ale bolii renale până la finalizarea studiului, comparativ cu doar 6% dintre cei cu diabet de tip 1.

18% dintre tinerii cu diabet tip 2 au dezvoltat semne ale deteriorării nervoase până la finalizarea studiului, comparativ cu doar 9% dintre cei cu diabet tip 1.

9% dintre tinerii cu diabet tip 2 au dezvoltat semne ale bolilor oculare până la finalizarea studiului, comparativ cu doar 6% dintre cei cu diabet de tip 1.

Analiza a doi factori de risc pentru bolile cardiovasculare (hipertensiune și înțepenirea articulațiilor) arată că aceștia se întâlneau mai des la tinerii cu diabet de tip 2. În cazul unui al treilea factor de risc (neuropatie autonomă cardiovasculară), rezultatele la ambele tipuri de diabet au fost aproape similare.

Deși tinerii cu diabet de tip 2 au arătat semne ale complicațiilor mult mai des decât cei cu tip 1, mulți tineri cu ambele tipuri de diabet au dezvoltat complicații.

Monitorizare

”Există, adesea, credința că tinerii nu dezvoltă complicații ale diabetului, dar nu este adevărat. Vedem cum tinerii cu diabet aflați în floarea vârstei prezintă simptome ale complicațiilor majore. În special pentru cei cu diabet de tip 2, acest studiu demonstrează nevoia clară de a reduce sau întârzia apariția complicațiilor dizabilitante ale diabetului – o boală și așa greu de ținut sub control de către tineri”, atrage atenția dr. Barbara Linder, unul dintre autorii studiului SEARCH. Studiul subliniază nevoia de monitorizare timpurie a complicațiilor printre tinerii cu diabet, atrage atenţia şi cercetătoarea CDC Sharon Saydah. Diabetul de tip 1 apare de obicei la copii și persoane tinere, la care organismul nu mai produce insulina. În trecut, diabetul de tip 2 apărea extrem de rar la tineri, dar prevalența a crescut o dată cu epidemia de obezitate.

Tinerii din România, fără medici specialişti

Coaliția pentru Diabet Pediatric avertizează că în ţara noastră, la nivel național, există doar 10-12 medici pediatri, cu competență în „diabet, nutriție și boli metabolice”, multe județe neavând nici un astfel de specialist cu competențe specifice de îngrijire a copiilor cu diabet zaharat. Diabetul de tip 1 este asociat cu multiple complicații, iar dacă nivelul glicemiei nu este corect controlat timp îndelungat, complicațiile diabetului zaharat (neuropatia diabetică, piciorul diabetic, nefropatia diabetică, retinopatia, boli cardiovasculare) pot avea consecințe dizabilitante sau chiar pot pune în pericol viața. Pe lângă implicațiile majore asupra sănătății, aceste complicații sunt asociate, pe termen lung, pe de-o parte cu costuri de îngrijire mai ridicate, dar și cu costuri sociale, în cazurile în care diabetul conduce la amputații, de exemplu, ce ajung să afecteze capacitatea de muncă.  

» Diabetul pediatric (diabetul de tip 1) afectează peste 3.000 de copii și tineri din România, a căror viață depinde de injectarea cu insulină.

„Deși în prezent există sisteme moderne cu senzori, care permit monitorizarea continuă a glicemiei, în România cei mai mulți micuți sau adolescenți diagnosticați cu diabet de tip 1 sunt nevoiți să-și măsoare nivelul glicemic înțepându-se de numeroase ori în degete pe parcursul unei zile. Aceasta, deoarece Programul Național de Diabet Zaharat NU include decontarea senzorilor de monitorizare continuă a glicemiilor, copiii cu diabet primind câte 4 teste de glicemie pe zi gratuit. Totuși, de cele mai multe ori acestea nu sunt suficiente, astfel că părinții sunt nevoiți să cumpere restul de teste necesare.“

Coaliția pentru Diabet Pediatric

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

“Biblioteca din autobuz”. Unde și când va fi disponibilă noua opțiune din transportul în comun

Veste minunată pentru locuitorii din Târgu Mureș! În Săptămâna Națională a Bibliotecilor, Biblioteca Județeană Mureș vine cu o inițiativă inovatoare - "Biblioteca din autobuz"....

“Biblioteca din autobuz”. Unde și când va fi disponibilă noua opțiune din transportul în comun

Veste minunată pentru locuitorii din Târgu Mureș! În Săptămâna Națională a Bibliotecilor, Biblioteca Județeană Mureș vine cu o inițiativă inovatoare - "Biblioteca din autobuz"....

„El Clasico”, decis în prelungiri! Golul lui Jude Bellingham o duce pe Real Madrid aproape de un nou titlu

Real Madrid este foarte de a-și adjudeca al 36-lea titlu din istorie după ce s-a impus cu scorul de 3-2 în marele derby contra...
Ultima oră
Pe aceeași temă